Центральний ринок Херсона готовий відкритись

Центральний ринок Херсона готовий відкритись

Центральний ринок Херсона готовий відкритись
. Суспільне Херсон

Міністерство охорони здоров’я дозволило владі на місцях відкрити продуктові ринки під час карантину, але наказало суворо дотримуватись жорстких обмежень.На сьогодні з 4 ринків Херсона готовий працювати під час карантину тільки Центральний.

Там витримані санітарні норми, - говорить начальник обласного управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Віталій Боярський:

"Комісія рекомендує дозволити відкрити ринок в окремій частині. Це павільйон м’ясомолочних продуктів та рибних. І ще деяким суб’єктам господарювання, які зможуть дотримуватись посиленого режиму щодо протиепідемічних обмежень".

За словами директора Центрального ринку Олександра Самойленка, тут чекають тільки рішення комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій в області:

"Є акт обстеження комісії, є висновки комісії. Цей акт підписаний, з усіма печатками. Єдине, ми чекаємо засідання комісії ТЕБ та НС, на якій буде прийнято рішення або дозволити роботу центрального ринку під час карантину, або не дозволити. Усі рекомендації Міністерства охорони здоров’я ми готові виконувати. На ринку будуть посилені заходи безпеки. Павільйон – 3400 квадратних метрів. Згідно правил, встановлених Кабінетом міністрів, дозволено, щоб була одна людина на 20 квадратних метрів. Тут зможуть працювати 70 підприємців і ми зможемо одночасно запускати в павільйон 70-90 покупців. Обов’язковим для підприємців є забезпечення спец.костюмами, захисними масками, перчатками. Вся продукція буде проходити контроль через лабораторію. Дезінфекцію на Центральному ринку проводять. Цей торговельний павільйон під час карантину буде переоблаштований".

Чи відкриється найближчим часом "Комунальний ринок", його директорка Інна Тріус, не знає. Говорить, не впевнена, що зможуть виконати усі умови та забезпечити на ринку повний контроль над безпекою і продавців, і покупців:

"Не знаю, чи працюватимемо, тому що влада, облвиконком і комісія за контролем над поширенням коронавірусу – всі говорять про те, що ми не повинні працювати, тому що ми не забезпечимо необхідні умови для роботи під час карантину. Для того, щоб ми могли працювати, ми маємо витримувати дистанцію, овочі мають бути запаковані виробником. Я, наприклад, не бачила ніде такого в Україні. Складається таке враження, що це просто саботаж проти ринків, проти людей, які працюють на ринках. Це робочі їхні місця, куди їм йти, де їм заробляти гроші? Їм потрібно всім їсти, оплачувати комунальні послуги, їм потрібно купувати ліки, одяг, взагалі, якось жити. Як їм жити?"

Продавці обурені закриттям ринків. Говорять, вже зараз нічим годувати родину. Розказує Віоріка Ростока, продавчиня:

"Я торгую зеленню. У мене, у мами, цибуля вже пропадає. Пенсія маленька -1800 грн. Я їй допомагаю продавати цю цибулю. У дівчат, ось тут, повні склади овочів: морква гниє, картошка гниє. А люди вложили гроші, немає за що комуналку платити, ліки за що купити ? Виростити, і тепер їм це просто викинути ?"

Можливість відкриття ринків прокоментував Херсонський міський голова Володимир Миколаєнко:

"Є чіткі вимоги головного санітарного лікаря, заступника міністра охорони здоров»я – пана Віктора Ляшка. Абсолютно чітко прописано, що повинно бути на цих ринках, щоб дозволити їх функціювання, їх роботу. Якщо завтра хтось на ринку заразиться і буде це підтверджено документально , то людина несе кримінальну відповідальність від 5 до 8 років".

Анна Тонг, Олена Ліщенко, Володимир Чепинога та Владислав Купрєєв

На початок