Черкаси: що варто відвідати переселенцям у місті

Черкаси: що варто відвідати переселенцям у місті

Черкаси: що варто відвідати переселенцям у місті
. Суспільне Черкаси

У Черкаській області перебувають близько 118 тисяч евакуйованих з "гарячих" областей українців. Для гостей з інших регіонів Суспільне підготувало добірку локацій, які варто відвідати у Черкасах.

Річковий вокзал

черкаси
Фото Сергія Криниці

Річковий вокзал у Черкасах з'явився 1846 року. До введення воєнного стану з нього можна було прогулятись пароплавом, відвідати ресторан. Нині тут можна прогулятись набережною, яка веде до черкаських пляжів.

куди піти
Суспільне Черкаси

Храм Білого Лотоса

черкаси
Суспільне Черкаси

Храм Білого Лотоса у Черкасах — найбільший буддійським храм Європи. У цьому храмі працює школа бойових мистецтв, у якій навчають основам самооборони та іншим видам спорту, опановують практики правильного дихання та дізнаються таємниці чайної церемонії.

Поруч із храмом є статуя засновника буддизму Сіддгартхи Ґаутами, біла ступа, яка є символом жіночої енергії, Всесвіту та земних стихій. На вході у храм стоять дві фігури древніх воїнів, привезені з Тибету, а на вершині встановлений 300-річний дзвін. Поруч із територією храму є локації для світлин.

Долина троянд

Неподалік центру міста розташований парк Долина троянд. Тут є декілька фонтанів, алеї з лавочками та ліхтарями й пляж на березі Дніпра. При вході у парк збудований сонячний годинник у вигляді журавля та дванадцяти металевих кованих стільців, які розташовані по колу.

черкаси
Суспільне Черкаси

Поруч із парком розміщений меморіальний комплекс Пагорб Слави, який зведений у пам'ять про загиблих жителів міста у роки німецько-радянської війни. З нього відкривається вид на Долину троянд.

Місця Черкас: що варто відвідати переселенцям у місті
Суспільне Черкаси

Адреса: при вулиці Гагаріна. Дістатись можна маршрутними автобусами: 26, 36.

Вулиця Хрещатик

Ця вулиця йде паралельно бульвару Шевченка. На цій вулиці розташовані старі будівлі Черкас, архітектором деяких із них є Городецький. Детальніше про них:

Будівля Громадського банку

Місця Черкас: що варто відвідати переселенцям у місті
Суспільне Черкаси

Цю будівлю звели для одного з перших банків у Черкасах. До його появи причетні різні верстви населення, які тоді на його створення віддали 50 000 рублів, а будівництво самої споруди обійшлось у 19 000 рублів.

У радянські часи на першому поверсі тут розміщувався цех цинкографії та друкарні, які використовували шкідливі для будівлі матеріали. Тому ці цехи були вивезені з приміщення і вже у 60-х роках будівля стала духовним центром Черкас, адже саме тут працював відомий поет Василь Симоненко. Нині ж тут розташований музей Василя Симоненка, а також редакція однієї з місцевих газет.

Художня школа імені Данила Нарбута

Місця Черкас: що варто відвідати переселенцям у місті
Суспільне Черкаси

Будинок спроєктував польський архітектор Владислав Городецький на початку 20 століття, розповіла директорка художньої школи імені Данила Нарбута Людмила Веселова. Тоді тут була єврейська гімназія. Пізніше – готель. Зараз у залі, де відпочивали гості, стоять мольберти та натюрморти. Тут образотворчому мистецтву навчаються 470 учнів.

Блакитний палац

Місця Черкас: що варто відвідати переселенцям у місті
Суспільне Черкаси / Катерина Криниця, вул. Хрещатик, "Блакитний палац" 2020 рік

Візитівкою Черкас заведено вважати будівлю колишнього готелю "Слов'янський", який черкасці звикли називати "Блакитний палац". Що цікаво — історичний колір будинку не блакитний, а швидше жовтий. Його нині повертають.

Черкаський РАЦС

ІнстаЧеркаси: що варто відвідати переселенцям у місті
Суспільне Черкаси - Катерина Криниця

Також одним із найбільш впізнаваних архітектур Черкас є Будинок Щербини, в якому наразі розмістився місцевий РАЦС. Дата його зведення також невідома, однак можна припустити, що збудований він був наприкінці 19 століття – на початку двадцятого. Архітектором також вважають Городецького, якому вже прийнято приписувати безіменні старі будівлі, однак ця версія недоведена.

Наразі особняк має видозмінений вигляд, адже у радянські часи був змінений головний фасад, знесений фонтан всередині будинку (наразі там урочиста зала), а на місці зведеної високоповерхівки, що поруч з особняком, раніше розташовувався будинок прислуги.

Колір споруди також відрізнявся від яскраво-жовтого, який є нині.

Парк Перемоги

черкаси
Фото з Вікіпедії

Цей парк багатофункціональний: тут є зони відпочинку з озером та зеленими насадженнями, атракціони, парк із динозаврами та зоопарк. У парку є декілька дитячих локацій. Також тут можна підгодувати місцевих білок.

черкаси
Суспільне Черкаси

Адреса: розташований на розі вулиць Смілянська та 30-річчя Перемоги. Дістатись парку можна маршрутними автобусами: 5, 6, 20, 25, 29, 36, 115. Тролейбуси: 10.

Черкаський зоопарк

Площа зоопарку складає 3,7 гектара. Він має декілька експозицій. За період повномасштабної війни у зоопарку з'явилися тридцять нових тварин. Серед нових "жителів" – ссавці та рептилії.

Місця Черкас: що варто відвідати переселенцям у місті
Фото Черкаського зоопарку

Адреса: вул. Смілянська, 132 (парк 30-річчя Перемоги). Дістатись можна маршрутними автобусами: 5, 6, 20, 25, 29, 36, 115. Тролейбуси: 10.

Графік роботи: 09:00-19:00 (щодня). Для переселенців, які мають довідку внутрішньо переміщеної особи, вхід вільний.

Парк "Сосновий бір"

Місця Черкас: що варто відвідати переселенцям у місті
Фото Сергія Криниці

Це найбільший парк Черкас. Він розташований на терасі Дніпра. У парку є декоративні водойми, які розміщені на різних рівнях, зелені масиви, відкриті галявини, дитячі майданчики та атракціони, оглядове колесо. Також у парку розташований арковий міст, відомий черкасцям як Міст кохання. З парку відкривається вид на черкаську дамбуДамба є найбільшою в Україні, її загальна разом із мостом довжина сягає приблизно 13—13,5 кілометра

Місця Черкас: що варто відвідати переселенцям у місті

Співоче поле

Місця Черкас: що варто відвідати переселенцям у місті
Суспільне Черкаси

У мікрорайоні Дахнівка є зелена зона біля річки Бігуча. Це одна із зон відпочинку жителів мікрорайону. Тут можна сходити на пікнік, помилуватись видом на річку Бігуча або ж зайнятись бьордвочингомЛюбительська орнітологія, хобі, спостереження та вивчення птахів. . Також, якщо пощастить, можна застати білого коня, який періодично виходить на пасовище.

Адреса: на перетині вулиць Братів Савченків та Набережна. Дістатись можна маршрутом 11 та 31, далі пішки.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Читайте також

На початок