Вторгнення Росії в Україну, день 67. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 67. Текстовий онлайн

Оновлюється
Вторгнення Росії в Україну, день 67. Текстовий онлайн
. Зруйноване військами РФ місто Ірпінь, Київська область. Фото: АР

1 травня — 67 день від початку російського вторгнення в Україну. Армія РФ продовжує обстрілювати Донеччину, у Херсонській області зник зв'язок, на Харківщині українські військові відновили контроль над 4 населеними пунктамиВерхня Роганка, Руська Лозова, Слобідське та Прилесне, з території Азовсталі в Маріуполі вдалося вивезти 20 жінок та дітей — їх мають евакуювати до Запоріжжя. У полку "Азов" закликали дозволити евакуацію поранених військових.

Суспільне продовжує текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут. Текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

Суспільне завершує текстовий онлайн 67 дня війни. Хроніку 2 травня — читайте тут.

Звільнений з полону боєць з острова Зміїний одружився у Харківській області

Про це повідомили на Facebook-сторінці 229-го окремого батальйону 127-ої окремої бригади ТрО.

"Молодята разом вже другий рік. Їх почуття загартовувались відстанню та часом, а перебування в розлуці та невідомості, дали чітке розуміння того, що життя крихке, а закохані так і не набулися разом. Тож, насолоджуючись кожною хвилиною, цінуючи найменші дрібниці, хлопець твердо вирішив, що вдома його чекатиме не наречена, а вже дружина", — сказано у повідомленні.

Росія готує напад на Молдову до 9 травня — The Times

Про це повідомляє британське видання The Times із посиланням на джерела в українській розвідці.

Як зазначається, існує "низка індикаторів", які вказують про підготовку найближчим часом нападу на Молдову, армія якої налічує всього 3250 солдатів. Зокрема, українська розвідка, фіксує певну активність на аеродромі Тирасполя, фактичної столиці невизнаного Придністров’я. За даними джерел, захоплення цієї країни призведе до того, що російські війська висунуться до порту Одеси із заходу.

Вони стверджують, що Росія планує здійснити висадку повітряного десанту на транспортних літаках Іл-76 і гелікоптерах у Придністров’ї, що летітимуть з окупованого Криму. Одночасно у Кишиневі планується організувати заколоти та протести. Проте, за даними видання, ця інформація суперечить аналізу західних розвідувальних агенцій про те, що в Росії недостатньо можливостей, щоб безпечно пролетіти над протиповітряною обороною України на Одещині.

У Маріуполі змінили час евакуації

Про це повідомляє Маріупольська міська рада.

"2 травня, евакуація у Маріуполі розпочинається о 7:00. Точка збору – ТРЦ "Порт Сіті". Якщо підтримуєте зв'язок з тими, хто залишається, у заблокованому місті, передайте їм цю інформацію", — йдеться у повідомленні.

Раніше міськрада планувала евакуацію на 08:00.

Введення армії США в Україну: у Конгресі підготували резолюцію

Резолюцію про використання армії США для захисту України у разі застосування РФ зброї масового ураження підготував конгресмен-республіканець Адам Кінзінгер. Про це він заявив 1 травня у своєму Twitter.

"Я представляю цю резолюцію, як чітку червону лінію, щоб адміністрація могла вжити відповідних заходів у разі застосування Росією хімічної, біологічної та/або ядерної зброї. Ми повинні стояти на захисті людства і повинні стояти разом із нашими союзниками", — зазначив Кінзінгер.

Основні засади резолюції:

Обґрунтування. До того, як застосувати військову силу, або щонайшвидше після, але не пізніше ніж за 48 годин, президент має надати спікеру Палати представників та тимчасовому виконувачу обов'язків голови Сенату свій висновок про те, що подальші дипломатичні зусилля чи інші мирні засоби не забезпечать належним чином інтересів нацбезпеки США щодо України, або навряд чи захистять чи відновлять територіальну цілісність України.

Звіти Конгресу. Президент має не рідше одного разу на 60 днів надавати Конгресу звіти щодо питань цієї резолюції, зокрема, про дії, що вживаються в цьому контексті, та план зусиль, необхідних для завершення таких дій.

Завершення. Надані повноваження припиняються з дати, коли президент засвідчує Конгресу, що територіальну цілісність України відновлено.

Анджеліна Джолі завітала в навчально-реабілітаційний центр для дітей на Львівщині

Голлівудська зірка та пані посол ООН у справах біженців Анджеліна Джолі 1 травня завітала в Борислав у навчально-реабілітаційний центр для дітей "Гармонія". Про це повідомляє пресслужба Бориславської міськради.

Начальник російського Генштабу Герасимов міг відвідувати лінію фронту в Україні — CIT

Начальник Генштабу Збройних сил РФ Валерій Герасимов міг відвідувати лінію фронту поблизу міста Ізюм Харківської області. Про це повідомила група розслідувачів Conflict Intelligence Team.

Як зазначають розслідувачі, 30 квітня в російському Бєлгороді біля кордону з Україною помітили літаки російського Міноборони та Росгвардії із бортовими номерами RF-85042 і RF-85136. 1 травня до них приєднався борт РА-85426 Міноборони, після чого також прибули два транспортні гелікоптери Мі-8 у супроводі ударних гелікоптерів Ка-52.

За даними джерел CIT, один із гелікоптерів привіз начальника Генштабу РФ Валерія Герасимова, який після цього вилетів літаком до Москви.

"Це може бути непрямим підтвердженням чуток про те, що Герасимов був присутній в окупованому Ізюмі, на головній лінії наступу Росії на Донбасі, і заяв про те, що в цьому районі знищили командний пункт", — зауважили розслідувачі.

Утім, у Міністерстві внутрішніх справ не підтверджують інформацію щодо того, що Герасимов був поранений під Ізюмом. Про це в ефірі єдиного телемарафону повідомив радник міністра внутрішніх справ Віктор Андрусів: "У нас є підтвердження щодо того, що він дійсно там був, у районі Ізюма, але підтвердження щодо того, що він був поранений, у нас немає. Більш того, у нас вже є певні підтвердження про те, що він не був поранений".

Туреччина заявила, що НАТО готове дати відсіч Росії у разі нападу

Про це заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу, інформує Yeni Şafak.

При цьому посадовець зазначив, що Альянс не збирається втручатися у конфлікт в Україні.

"Але якщо буде хоч найменший напад на будь-якого союзника, ми відповімо належним чином", — підкреслив він.

Чавушоглу також підтвердив, що Туреччина продовжить виступати за припинення війни в Україні та намагатиметься допомогти у дипломатичному вирішенні конфлікту.

2 травня евакуацію "Азовсталі" планують почати о 8 ранку — Зеленський

Про це у вечірньому зверненні повідомив президент Володимир Зеленський.

"Враховуючи всі складнощі процесу, перші евакуйовані прибудуть у Запоріжжя завтра вранці. Там їх зустрічатиме наша команда. Сподіваюся, що завтра також будуть дотримані всі необхідні умови, щоб продовжити вивозити людей із Маріуполя. Плануємо розпочати о восьмій ранку", — заявив Зеленський.

Голова Дніпропетровської ОВА опублікував фото ворожої ракети

"Мир", який вони несуть…Ворожа ракета, яка сьогодні прилетіла у село Синельниківського району", — написав голова ОВА.

Зеленський подякував МКЧХ за допомогу при евакуації цивільних з Маріуполя

Про це президент написав у Twitter.

У Бородянці знайшли ікону, яка вціліла після бомбардувань

Про це повідомляє Київська обласна військова адміністрація.

Через агресію РФ на Київщині пошкоджено 37 мостів

Про це повідомляє Київська обласна військова адміністрація в Facebook.

"Продовжуються роботи зі зведення тимчасових мостів через річки Київщини та відновлення дорожньої інфраструктури. 29 квітня на трасі М-07 Київ-Ковель-Ягодин в районі Гостомеля звели переправу через річку Ірпінь. Міст поєднав столицю із Гостомелем, Ірпенем, Бучею та Ворзелем. Нагадуємо, що внаслідок бойових дій та агресії Росії в Київській області пошкоджено чи повністю зруйновано 37 мостів", — йдеться у повідомленні.

Військові РФ безуспішно намагалися захопити Рубіжне та Попасну — Генштаб

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні, зберігається загроза завдання противником ракетних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури.

На Сіверському напрямку ворог обстрілював українські позиції в районі населеного пункту Сеньківка.

На Слобожанському напрямку ворог обстрілював позиції Сил оборони із мінометів в районах населених пунктів Уди та Прудянка. Також російські окупанти зазнали втрат в районі населеного пункту Старий Салтів.

На Ізюмському напрямку противник намагався вести наступальні дії, успіху не мав, зазнав втрат у живій силі та техніці.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог намагався встановити повний контроль над населеними пунктами Рубіжне та Попасна, успіху не мав, також зазнав втрат. Російські окупанти безуспішно здійснювали штурмові дії в районі населених пунктів Озерне та Мар’їнка. Також ворог зазнав втрат в районі населених пунктів Времівка та Зелене Поле.

На Південнобузькому напрямку противник силами визначених підрозділів веде бойові дії з метою виходу на адміністративні межі Херсонської області та створення сприятливих умов для наступу на Миколаїв та Кривий Ріг.

Основні зусилля окупанти зосередили на Криворізькому напрямку. Вели артилерійський вогонь по позиціях наших підрозділів у районах Таврійського, Осокорівки, Трудолюбівки та Князівки.

На Миколаївському напрямку ворог проводить перегрупування підрозділів.

У Львові побудують тимчасове житло для вагітних жінок, які були змушені евакуюватися

Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради. Таке житло мають звести у районі вулиці Тракт Глинянський. Там розпочали будівництво будиночків. Для цього Товариство Червоного Хреста України інвестує 26 мільйонів гривень. 1 травня підписали Меморандум про співпрацю між Товариством Червоного Хреста України та Львівською міською радою.

За словами мера міста Андрія Садового, реалізувати проєкт планують до середини липня.

"Ми почали минулого тижня спільно будувати будиночки для вагітних. Плануємо до 15 липня завершити будівництво. Ці плани вдасться реалізувати завдяки феноменальній підтримці Червоного Хреста України", — сказав Садовий.

У МЗС прокоментували реакцію РФ на приїзд Джолі до України

"Подобається, не подобається — а Москві доведеться змиритися з новою реальністю: Україна може зателефонувати "найрозкрученішому представнику всього світу", а Росія - ні. Від російського режиму зараз відхрещуються навіть маргінальні зірки іноземного шоубізнесу", - заявили у дипломатичному відомстві.

У МЗС додали, що реабілітація в очах міжнародної творчої спільноти стала недосяжною для Росії: "Якби не намагалися в Москві дискредитувати мету поїздки американської акторки, світ побачив достатньо доказів варварства путінської Росії через її війну проти України. Ось і залишається лише працювати над імпортозаміщенням. Дістали з того світу навіть Йосипа Кобзона".

Раніше речниця російського міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова заявила, що посла доброї волі ООН Анджеліну Джолі "покликали" в Україну, аби відволікти від евакуації цивільних з Маріуполя.

Журналісти опублікували фото підірваного залізничного моста в Курській області

Журналісти видання Baza опублікували фотографії підірваного залізничного моста в Курській області. За словами губернатора регіону, вибух став наслідком диверсії. Залізнична гілка використовувалася для пересування товарних складів.

Вторгнення Росії в Україну, день 67. Текстовий онлайн
Фото: Baza

Уранці 1 травня стало відомо про частково зруйнований залізничний міст Суджа — Сосновий Бор. Губернатор області Роман Старовойт раніше заявив, що причиною інциденту стала диверсія.

На Київщині поновлюють роботу ЦНАПи

Про це повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Олександр Павлюк. За його словами, відновлюють роботу центри у містах Буча, Гостомель, Славутич, а також смт Велика Димерка, які раніше були окуповані російськими військами.

"На даний час ЦНАПи забезпечують надання соціальних послуг, послуг з реєстрації актів цивільного стану, а також послуг структурних підрозділів виконавчих комітетів місцевих рад. Кількість видів послуг поступово збільшується у міру відновлення доступів до інформаційних ресурсів та державних реєстрів", — розповів Павлюк.

Відновлено роботу з оформлення та видачі паспортних документів через ЦНАП Великодимерської селищної ради. Найближчим часом відновиться надання відповідних послуг у ЦНАП смт Гостомель. Також готовий до відновлення таких послуг ЦНАП м.Славутич.

Росіяни знищують медичну інфраструктуру на окупованих територіях

Про це повідомляє Головне управління розвідки.

"Громадяни, що залишаються на окупованих територіях практично відрізані від медичних послуг. Закриваються заклади, не вистачає лікарів, заборонено доставлення ліків з підконтрольних Україні територій", — йдеться у повідомленні.

За даними розвідників, зокрема, з інфекційного відділення Старобільська Луганської області російські військові вивезли все обладнання, яке було надане з 2014 року за програмами міжнародних донорів та українського уряду.

"Серед вивезеного обладнання – апарати ШВЛ, необхідні для критичних випадків захворювання COVID-19", — розповіли розвідники.

В обласному протитуберкульозному диспансері Вовчанська, що на Харківщині, хворим з відкритою формою туберкульозу росіяни відмовили у наданні медичної допомоги та вигнали на вулицю. Натомість вони розмістили у шпиталі своїх поранених військових.

Армія РФ обстріляла Богодухівську громаду на Харківщині

Внаслідок артилерійського обстрілу російськими військовими Богодухівської громади загинула жінка. Ще одна жінка та чоловік поранені, повідомили в Харківській обласній прокуратурі.

За даними слідства, окупанти обстріляли громаду близько 11:30 1 травня. Під обстріл потрапив автомобіль, в якому перебували троє людей. Одна жінка померла на місці, ще одна жінка та чоловік отримали поранення.

В Маріуполі перенесли евакуацію цивільних від ТРЦ "Порт Сіті"

"З урахуванням безпеки евакуацію мирного населення Маріуполя, що знаходиться в інших районах міста, перенесено на понеділок (2 травня). Початок о 8:00 біля ТРЦ "Порт Сіті", — повідомляє міська рада Маріуполя в Telegram.

Раніше міська рада планувала на 1 травня евакуацію мирного населення з Маріуполя до Запоріжжя. Збір людей планувався о 16:00 біля ТРЦ "Порт Сіті".

Шольц заявив, що "пацифізм" застарів

Канцлер Німеччини Олаф Шольц пообіцяв й надалі підтримувати Україну грошима, допомогою, а також зброєю. Він додав, що пацифістський підхід до війни "застарів".

Виступаючи на першотравневому мітингу в Дюссельдорфі, Шольц сказав: "Я поважаю будь-який пацифізм, будь-яке ставлення, але громадянину України може здатися цинічним, коли йому порадять захищатися від агресії Путіна без зброї".

Шольц також попередив, що війна матиме наслідки для поставок продовольства і може призвести "до світової голодної кризи".

У Бєлгородській області на кордоні з Харківщиною горить військовий об'єкт

Фотографії пожежі 1 травня з'явилися у місцевих спільнотах. На них видно стовп диму за містом.

Вторгнення Росії в Україну, день 67. Текстовий онлайн
Жесть Белгород/Telegram

"На кордоні трьох муніципалітетів — Борисівського і Бєлгородського районів та Яковлівського міського округу — відбулася пожежа на території одного з об'єктів Міністерства оборони РФ. Інформація про постраждалих та руйнування уточнюється", — написав у своєму Telegram-каналі губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков.

Пізніше він додав, що внаслідок пожежі постраждав один житель. Даних про причини займання він не навів.

Бєлгородська область — один з регіонів, де Росія концентрувала свої війська перед вторгненням в Україну і звідки направляє у Харківську область солдатів та техніку.

Арахамія: часткова евакуація з "Азовсталі" пройшла успішно

"Часткова евакуація мирних жителів з "Азовсталі" пройшла успішно. Понад 100 українців, серед яких діти, жінки, люди похилого віку, нарешті в безпеці. Попереду ще багато роботи й багато людей. Однак Україна ще раз довела, що не залишає своїх громадян у біді. Навіть якщо це пекло", — заявив голова фракції "Слуга народу" у Верховній раді, голова української делегації на перемовинах з РФ Давид Арахамія.

В ООН назвали "дуже складною" ситуацію з евакуацією з Маріуполя

Представник ООН з гуманітарних питань Савіано Абреу повідомив агентству Associated Press, що ситуація з евакуацією залишається складною і відмовився розкривати подробиці гуманітарної операції.

Він зазначив, що людей з "Азовсталі" намагаються вивезти спільно з Міжнародним комітетом Червоного Хреста та в координації з українськими та російськими представниками.

Розпочалася евакуація цивільних з Азовсталі — Зеленський

Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

"Розпочалася евакуація цивільних з Азовсталі. Перша група приблизно зі 100 осіб уже прямує на підконтрольну територію. Завтра зустрічатимемо їх у Запоріжжі. Дякую нашій команді! Нині вони, разом з представниками #ООН, працюють над евакуацією решти цивільних із території заводу", — наголосив президент.

"Укрзалізниця" заявила про збої в роботі сервісів хакерські атаки

Про це повідомила пресслужба перевізника.набіги орди на наші сервіси онлайн-продажу та лінію підтримки, можуть бути тимчасові збої. "Просимо набратися терпіння, ми працюємо над відбиттям атак. Каси на вокзалах працюють, поїзди прямують за розкладом", — йдеться у повідомленні.

Російські війська обстріляли село на Дніпропетровщині, поранено жінку

Про це повідомив голова Дніпропетровської області Валентин Резніченко.

"Ворожий обстріл села у Синельниківському районі. Зачепило приватне подвір’я. Поранено жінку", — написав Резніченко.

Фінляндія готується до припинення постачання газу з Росії

Про це повідомляє видання Helsingin Sanomat. Уряд країни не погоджується на умову оплати газу в рублях. Держкомпанія Gasum до 20 травня має повідомити Росію про своє рішення.

Прем'єр-міністр країни Санна Марін заявила, що Фінляндія готова до енергетичних санкцій проти Росії. Вона також згадала про можливе членство Фінляндії в НАТО, і додала, що зараз саме час ставити питання і отримувати відповіді. Марін також заявив, що Фінляндія готова допомагати Україні стільки, скільки буде потрібно, а також брати участь у відновленні країни

НАТО почало військові навчання Defender Europe 2022 та Swift Response 2022

Як повідомляє Міністерство національної оборони Польщі, вони триватимуть з 1 по 26 травня.

Це міжнародні спільні та регулярні навчання. Їх організовують Збройні сили США, щоб забезпечити готовність та оперативність сумісності між союзниками та партнерами США і НАТО. Навчання пройдуть на території 9 країн за участі 18 000 солдатів із понад 20 країн.

Байден прокоментував загибель української журналістки "Радіо Свобода"

Як повідомляє "Радіо Свобода", про це він сказав у своїй промові перед журналістами з пулу Білого дому.

"Одна журналістка з Радіо Свобода була вбита всього кілька днів тому. Так багато з вас розповідають історії, роблять фотографії і відео того, що там (в Україні – ред.) відбувається, чисту правду – показують руйнування і воєнні злочини", – зазначив Байден.

Співробітниця "Радіо Свобода" Віра Гирич загинула внаслідок ракетного удару, який Росія завдала по Києву увечері 28 квітня.

Президент США також перелічив й інші злочини, в тому числі проти журналістів та співробітників медіа, які скоїла Росія під час війни проти України.

"Світ побачив сміливість українського народу завдяки сміливості американських репортерів у цій кімнаті та їхніх колег по всьому світу і на місці подій" — додав Байден.

Jerry Heil та Kalush Orchestra записали трек про приїзд Анджеліни Джолі

Про це співачка Jerry Heil повідомила в Instagram.

"Учора надихнулася прибуттям Анджеліни Джолі .. мені одразу прийшли рядки про Вічних (Марвел) і Тену, богиню війни. Анджеліна Джолі з власної волі (не за дорученням ООН) прилетіла у Львів. Зустрівши KALUSH ORCHESTRA, які готуються до Євробачення, тієї ж ночі я звернулася до хлопців, і ми записали цей приспів без якоїсь підготовки прямо у них в номері", — розповіла вона.

30 квітня акторка Анджеліна Джолі приїхала в Україну. Вона відвідала одну з львівських кав'ярень у спальному мікрорайоні міста, зустріла пасажирів евакуаційного потяга з Покровська та поспілкувалася із вимушеними переселенцями.

Росія вивезла близько 40 цивільних з "Азовсталі" у напрямку окупованого Безіменного

Група з приблизно 40 цивільних осіб прибула в центр тимчасового розміщення в неділю після того, як покинула територію металургійного заводу "Азовсталь" в Маріуполі, повідомив фотограф агенції Reuters.

На фотографіях агентства Reuters видно, як цивільні особи прибувають в окуповане село Безіменне в Донецькій області у складі колони з російськими військами і автомобілями з символікою організації Об'єднаних Націй.

Росія призупинила спрощену процедуру видачі віз для громадян ЄС

Володимир Путін підписав указ про призупинення спрощеної процедури видачі російських віз для окремих категорій громадян Європейського Союзу. Документ був опублікований на офіційному інтернет-порталі правової інформації Росії. Під дію закону підпадають власники дипломатичних паспортів, члени офіційних делегацій, національних і регіональних урядів та парламентів, конституційних і верховних судів, а також журналісти.

Обмеження стосуватимуться громадян країн-членів ЄС, а також Данії, Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії. Також вказано, що указ був підписаний "у зв'язку з недружніми діями Європейського Союзу".

Україна склала список з понад 600 прізвищ російських військових злочинців вищого рівня

Про це в ефірі єдиного національного телемарафону повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

"На сьогодні у нас уже 9 тисяч 158 проваджень, які пов’язані з воєнними злочинами. Кожного дня у нас є підстави порушувати все нові й нові справи – загибель цивільних, бомбардування, депортація наших людей, дітей на окуповані території або території держави-агресора", — розповіла генпрокурорка.

Крім того, за її словами, в Україні складено список уже з понад 600 прізвищ російських військових злочинців вищого рівня. Вона зазначила, що вже розпочався процес притягнення до відповідальності військових злочинців.

"У звільнених від окупації Київській, Сумській, Чернігівській областях ми вже починаємо процес притягнення до відповідальності, у нас уже ідентифіковані конкретні військові злочинці. По Київщині – це 15 осіб, яких ми притягаємо за катування, зґвалтування, мародерство. Почали також притягнення до відповідальності за захоплення ЧАЕС", — додала Венедіктова.

У Відні продовжили безкоштовний проїзд для українських біженців

Про це повідомляє австрійське видання Kurrier. Також українці, які прибули до Відня, рятуючись від війни, можуть до 1 червня безкоштовно паркувати свої автомобілі.

"В останні місяці біженцям з України дозволили тимчасово паркувати свої автомобілі у Відні без дозволу на паркування. Тепер ця перехідна угода закінчується в кінці травня", — цитує видання українською мовою пресреліз міської влади.

З 1 червня для автомобілів на українських номерах також знадобиться паркувальна наклейка.

“З 9 травня всі ті, хто втік з війни та мають основне місце проживання у Відні, мають змогу подати відповідну заяву до відповідних муніципальних районних управлінь. Або онлайн, або особисто в міському районному управлінні (за попереднім записом)”, — повідомила міська влада.

Папа Франциск у недільній промові назвав війну "жахливим регресом людства"

Він також розповів, що вторгнення РФ в Україну змусило його "страждати і плакати", і закликав створити гуманітарні коридори для евакуації людей, які опинилися на Маріупольському металургійному заводі.

"Надходять жахливі повідомлення про вигнаних і депортованих дітей. І в той час, як ми є свідками моторошного занепаду людства, разом з багатьма стривоженими людьми запитую, чи дійсно відбуваються пошуки миру; чи дійсно існує воля запобігати безперервній військовій і вербальній ескалації, чи робиться все можливе для того, щоби замовкла зброя. Прошу вас, не піддаваймося логіці насильства, спотвореній спіралі озброєнь. Нехай буде обрана дорога діалогу та миру! Молімося", – закликав Папа, після чого на площі запанувала молитовна тиша.

Ми думаємо як модернізувати українську армію — конгресмен Джейсон Кроу

Конгресмен Джейсон Кроу на пресконференції заявив, що США будуть довгостроково співпрацювати з Україною. Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

"Характер цієї війни — це вторгнення. Від півночі до сходу. Зброя більшої дальності зараз важлива. Ракетний вогонь великої дальності, який використовує армія для того, щоб рухатись далі. Ми надсилатимемо більш сучасну зброю та дрони. Все це допоможе Україні захищатись з великої дальності та вражати російські війська. А також знаходити та знищувати російські позиції. Водночас мова йде про довгострокове співробітництво. Ми також думаємо як модернізувати українську армію", — зазначив Кроу.

Питання в тому, чи світ притягне Путіна до відповідальності — конгресмен Джим Макговерн

"Питання в тому, чи світ притягне Путіна до відповідальності. Він перетнув багато меж, він скоїв військові злочини, він націлився на лікарні, він брав участь у масових вбивствах, які були задокументовані. Питання, яке також має бути задано, полягає в тому, чи притягнемо ми його до відповідальності за його військові злочини. Тому що якщо ми цього не робимо, ймовірність того, що він чи хтось інший зробить те саме, збільшується", — заявив на пресконференції конгресмен Джим Макговерн.

Якщо вони погрожують, ви не можете відступати — Пелосі на зустрічі конгресменів

У польському Жешуві відбулася пресконференція конгресменів США. Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

До складу делегації увійшли конгресмен від Массачусетсу Джим Макговерн, конгресмен від штату Нью-Йорк Грегорі Мікс, голова Комітету з розвідки Палати Представників Конгресу США Адам Шифф, конгресменка від штату Каліфорнія Барбара Лі, конгресмен від Массачусетсу Білл Кітінг і конгресмен від Колорадо Джейсон Кроу, на чолі зі спікером Палати представників Конгресу Сполучених Штатів Ненсі Пелосі.

"США не бояться допомагати Україні. Дозвольте мені сказати за себе, Я вважаю так, не будьте побиті хуліганом. Якщо вони погрожують, ви не можете відступати", — наголосила під час виступу Пелосі.

Вторгнення Росії в Україну, день 67. Текстовий онлайн
Пресконференція делегації конгресменів США. Фото: Суспільне

За її словами, законопроєкт про ленд-ліз буде діяти не тільки для України: "Ми надаємо дуже потужну підтримку. Ленд-ліз буде не лише для України, а і для інших східних європейських країн, яким ми допомагаємо".

"Україні зараз потрібне дальне артилерійське озброєння, ракетний вогонь великої дальності, який використовує армія для того, щоб військо могло рухатись далі. Ми також надсилатимемо більш сучасні та дрони та усе що допоможе Україні захищатись з великої дальності та вражати російські війська. А також знаходити та знищувати російські позиції. Ми також думаємо як модернізувати українську армію", — сказав конгресмен Джейсон Кроу.

У Маріуполі 1 травня людей евакуюватимуть до Запоріжжя

Про це повідомляє Маріупольська міська рада.

"Сьогодні можлива евакуація мирного населення з Маріуполя до Запоріжжя. Збір людей о 16:00 біля ТРЦ "Порт Сіті". Якщо у вас залишилися родичі або знайомі в Маріуполі, намагайтеся зв'язатися з ними всіма способами. Телефонуйте, пишіть і кажіть, що є можливість виїхати до Запоріжжя, де безпечно", — йдеться у повідомленні.

Зі Слов'янська 2 травня людей евакуюватимуть на Рівненщину

Зі Слов'янська 2 травня відправиться автобусний евакуаційний рейс до Рівного. Він вирушить від універмагу. Далі для бажаючих можливе безкоштовне розселення у Рівненській області. Про це повідомила Слов'янська міська військова адміністрація.

  1. Посадка здійснюватиметься за попереднім записом, а записатися можна за телефонами гарячої лінії.

На Київщині відновили водопостачання у 119 населених пунктах

Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Павлюк. Водночас через відсутність електрики залишаються без централізованого водопостачання 4 населених пункти Іванківської громади:

  • с.Джерела,
  • с.Кухарі,
  • с.Варівськ,
  • с.Олізарівка.

“У вказаних населених пунктах люди мають можливість користуватись водою з криниць. А тим часом роботи з відновлення водопостачання продовжуються”, — повідомив Павлюк.

Українська оперна співачка Людмила Монастирська вийшла на сцену Метрополітен-опера, загорнувшись у прапор України

Як повідомляє The New York Times, в суботу, 30 квітня, Монастирська заспівала заголовну партію в опері Джакомо Пуччіні "Турандот". Коли спектакль закінчився, вона вийшла на уклін, загорнувшись у прапор України. Глядачі зустріли цей жест оплесками.

Людмила Монастирська замінила росіянку Анну Нетребко в постановці "Турандот" в "Метрополітен-опера". На початку березня "Метрополітен-опера" розірвав контракт з Нетребко через її підтримку Володимира Путіна. У 2014 році вона фотографувалася у Донецьку з прапором "Новоросії" в руках.

На Житомирщині тривають роботу з відновлення регіону — Тимошенко

Заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко, повідомив про перебіг робіт з відновлення регіону станом на 1 травня.

"Траса М-21. Працює тимчасова переправа (автошлях Житомир - Коростень). Спеціалісти обстежили міст через річку Ірша на автомобільній дорозі М-07 Київ – Ковель – Ягодин", — написав Тимошенко в Telegram.

Через обстріли мешканців Харкова просять не виходити з укриттів протягом дня

"У зв’язку з інтенсивними обстрілами закликаємо жителів північних та східних районів Харкова, зокрема Салтівки, без нагальної необхідності не виходити з укриття протягом дня. Навіть за відсутності повітряної тривоги", — написав у Telegram голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

СБУ знешкодила ворожу диверсійну групу, яка планувала теракт

За даними СБУ, диверсанти планували збити пасажирський літак та звинуватити в цьому Україну.

"В атаці на повітряне судно окупанти мали намір безпідставно звинуватити Україну та наших партнерів. Для вчинення провокації зловмисники хотіли обстріляти цивільний борт з переносного зенітно-ракетного комплексу (ПЗРК) "Stinger". Щоб викрасти і приховано вивезти за кордон іноземний ПЗРК, представники спецслужб країни-агресора дали відповідне завдання своїй агентурній групі", — повідомили у спецслужбі.

До складу ворожої ДРГ входило двоє осіб з подвійним громадянством та завербований ними спільник. Їхню діяльність координував росіянин Олександр Тютерев, який є кадровим співробітником головного управління генштабу збройних сил РФ та має позивний "Морпех". Встановлено, що раніше він брав участь в організації серії терактів в Одеській області, за що перебуває у розшуку.

Над Дніпропетровщиною збили ворожий безпілотник

Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

На Херсонщині і Запоріжжі ведуться роботи з відновлення зв'язку

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Окупанти відключили зв’язок та інтернет в Херсонській та частині Запорізької областей. Причинами відсутності зв’язку стали обриви волоконно-оптичних магістральних ліній та відключення від електропостачання обладнання операторів у цих регіонах", — написав Федоров у Telegram.

В Херсонській області увечері 30 квітня зник мобільний зв'язок і інтернет усіх операторів.

Втрати армії РФ станом на 1 травня сягнули 23500 осіб — Генштаб

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 01.05 орієнтовно склали:

особового складу — близько 23500 (+300) осіб

танків ‒ 1026 (+18) од,

бойових броньованих машин / APV ‒ 2471 (+26) од,

артилерійських систем – 451 (+15) од,

РСЗВ — 151 (+0) од,

засоби ППО — 80 (+3) од,

літаків – 192 (+2) од,

гелікоптерів – 155 (+0) од,

автомобільної техніки та автоцистерн — 1796 (+20) од,

кораблі /катери — 8 (+0) од,

БПЛА оперативно-тактичного рівня — 245 (+13).

Спеціальна техніка — 32 (+0).

Крилаті ракети — 84.

Найбільші втрати противника (минулої доби) спостерігалися на Ізюмському напрямку.

Росія намагається обійти санкції за допомогою інших країн

Як інформує Головне управління розвідки Міноборони України, Москва планує організувати у країнах Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) виробництво складових частин до російської продукції військового та подвійного призначення. Йдеться про продукцію, яка потребує використання іноземних комплектуючих.

Москва також веде переговори з Грузією, Вірменією та Азербайджаном для реекспорту російської продукції на міжнародні ринки. Постачання планується здійснювати під виглядом грузинської, вірменської та азербайджанської продукції та експортувати її до третіх країн. На території цих країн вже створено понад 200 компаній.

У Львівській області кордон на виїзд за добу перетнули понад 18 тисяч осіб

Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Максим Козицький.

"На всіх переходах Львівщини кордон на виїзд за добу перетнули понад 18 тисяч осіб", — розповів Козицький.

Він також зазначив, що через західний кордон з України виїхали 38 тисяч людей. Натомість повернулось 36 тисяч українців.

Голова МЗС Німеччини назвала умови скасування санкцій проти РФ

Скасування антиросійських санкцій можливе лише у разі виведення військ РФ з території України, сказала глава МЗС Німеччини Анналена Бербок в інтерв'ю газеті Bild am Sonntag.

"Припинення вогню може бути лише першим кроком. Нам зрозуміло, що санкції можуть бути зняті лише в тому випадку, якщо Росія виведе свої війська. Мир на умовах, продиктованих Росією, не принесе безпеки ні Україні, ні нам у Європі. У гіршому – це буде запрошення до наступної війни – ще ближче до наших кордонів", — наголосила Бербок.

Вона додала, що мирний порядок, який був встановлений у Європі, безповоротно зруйнований Путіним: "Як би нам не хотілося, до 24 лютого немає повернення. Ми більше ніколи не можемо покладатися лише на обіцянки Путіна".

Патрон продовжує розміновувати території поблизу Чернігова

Про це повідомляє Державна служба з надзвичайних ситуацій.

Патрон — службовий собака породи джек-расел-тер'єр. Його називають талісманом загону піротехніків, що займаються розмінуванням територій в Чернігівській області, він був зображений на десятках художніх робіт у своєму впізнаваному іменному жилеті.

Зеленський нагородив Пелосі орденом княгині Ольги

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

"За вагомий особистий внесок у зміцнення українсько-американської міждержавної співпраці, підтримку суверенної, незалежної та демократичної України Володимир Зеленський нагородив спікера Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі орденом княгині Ольги", — йдеться у повідомленні.

Вторгнення Росії в Україну, день 67. Текстовий онлайн
Фото: Офіс президента України

Моніторити забруднення повітря від російських бомбардувань будуть за спеціальною методикою

Про це повідомила пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

"Обсяг викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря за час ведення бойових дій на території України вже можна прирівняти до викидів одного металургійного підприємства за весь рік роботи", — заявив міністр захисту довкілля Руслан Стрілець.

Так, наприклад:

  • унаслідок згорання 100 тонн дизельного палива, розмір завданої шкоди, може становити понад 3.6 млн грн - в залежності від обсягів викидів тих чи інших забруднюючих речовин, коефіцієнтів небезпеки, впливу на довкілля, масштабу події тощо.
  • при згоранні одного гектара лісу, лише шкода від викидів забруднюючих речовин у повітря, може складати понад 1.3 млн грн.

Над Одесою збили ворожий безпілотник

"Над Одесою працював ворожий безпілотник-розвідник. Попаданням нашої ППО відправлено за відомим курсом безповоротно", — йдеться у повідомленні Оперативного командування "Південь".

На Миколаївщині війська РФ поцілили склади з міндобривами

Про це повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім. Він також опублікував фото хмари, яка утворилася внаслідок вибуху і додав, що склад повітря перевірили: "Селітра / Нітроамофоска. Повітря чисте".

В Одесі пролунав вибух

Як повідомив в ефірі єдиного національного телемарафону речник оперативного штабу Одеської ОВА Сергій Братчук, за попередньою інформацією, в Одесі працює ППО.

Запорізька область — повітряна тривога!

В Україні створять інтерактивний онлайн музей ідентичності Ветерана

Проєкт музею Мінветеранів презентувало під час зустрічі міністерки Юлії Лапутіної з представниками Світового конгресу українців. Музей буди створено онлайн. Його мета — розповісти світові правдиву історію наших захисників максимально доступним цифровим способом.

У Мінветеранів заявили, що понад 5 мільярдів людей у світі зможуть інтерактивно відвідати музей Українського Ветерана.

Контент музею перекладуть на основні мови міжнародного спілкування.

Яка ситуація у пунктах пропуску на Закарпатті

Як повідомляють на сторінці Західного регіонального управління Держприкордонслужби України у Facebook, 30 легкових автомобілів стояли в черзі на виїзд з України до Словаччини перед КПП "Ужгород", який розташований на Закарпатті, о 9-ій ранку 1 травня. На інших пунктах пропуску в Закарпатській області нема в чергах жодного авто та жодної людини, яка хоче перетнути кордон пішим переходом.

Ситуація на пунктах пропуску 1 травня станом на 9:00

1. Словацька Республіка:

  • "Малий Березний" — 0 легкових автомобілів, 0 пішоходів;
  • "Ужгород" — 30 легкових автомобілів, 0 автобусів, 0 пішоходів;
  • "Малі Селменці" — 0 пішоходів;

2. Угорщина:

  • "Тиса" — 0 легкових автомобілів, 0 автобусів (пропуск пішоходів не здійснюється);
  • "Дзвінкове" — 0 легкових автомобілів, 0 пішоходів (працює з 08 до 19 годин);
  • "Косино" — 0 легкових автомобілів, 0 пішоходів (працює з 08 до 20 годин);
  • "Лужанка" — 0 легкових автомобілів, 0 пішоходів;
  • "Вилок" — 0 легкових автомобілів, 0 пішоходів.

3. Румунія:

  • "Дякове" — 0 легкових автомобілів, 0 пішоходів;
  • "Солотвино" — 0 легкових автомобілів, 0 пішоходів.

Як минула ніч у регіонах. Ранкове зведення від ОП

"Відносно спокійно ніч минула у багатьох областях України: на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській областях, Одеській, Миколаївській, Вінницькій, Тернопільській, Хмельницькій областях, на Житомирщині, Кіровоградщині, Черкащині, Полтавщині, Сумщині, Київщині та Чернігівщині", — про це йдеться у ранковому зведенні Офісу президента, сформованому на основі даних від обласних адміністрацій.

У Запорізькій області: локальні бої по всій лінії зіткнення, артилерійські обстріли військових позицій українських воїнів та мирних кварталів сіл, селищ та міст регіону.

На Дніпропетровщині вночі і вранці — тривоги. Один обстріл Зеленодольськоі громади. Влучили по околиці одного з сіл громади, ніхто не постраждав.

Харків: ніч минула відносно спокійно, були поодинокі обстріли східних житлових районів, постраждалих немає. За добу по місту та області внаслідок обстрілів окупантів виникли 9 пожеж, зокрема — в Ізюмському районі, в Харківському районі та Чугуївському районі. В Ізюмі тривають бої.

Луганщина: за добу 19 разів росіяни відкривали вогонь по житлових кварталах міст Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне, Попасна. У Рубіжному внаслідок обстрілів — 1 загиблий, 1 поранений. У Комишувасі (поблизу Попасної) зруйновано будівлю сільради, школу та багатоквартирний будинок. У Лисичанську — перебито газогін.

Донеччина: активні бойові дії по всій лінії фронту. За добу — 9 поранених цивільних, з них 4 — діти. Мар’їнська громада — перебито електромережу, і через це знеструмлене місто Красногорівка, триває евакуація. 30 квітня було евакуйовано 435 людей.

Херсонщина: тривають вибухи та обстріли на території області. Ситуація залишається складною.

Ненсі Пелосі приїхала до Києва

Відео зустрічі зі спікеркою Палати представників США на Банковій опублікував президент Володимир Зеленський.

На Луганщині продовжують евакуювати людей

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Ми у посиленому режимі рятували людей з Попасної, але вимушені призупинити евакуацію через події, які відбулися 29 квітня, коли ми втратили зв’язок зі людьми у двох автобусах. Ситуація в міті вкрай небезперечна. У попаснянців було багато можливостей виїхати раніше: декілька разів евакуаційний потяг рушив із місцевого залізничного вокзалу, а потім — з Комишувахи. Дуже довго автобуси могли дістатися центру міста. Тепер все складніше. Тому не чекайте до останнього. Поки є можливість — виїжджайте", — наголосив Гайдай.

Місця зборів в Лисичанську, Сєвєродонецьку, Рубіжному, Гірському — незмінні.

Харківська, Донецька області — повітряна тривога.

РФ має намір здійснити сильний політичний та економічний вплив у Херсоні в довгостроковій перспективі — британська розвідка

Нещодавні заяви окупаційної адміністрації у Херсоні щодо “неможливості”повернення Херсона під контроль України, ймовірно, свідчать про намір Росії здійснити сильний політичний та економічний вплив у Херсоні в довгостроковій перспективі. Про це інформує Міноборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки. Розвідники, зокрема, нагадали про чотиримісячний перехід з української гривні на російський рубль. Так, з 1 травня в Херсоні окупанти планують використовувати російський рубль.

“Після захоплення південного міста Херсон на початку березня Росія намагалася легітимізувати свій контроль над містом та прилеглими територіями шляхом встановлення проросійської адміністрації”, — йдеться у повідомленні розвідки.

За даними розвідників, тривалий контроль над Херсоном та його транспортним сполученням підвищить здатність Росії підтримувати просування на північ і захід і покращить безпеку російського контролю над Кримом.

На Луганщині Золоте-3 зруйноване на 70 % — Гайдай

Російські військові 30 квітня 19 разів відкривали вогонь по житлових кварталах міст та сіл Луганщини. Ще 12 будинків стали непридатними для життя. П’ять із них — багатоповерхівки в Сєвєродонецьку, ще дві — в Рубіжному. Золоте-3 зараз зруйноване російською армією вже на 70 відсотків. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Він додав, що в Рубіжному також сталися займання двох приватних будинків, в Комишувасі зруйновано будівлю сільради, школу та багатоквартирний будинок, а в Лисичанську перебито газогін.

"Наразі відомо про одного загиблого чоловіка, який отримав несумісні з життям поранення у ніч із 29 на 30 квітня в Новодружеську. Після окупації Новотошківського військові РФ зосередили зусилля на штурмі Оріхового. Точаться дуже інтенсивні стрілецькі бої — вулиця за вулицею", — йдеться в повідомленні.

На Донеччині 30 квітня поранені 9 мешканців — Кириленко

В Донецькій області 30 квітня, внаслідок обстрілів російських військових поранені 9 мирних мешканців Донеччини, серед яких 4 дитини: 3 у Добропіллі та 1 у Дробишевому. Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко. Він додав, що у Бахмуті зареєстровано смерть однієї людини, пораненої на Луганщині.

"Вдалося уточнити інформацію щодо 3 загиблих у Маріуполі, однак точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі встановити наразі неможливо", — йдеться в повідомленні.

Офіс Генпрокурора зареєстрував 9 158 злочинів РФ

Офіс Генпрокурора зареєстрував 9 158 злочинів агресії та воєнних злочинів з боку РФ. Про це інформує пресслужба ОГПУ.

Полтавська, Дніпропетровська, Запорізька області — відбій повітряної тривоги.

Ювенальні прокурори: 219 дітей загинули в Україні через збройну агресію РФ

Більш ніж 623 дитини постраждали в Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації. Станом на ранок 1 травня офіційне число загиблих внаслідок війни дітей не змінилося — 219. Зросла кількість поранених — понад 404. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора. Там також додали, що ці цифри не остаточні. Оскільки продовжують встановлювати кількість жертв серед дітей в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 139, Київській — 115, Харківській — 95, Чернігівській — 68, Херсонській — 44, Миколаївській — 43, Луганській — 37, Запорізькій — 27, Сумській — 17, у м.Києві — 16, Житомирській — 15.

Британський парламентарій просив внести його до санкційного списку Кремля

Депутат парламенту Великої Британії від Консервативної партії Лі Андерсон просив російського посла внести його до санкційного списку Кремля. Оскільки Андерсон не знайшов свого прізвища серед 287 членів Палати громад британського парламенту.

“Можу витратити частину свого дорогоцінного часу на такі легковажні дурниці”, — написав політик. Згодом він повідомив, що його не було у списку, оскільки він “не важливий”.

Полтавська, Дніпропетровська, Запорізька області — повітряна тривога.

Українській війська завдали удар по російських позиціях на Зміїному

30 квітня українські війська атакували російські позиції на острові Зміїний, що в Одеській області, повідомили в оперативному командуванні "Південь".

За даними військових, розбито 3 зенітні установки, зенітно-ракетний комплекс "Стріла-10", а також машину зв’язку – серверну із телекомунікаційним обладнанням. Вбито 42 російських військових.

Армія РФ посилює ударне угруповання на Слобожанському напрямку — Генштаб

На Волинському та Поліському напрямках російські війська активних дій не проводили. Суттєвих змін у ситуації не відбулося. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні.

На Сіверському напрямку підрозділи армії РФ обстріляли позиції українських військ з території Брянської області.

На Слобожанському напрямку угруповання армії РФ продовжує завдавати авіаційні удари та крити вогнем з артилерії по Харкову. Окупанти проводять наступальні дії у напрямках Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов’янськ. Триває посилення ударного угруповання російського війська. До цих районів окупанти перемістили до 300 одиниць озброєння і військової техніки. Також прибуло близько тисячі мобілізованих із тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей.

Для протиповітряного прикриття військ, що наступають, у чотирьох районах російські військові розгорнули два зенітно-ракетних дивізіони озброєних ЗРК “Бук-М2” та ЗРК “Тор-М”.

На Донецькому і Таврійському напрямках угруповання військ РФ веде активні дії уздовж всієї ділянки лінії зіткнення. Армія РФ намагається здійснювати авіаційні удари та вогневе артилерійське ураження позицій українських військ.

На Лиманському напрямку військо РФ наступає у напрямку Кримки та Олександрівки.

На Попаснянському напрямку окупанти штурмують на напрямку Новотошківське-Оріхове. Закріплюються на досягнутих рубежах. Щоб не допустити маневри ЗСУ, блокують українські сили і засоби у цих районах.

На Курахівському напрямку, за підтримки артилерії, російське військо намагається прорвати оборону українських підрозділів на напрямку Оленівка-Новомихайлівка.

На Південнобузькому напрямку армія РФ веде бойові дії, щоб вийти на адміністративні межі Херсонської області та створити сприятливі умови для наступу на Миколаїв і Кривий Ріг.

Зберігається загроза ракетних ударів з теритоії Білорусі — Генштаб

Підрозділи збройних сил Республіки Білорусь продовжують прикриття кордону у Брестській та Гомельській областях. Зберігається загроза ракетних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури по всій території України з території Республіки Білорусь, а також здійснення військовими РФ провокацій на ділянці державного кордону України. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні.

РФ посилює ударний потенціал своїх військ — Генштаб

Для нарощування темпів наступальної операції командування збройних сил Російської Федерації продовжує посилювати ударний потенціал своїх військ. До прикордонних з Україною районів залізничними шляхами перекидається зняте зі зберігання у Західному, Центральному, Східному військових округах та північному флоті озброєння і військова техніка. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні.

Дніпропетровська, Запорізька область — відбій повітряної тривоги.

Повітряні Сили за добу збили два російських літаки — Генштаб

За даними Генштабу, за попередню добу підрозділами протиповітряної оборони уражено дев’ять повітряних цілей: два літака Су-25 та сім БпЛА. Про це повідомив Генштаб у ранковому зведенні 1 травня.

На Донбасі за добу відбили дев’ять атак російського війська — Генштаб

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито дев’ять атак російського війська, знищено вісім танків, одну артилерійську систему, двадцять чотири одиниці бойової броньованої техніки, одну спеціальну машину та п’ять автомобілів (два паливозаправники включно). Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні.

Співпрацював із окупантами. На Сумщині Буринському міському голові повідомили про підозру

На Сумщині Буринському міському голові, його заступнику та депутату міськради повідомили про підозру у співпраці з державою-агресором та матеріальному забезпеченні її збройних формувань (ч.4, ч.6 ст. 111-1 КК України). Про це повідомили в Офісі Генерального прокурора.

За даними слідства, під час окупації території Буринської ОТГ Конотопського району Сумської області вони погодилися на співпрацю з державою-агресором.

“Підозрювані здійснювали інформаційну діяльность, спрямовану на підтримку дій держави-агресора. Також вони забезпечували її збройні формування житлом, пальним та продуктами харчування”, — йдеться у повідомленні.

Дніпропетровська, Запорізька область — повітряна тривога.

Загинув "кіборг" Руслан Боровик

У війні з Росією загинув "кіборг", захисник Донецького аеропорту Руслан Боровик із позивним "Багдад". Про це у Facebook повідомила народна депутатка Ірина Геращенко.

Зеленський відзначив українських захисників та захисниць державними нагородами

Президент Володимир Зеленський відзначив українських захисників та захисниць державними нагородами. За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі воїнів нагороджено орденами Богдана Хмельницького, "За мужність", медалями “За військову службу Україні”, “Захиснику Вітчизни'' та “За врятоване життя". Про це інформує Генштаб ЗСУ.

Відповідний Указ №290/2022 опублікований на сайті Офісу президента.

"Підтримував "денацифікацію". На Харківщині оголосили підозру служителю храму

Служитель храму на Дергачівщині, який ще рік тому підпорядковувався Московському патріархату, поширював у Facebook матеріали, що виправдовують збройну агресію РФ. Про це повідомили у прокуратурі Харківщини. Чоловіка викрила Cлужба безпеки, він розкаявся. Про це він сказав на відео, яке виклала пресслужба обласного управління СБУ.

"Від початку російської агресії я на своїй сторінці у Facebook почав розміщати репости і власні висловлювання, в яких показував свою підтримку російській агресії щодо так званої "денацифікації" України. Я вважав такі дії правомірними, чим фактично виправдовував агресію РФ. Зараз я розумію, що Росія веде війну на території України, вбиває людей, руйнує будівлі. Я розумію, що я був неправий", — сказав підозрюваний.

Чоловіка підозрюють за фактом виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України. Йому загрожує до п'яти років ув'язнення.

Сумська, Полтавська, Дніпропетровська, Харківська, Запорізька, Донецька області — відбій повітряної тривоги.

900 заповідних територій України нині перебувають у небезпеці — Міндовкілля

Через військові дії окупантів 900 заповідних територій України нині перебувають у небезпеці. Про це повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів.

Це 1,2 млн га, або близько 30% площі всіх природоохоронних територій України. Тут ростуть тисячі видів рослин, які занесені до Червоної книги України і охороняються законом. Бойові дії порушують спокій диких тварин. Вони або гинуть, або намагаються втекти з гарячих точок, інформує міністерство.

Під загрозою знищення наразі перебувають:

  • 14 Рамсарських об’єктів площею 397,7 тис. га;
  • близько 200 територій Смарагдової мережі площею 2,9 млн га; біосферні заповідники.

“Близько п'яти тисяч працівників природно-заповідного фонду щодня роблять усе можливе, щоб захистити та зберегти українську природу. А ще там, де це можливо, допомагають людям, які були вимушені тікати від “руского міра”. Так, на природоохоронних територіях вже знайшли прихисток майже 15 тисяч тимчасових переселенців”, — йдеться у повідомленні пресслужби Міндовкілля.

Сумська, Полтавська, Дніпропетровська, Харківська, Запорізька, Донецька, Луганська області — повітряна тривога.

В Україні через війну тимчасово закриють морські порти

Міністерство інфраструктури України ухвалило рішення про закриття окремих морських портів у зв'язку з повномасштабним вторгненням РФ та неможливістю обслуговувати судна та пасажирів.

Про це йдеться в наказі відомства від 28 квітня № 256, передає пресслужба уряду.

Так, згідно з документом, будуть тимчасово закриті такі морські порти:

  • Бердянськ,
  • Маріуполь,
  • Скадовськ,
  • Херсон.

Як пояснили в міністерстві, таке рішення ухвалили у зв’язку з неможливістю обслуговувати судна і пасажирів, проводити вантажні, транспортні та інші пов’язані з цим види господарської діяльності, забезпечити належний рівень безпеки судноплавства тощо.

"Ми неодмінно поновимо роботу зазначених морських портів після перемоги України над російським окупантом", — зазначили в уряді.

Данія передасть Україні БТР Piranha III та важкі міномети

Данія передасть Україні колісні бронетранспортери та важкі міномети для відсічі російських військ.

Про це повідомляє місцеве видання Olfi.

Зазначається, що українська армія отримає 25 колісних бронетранспортерів Piranha III у версії 8х8, що розроблені швейцарською компанією Mowag. Данія планує замінити їх на БТРи Piranha V.

Крім того, ЗСУ отримають важкі міномети М10 і тисячі мінометних снарядів до них, а також 50 гусеничних бронетранспортерів M113 G3 DK.

Британія звинуватила РФ у використанні "фабрики тролів" для поширення дезінформації про Україну

Влада Великої Британії звинуватила Росію у використанні "фабрики тролів" для поширення дезінформації про події в Україні, а також політиків низки країн.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на заяву британського МЗС.

Згідно з даними дослідження, на яке посилається відомство,, російська "фабрика тролів" використовує Telegram для вербування та координації нових прихильників, які потім спамлять коментарі на підтримку дій керівництва Росії. Також вони атакують високопосадовців та інших світових лідерів.

"Ми не можемо дозволити Кремлю та його тіньовим фермам тролів вторгнутися в наші онлайн-простори зі своєю брехнею", — заявила міністерка закордонних справ Британії Ліз Трасс.

США виділять Україні 33 мільярди доларів допомоги — Блінкен

Державний секретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба обговорили телефоном виділення додаткової допомоги Києву в розмірі 33 мільярдів доларів.

Про це повідомила пресслужба Держдепу.

Як зазначається, виділені кошти будуть спрямовані для надання гуманітарної допомоги, допомоги у галузі безпеки та економіки, "щоб дати Україні можливість перемогти в безсовісній війні Кремля".

Також Блінкен повідомив про намір американських дипломатів повернутися в Україну, включаючи перші візити до Львова.

У боях на Харківщині загинув депутат з Новоград-Волинського

У боях на території Харківської області загинув колишній голова Новоград-Волинської райради та депутат Віктор Гончарук.

Про втрату захисника повідомили в Українській асоціації районних та обласних рад.

"З першого дня російського нападу він добровільно став на захист рідної землі у складі 95-ї окремої десантно-штурмової бригади та героїчно загинув 28 квітня 2022 року під час ракетного обстрілу при виконанні бойових завдань біля Харкова", — сказано у повідомленні.

На Херсонщині росіяни викрали старосту села

У Херсонській області російські військові викрали старосту села Зміївка Миколу Курівчака.

Про це Facebook повідомив депутат Херсонської обласної ради Ігор Йосипенко.

"Сьогодні (30 квітня, — ред.) орками було викрадено старосту Зміївки Миколу Курівчака", — написав він.

Як повідомляється в групі "Новини Берислава", вранці 30 квітня в село Зміївка заїхала колона росіян, які влаштували обшуки в приватних садибах.

"Під'їхали до місця де знаходиться прапор. Обрізали трос та спробували збити прапор України з флагштока, після деяких потуг, трусили флагшток хвилин 15 та прапор продовжував висіти на своєму місці, орки, не здужавши український прапор, поїхали далі", — йдеться в повідомленні.

Оприлюднено супутникові знімки зруйнованого заводу "Азовсталь" у Маріуполі

Американська компанія Maxar Technologies оприлюднила супутникові знімки заводу "Азовсталь" у Маріуполі.

Про це повідомив у Twitter журналіст New York Times Крістіан Тріберт.

На оприлюднених знімках видно, що приміщення і конструкції сталеливарного заводу практично зруйновані у результаті бомбардувань і артилерійських ударів російської армії.

"На першому зображенні показаний загальний вигляд заводу, на другому зображенні трохи більший план, а на третьому зображенні найближчий вид на частину ділянки", — зазначив журналіст.

Росія до 9 травня може показати віртуальну "перемогу" над Маріуполем — політолог

Російська влада до 9 травня, аби створити святкову атмосферу, може продемонструвати своїм громадянам віртуальні "перемоги", зокрема "перемогу" над Маріуполем.

Про це в ефірі телемарафону Суспільного повідомив політолог Володимир Фесенко.

"9 травня для Путіна треба буде демонструвати святкову атмосферу, нагадувати, як нібито Росія бореться з нацизмом тощо. Можуть сказати про перемогу над Маріуполем, хоча ми бачимо, що там наші захисники не здаються і досі. Формально вони можуть продемонструвати навіть віртуально, суто уявно, що є ніби нові перемоги", — сказав політолог

Щодо тотальної мобілізації в Росії, то, на думку Фесенка, це не вирішить проблему нестачі ресурсу. Більш того, на його думку, росіяни не готові до мобілізації, зокрема, з економічної точки зору, "тому що треба комусь і працювати".

"І це будуть робити, можливо, поступово, покроково. Не обов’язково буде тотальна мобілізація. Це може налякати, до тотальної вони просто не готові", — зазначив експерт.

За його словами, у сучасних війнах роль грають не кількість військ, а їх якість.

"Ми бачимо, що перемог немає. Треба воювати не кількістю, а якістю. Це стосується і зброї, і якості військових дій. Отут у Росії є великі проблеми. Я вже не кажу про мотивацію. Тому мобілізація може бути такою відчайдушною, щоб спробувати продовжити цю війну, задавити нас якщо не реальними перемогами, то хоча б кількістю військ", — Фесенко.

Він вважає, що мобілізовані війська РФ може використати, щоб утримувати під контролем окуповані території. Крім того, експерт заявив, що більшість росіян ще не відчули значного впливу санкцій на повсякденне життя, особливо в російській провінції. Однак великі міста вже їх відчули.

"Зараз відбувається цікавий процес. Це вже початок охолодження. Вже немає шовіністичної істерії, яка була в березні та кінці лютого, уже більшість росіян починають перемикатися на внутрішню повістку. Їх цікавить їхнє життя, а не те, що відбувається в країні. Процес накопичення незадоволення росіян може розтягнутися від місяців до декількох років", – підсумував він.

УЗ призначила чотири евакуаційні потяги на 1 травня. Перелік

АТ "Укрзалізниця" анонсувала чотири додаткові евакуаційні рейси на 1 травня. Їхній перелік оприлюднений на сайті компанії.

Потяги вирушатимуть з наступних міст:

  • 11:30 - 219/220 Запоріжжя-1 — Львів 14:30 - 220/219 Львів — Запоріжжя-1
  • 16:30 - 234/233 Покровськ — Чоп
  • 23:30 - 234/233 Чоп — Дніпро

Перевізник зазначає, що час відправлення і прибуття поїздів може змінюватися, тому радить стежити за актуальною інформацією.

На півдні ЗСУ знищили ЗРК, станцію радіоелектронної боротьби і 42 росіян

На півдні України знищили ворожу станцію радіоелектронної боротьби "Реппелент-1", три зенітні установки, зенітно-ракетний комплекс "Стріла-10", машину зв’язку і 42 росіян.

Про це повідомляє оперативне командування "Південь".

Зазначається, що на Миколаївсько-Херсонському напрямку тривають бойові дії. Росіяни закріпилися на позиції та продовжують артилерійсько-мінометні обстріли.

На Миколаївщині при нових спробах розвідки обстановки безпілотниками, російські війська втратили ще два "Орлана-10".

По Одесі російські війська знову завдали ракетного удару з окупованого Криму. З ракетного комплексу "Бастіон" було випущено три ракети"Онікс". Вони потрапили у злітно-посадкову смугу, постраждалих немає.

В ОК "Південь" також повідомили, що напередодні 2 травня триває кампанія з розхитування Одеси, прикордонних регіонів і спроб підбурювання проросійських сил.

"Оперативним шляхом отримано інформацію про диверсійну заготівлю — тираж газети "Придністров'я" від 2 травня 2022 року з нібито офіційним зверненням жителів Придністров'я до Путіна з проханням про захист від нападу ЗСУ", — йдеться в повідомленні.

Корабельне угруповання противника продовжує блокаду судноплавства в північно-західній частині Чорного моря і загрожує ракетними ударами по всій території України.

Напередодні поминальних днів українців закликали уникати масових скупчень людей, дотримуватися обмежень комендантської години, не наражати себе на небезпеку відвідуванням заборонених зон і територій.

Після тривалого голодування у Бучі померла художниця-шістдесятниця Любов Панченко

На 85-му році життя померла художниця-модельєрка, лауреатка премії імені Василя Стуса, шістдесятниця Любов Панченко, яка проживала в Бучі.

Про це у Facebook повідомив мер Бучі Анатолій Федорук.

"Наша громада нині зазнала великої втрати – Буча і вся Україна збідніли на ще один щедрий, неповторний талант. На 85-му році життя відійшла у вічність почесна громадянка міста, лауреатка премії імені Василя Стуса, художниця-модельєрка Любов Панченко", – написав Федорук.

За його словами, Панченко була представницею патріотів-шістдесятників, які попри тиск Росії розвивали українську культуру за часів радянської цензури. Мер Бучі зауважив, що вся творчість художниці мала яскраво виражений український колорит, через що її переслідували.

"Любов Панченко не змогли зламати в КДБ, але художниця дуже постраждала під час нової російської навали", – наголосив міський голова Бучі.

Він висловив співчуття рідним та друзям художниці.

За даними видання "Україна молода", під час російської окупації Бучі художниця була у своїй хаті й місяць голодувала. Свою мистецьку спадщину вона передала "Музею шістдесятництва", а сама вона після звільнення Бучі від росіян потрапила до лікарні у дуже поганому стані. Її будинок у Лісовій Бучі постраждав під час бойових дій — двері та вікна оселі вибило вибуховою хвилею від розриву снаряда, що потрапив у хлівець.

Що відомо про Любов Панченко

Художниця народилася 2 лютого 1938 року в селі Яблунька, яке наразі є одним з районів Бучі. У 1960-ті роки відвідувала Клуб творчої молоді "Сучасник", працювала в Проєктно-конструкторському технологічному інституті художником-модельєром та в Республіканському будинку моделей. У той період вона створила серію акварелей, моделі одягу, зразки вишивок, графічні заставки до книжок, живописні полотна. Чимало розробок її вишивок публікувалися у журналі "Радянська жінка".

Зараз роботи Панченко можна побачити у приватних колекціях її друзів, а також у "Музеї Шістдесятництва" у Києві. Любов Панченко була почесною громадянкою Бучі, лауреаткою премії ім. Василя Стуса та членкинею Союзу Українок.

На Одещині виникли проблеми з пальним — ОВА

В Одесі в останні кілька днів спостерігався ажіотаж на автозаправних станціях, оскільки пальне, яке є в наявності, йде на посівну кампанію.

Про це в ефірі телемарафону Суспільного повідомив речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

"Позачергово все пальне, яке в нас є йде в тому ж числі на посівну кампанію. Заправитися доволі проблематично. Найближчим часом тут є і певні логістичні рішення на Одещині. В тому числі з пальним проблему закриємо, але першочергово це для тих, хто працює на економіку", — сказав Братчук.

Він також поінформував, що внаслідок ракетного удару по Одесі 28 квітня було зруйновано злітну смугу місцевого аеропорту. Нараз там триває рятувальна операція. Загалом, за даними речника ОВА, ситуація в області контрольована, хоча й виникають певні проблеми через агресивні дії Росії.

"Під боком є Придністров’я, ситуація з яким розвивається по відомому сценарію: провокації, звинувачення української сторони, проведення самих провокацій", — додав він.

З України через війну виїхали майже 5,5 мільйона людей – ООН

Станом на 29 квітня через повномасштабне російське вторгнення з України за кордон виїхали 5 468 629 людей.

Про це свідчать дані Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ).

Зазначається, що більшість громадян виїхали до Польщі — понад 3 мільйони людей, до Румунії — понад 817 тис. осіб, до Росії – понад 656 тисяч, Угорщини — майже 520 тисяч, Молдови — понад 443 тисяч, Словаччини — майже 372 тисяч і до Білорусі — понад 25 тисяч. Водночас, починаючи з 28 лютого, додому з-за кордону повернулися 1 289 500 українців.

За даними Міжнародної організації з міграції ООН (МОМ), ще 7,7 мільйона громадян України вважаються внутрішньо переміщеними особами, тобто вони залишилися в країні, але змушені були залишити свої домівки.

Раніше в ООН прогнозували, що з України через війну виїдуть 8,3 мільйона людей.

Італійський фонд виділив пів мільйона євро на відновлення Бучі

Італійська гуманітарна організація Cesvi виділяє перші 500 тисяч євро на відновлення Бучі, яка була зруйнована російськими військами. Кошти спрямують перш за все на відбудову й відновлення зруйнованої інфраструктури, житла, переобладнання парків.

Вторгнення Росії в Україну, день 67. Текстовий онлайн
Одна з вулиць Бучі, завалена технікою. Після звільнення, в Бучі були виявлені факти жорстоких убивств мирних мешканців військовими РФ. Буча, Київська область, 1 березня 2022 року. Фото: Associated Press

У Кутузівці на Харківщині люди два місяці жили у підвалах — ОВА

У селищі Кутузівка на Харківщині, яку 28 квітня українська армія визволила від росіян, близько сотні місцевих мешканців два місяці жили у підвалах.

"Окупанти виганяли мирних мешканців з власних осель. Близько сотні людей, більшість яких літні люди, діти, два місяці жили у холодних підвалах. Без світла, газу і запасів продуктів", — йдеться у повідомленні пресслужби Харківської ОВА. Зазначається, що сьогодні у розбите і розграбоване загарбниками селище доправили гуманітарну допомогу. Усі охочі мають змогу евакуюватися.

Морські порти Бердянськ, Маріуполь, Скадовськ, Херсон закриті до відновлення контролю над ними — Мінінфраструктури

Мінінфраструктури України прийняло наказ про закриття морських портів через війну РФ проти України. Відповідно до наказу з дня його офіційного опублікування морські порти Бердянськ, Маріуполь, Скадовськ, Херсон є закритими до відновлення контролю над зазначеними морськими портами.

За добу на Донбасі знищено 38 одиниць техніки та два літака РФ — штаб ООС

На Донбасі українські військовослужбовці відбили 14 атак російської армії, знищили техніку армії РФ.

Про це повідомляє штаб ООС.

"Українські військові знищили 8 танків, одну артилерійську систему, 24 одиниці бойової броньованої техніки, одну бойову спеціальну машину та 5 автомобілів ворога, в тому числі 2 паливозаправники.", — йдеться у повідомленні.

У відомстві додали, що підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили 2 літаки Су-25 та 4 безпілотні літальні апарати типу "Орлан-10".

Зеленський поспілкувався з українськими прикордонниками у Маріуполі

Президент Володимир Зеленський поспілкувався з прикордонниками, які захищають зараз Маріуполь. Про це він сказав у відеозверненні.

"Вони (прикордонники - ред.) воюють пліч-о-пліч зі Збройними силами України, з нашою Національною гвардією, з Національною поліцією, з тероборонівцями та всіма, хто став на захист нашої держави. Зокрема, воюють і в Маріуполі, героїчно захищаючи наше місто: 340 прикордонників – наших героїв. Говорив з ними сьогодні. Привітав. Подякував", — зазначив глава держави. Він також нагадав, що вручив державні нагороди прикордонникам, які відзначились у боях за Україну.

"Зрозуміло, що в час війни не може бути святкувань. Але обов'язково підтримати українців і українок, які захищають державу у лавах прикордонної служби», - підкреслив президент. В Україні 30 квітня відзначається День прикордонника.

Читайте також: Росія готується до нових великих втрат — Зеленський розповів про наміри РФ щодо мобілізації
На початок