30 релігійних громад Вінниччини відмовилися від Московського патріархату з початку війни

30 релігійних громад Вінниччини відмовилися від Московського патріархату з початку війни

30 релігійних громад Вінниччини відмовилися від Московського патріархату з початку війни
. Фото ілюстративне

30 релігійних громад на Вінниччині відмовилися від Московського патріархату з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Про це Суспільному розповів начальник управління у справах національностей та релігій Вінницької ОВА Ігор Салецький.

За його словами, усі 30 парафій уже подали документи, необхідні для зміни підлеглості. Але юридично усе завершити та зареєструвати наразі немає можливості. Адже в умовах воєнного стану тимчасово не працюють реєстри.

"Сьогодні, щоб релігійна громада УПЦ в єдності з московським патріархатом перейшла під юрисдикцію православної церкви України, не потрібне погодження настоятеля, чи будь-кого з духовенства. 31 січня 2019 року набрав чинності закон про зміну підлеглості церков. Відповідно до нього для переходу скликаються загальні збори членів релігійної громади, де люди спільно ухвалюють рішення щодо зміни підлеглості і нової редакції статуту церкви. Усе потрібно оформити документально: скласти протокол зборів та список учасників, які підписуються під цими рішеннями. Ці документи подаються до органів державної влади, які приймають рішення", — пояснює Ігор Салецький.

Читайте також: "Ми не починали цієї війни, але нам належить її закінчити" — інтерв'ю з главою УГКЦ Святославом Шевчуком

Культова споруда — храм, залишається за релігійною громадою. Якщо священник відмовляється переходили до ПЦУ разом із релігійною громадою, люди можуть звернутися до одного із трьох архієреїв Вінниччини, який указом призначає нового настоятеля.

"Майже у кожному випадку люди пропонують настоятелю перейти до православної церкви України разом із усією громадою. Погоджуються не всі. Це ні на що не впливає. Не згоден, то незгоден. Держава його права не утискає. Члени громади, які не підтримали рішення, мають право зареєструвати в Україні свою православну громаду під назвою руська-православна церква і укласти договір про користування культовою будівлею. Якщо ж священник залишається, оформляються відповідні документи і його указом переводять у структуру ПЦУ", — каже Ігор Салецький.

За словами Ігоря Салецького, сьогодні у Вінницькій області нараховують 970 релігійних громад УПЦ в єдності з Московським патріархатом. Тоді як релігійних громад Православної Церкви України удвічі менше — 472 одиниці.

Читайте також

  • "Відволіктися від подій". Вінницький планетарій працює безкоштовно для переселенців
  • "Життя переможе". Історія переселенців з Маріуполя

На початок