Мер трьох каденцій та експрацівник СБУ: хто такі "новопризначені" керівники Херсона та області

Мер трьох каденцій та експрацівник СБУ: хто такі "новопризначені" керівники Херсона та області

Мер трьох каденцій та експрацівник СБУ: хто такі "новопризначені" керівники Херсона та області
.

Російські військові "зняли" Ігоря Колихаєва з посади міського голови і оголосили, що керуватиме містом Олександр Кобець, областю поставили керувати депутата міськради, колишнього міського голову Херсона Володимира Сальдо. Що відомо про колаборантів і хто вони такі Суспільне зібрало інформацію.

Володимир Сальдо керував Херсоном три каденції. Вперше був обраний на пост Херсонського міського голови у 2002 році і пробув на ньому до 2012 року. Потім переміг на парламентських виборах по одномандатному мажоритарному виборчому округу № 182. Був заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування, житлово-комунального господарства та регіональної політики. У 2015 році намагався вчетверте стати Херсонським міським головою, але в другому турі зняв свою кандидатуру і став депутатом VII скликання Херсонської міської ради. У серпні 2020-го заявив про бажання вп'яте балотуватися на посаду Херсонського міського голови, вийшов у другий тур, але не переміг. І знову пройшов у міську раду депутатом від Блоку Володимира Сальдо.

Сальдо відомий херсонцям і своєю політичною діяльністю, він кілька разів змінював політичні партії, проте не змінював своїм проросійським уподобанням.

У 2002 році намагався потрапити до Верховної ради як кандидат від виборчого блоку політичних партій "За Єдину Україну!" До парламенту у 2012 році потрапив як кандидат від Партії Регіонів.У 2015-му, вже представляв партію "Наш край", навіть очолив фракцію із відповідною назвою у Херсонській міській раді.У квітні 2019-го створив політичний проєкт, який назвав власним ім'ям "Блок Володимира Сальдо".

Також Володимир Сальдо відомий, як депутат Верховної Ради України, який повністю підтримував режим Януковича і 16-го січня 2014 року проголосував за дикторські закони.

З ім'ям Володимира Сальдо пов'язують і такі скандали, як погодження продажу землі під ТРЦ "Суворовський", в результаті спорудження якого була знищена історична частина міста та історія про Домінікану, яка сталася у 2016 році. Тоді ексмера Херсона затримали в Домініканській республіці за підозрою у викраденні людини та арештували на 3 місяці. Він же заявив, що сам був викрадений. Пізніше його відпустили під заставу.

Зазначимо, що офіційно Володимир Сальдо не є власником жодного бізнесу. Натомість неофіційно його ім’я пов’язують з кількома захопленими об’єктами.

У 2016 році Володимир Сальдо притягався до адміністративної відповідальності за статтею 204-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення "Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України". Суд закрив провадження по справі у зв'язку з відсутність у діях Сальдо складу вказаного адміністративного правопорушення. Двічі виступав позивачем у справах стосовно захисту честі і гідності – подавав позови на місцеві ЗМІ, і двічі програвав справи.

З початку вторгнення російських військ в Україну, активно підтримував окупантів: брав участь у організованих ними мітингах та засіданнях створеного "Комітету порятунку".

Стосовно іншого так званого "керівника" міста Олександра Кобця, відомостей практично немає, як і його фото. Поки він залишається темною фігурою. Єдина інформація, яку вдалося віднайти херсонському виданню "МОСТ", те що Кобець служив у КДБ та СБУ, а зараз служить ФСБ. Чоловік народився у Херсоні в 1959 році. Службу починав у Комітеті державної безпеки СРСР. У 1991 році присягнув Україні і перейшов у новостворену Службу безпеки.

За різними даними, пише видання, Олександр Кобець курував у 90-х "економічні" питання, і зокрема, роботу Херсонського нафтопереробного заводу.На початку 2000-х Кобця перевели у главк СБУ. Вийшов він на пенсію приблизно у 2010 році. Чим займався Олександр Кобець з 2010 кореспондентам видання встановити не вдалося.

Що відомо:

  • 25 квітня у Херсоні російські військові захопили будівлю міської ради.
  • 26 квітня у Херсоні російські військові під час наради представили свою владу. Головою обласної адміністрації призначили Володимира Сальдо, очільником міської адміністрації - Олександра Кобця.
  • Херсонський міський голова звернувся до Офісу Президента з приводу незаконного призначення керівників-колаборантів. Ігор Колихаєв додав, що буде поки працювати віддалено і відмовився від співпраці з незаконною владою.
  • На захоплених територіях Херсонщини і Миколаївщини військові РФ продовжують підготовку до фейкових референдумів.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок