У Хмельницькому відкрили «Вікно життя». Що це

У Хмельницькому відкрили «Вікно життя». Що це

У Хмельницькому відкрили «Вікно життя». Що це
. Фото: Суспільне Поділля

«Вікно Життя» запрацювало у Хмельницькому міському перинатальному центрі. Створили його для матерів, у котрих виникли життєві складнощі, і вони не в змозі самостійно виховувати дитину.

Про це Суспільному розповіла завідувачка пологового відділення №1, Олена Британчук.

На «Вікні життя» наклеєні інформаційні листівки з інструкцією. На них написано, як покласти дитину. Вночі працює підсвітка. Є матрац з підігрівом, тієї температури, яку потребує дитина, розповідає завідувачка пологового відділення №1, Олена Британчук. За її словами, «Вікно Життя» у Хмельницькому міському перинатальному центрі запрацювало 18 квітня.

«Планувалось його раніше відкрити, все було не на часі. Зараз воно на часі, я думаю, будуть такі випадки, що жінки зможуть відмовитись від дитини, лишивши її в «Вікні Життя». Тут немає камер, тому це буде конфіденційно», - каже завідувачка пологового відділення.

За словами Олени Британчук, частину грошей на його облаштування дали меценати. Іншу заробили самі.

«Це «Вікно Життя» в нас обійшлося десь приблизно 15-17 тисяч гривень. Залучалися кошти благодійні. Є в нас платні послуги за палати, і ці кошти використались на нього», - говорить Британчук.

Після того, як дитина потрапляє у «Вікно Життя», спрацьовує сигналізація і дитину забирають фахівці відділення інтенсивної терапії.

«Дитину оглядає лікар-неонатолог, встановлює діагноз. Якщо вона здорова - знаходиться в нас. Якщо потребує лікування, ми її переводимо в дитячу міську лікарню, де вже подальша її доля вирішується службами опіки», - каже старша медична сестра дитячого відділення Дана Білецька.

За словами медичного директора Хмельницького міського пренатального центру Ірини Королюк, в останнє в пологовому будинку, від дитини породілля відмовилася у 2018 році.

Читайте також

  • Мобільні бригади допомоги постраждалим від насильства з’явились на Хмельниччині.
На початок