Кухонна шафа з півником із Бородянки стане експонатом музею

Кухонна шафа з півником із Бородянки стане експонатом музею

Кухонна шафа з півником із Бородянки стане експонатом музею
. Бородянка, 6 квітня, 2022, фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

Кухонну шафу з керамічним півником, які залишилися висіти на стіні зруйнованої авіабомбою багатоповерхівки в Бородянці, демонтували та передали Музею Революції Гідності. Про це повідомляється на Facebook-сторінці музею.

"Проведено культурну "спецоперацію" з музеєфікації легендарної кухонної шафи та збереження всього її вмісту. Відсьогодні вона перебуває у фондах Національного музею Революції Гідності. Разом із шафою передано декоративного керамічного півника, який вистояв під час вибуху рашистської авіабомби", – повідомили у музеї.

Також представники Музею Майдану та Довженко-Центру зібрали усні свідчення мешканців прилеглих будинків.

Кухонна шафа з півником із Бородянки стане експонатом музею
Руїни будівель у Бородянці на тлі і саму стіну із шафкою зняли за допомогою дрона Dron.ua. На основі фото та відеознйомки створять 3D модель, щоб у майбутньому відтворити розташування шафки. Фото: Facebook / Музей Революції Гідності

Елемент кухонного інтер’єру став легендою завдяки світлині київської фотокореспондентки Єлизавети Серватинської, що облетіла увесь світ:

"Я зробила це фото у Бородянці 6 квітня 2022 року. Рятувальники лише почали розбирати завали. Камінець за камінцем перебирали цілі будинки, що перетворились на попіл. Під завалами не було ознак життя. Під’їзд другого будинку на в’їзді в місто, куди ще не дійшли рятувальники був повністю знищений снарядом. Ми з колегою зайшли у двір, сфотографували гойдалки, дитячий майданчик.

Пройшовши далі, я побачила стіну, в якій лишились тільки двері в порожнечу і шафка. Це здивувало. Квартири більше немає, життя, яке там вирувало немає, а шафка неушкоджена. Я трохи відійшла, щоб змінити ракурс, колега спитав: “Ти бачила ту поличку?” — шафка зачепила не лише мене. Я відчула, що це фото необхідно зробити, хоча розуміла, що всі колеги теж сфотографують її. Тепер моє фото живе окремим життям", – розповідає Єлизавета.

Першим народився мем: "Як ти, кухонно шафко? — Тримаюсь". Тепер до нього з'являється ще більше підписів. "Всі ми — трохи ця шафка" — пишуть у Twitter.

Такого ж півника подарували прем'єр-міністру Великої Британії Борису Джонсону під час його візиту до Києва 9 квітня.

Фігурку видно і в кабінеті президента України під час його відеозвернення.

Війна — усі останні новини

Читайте нас у Facebook: головні новини культури України та світу

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок