The Washington Post: Зеленський попросив Байдена визнати Росію спонсором тероризму. Що це означає

The Washington Post: Зеленський попросив Байдена визнати Росію спонсором тероризму. Що це означає

ЗМІ
The Washington Post: Зеленський попросив Байдена визнати Росію спонсором тероризму. Що це означає
. AP

Під час останньої телефонної розмови президент Володимир Зеленський попросив американського візаві Джо Байдена визнати Росію державою-спонсором тероризму. Байден не взяв на себе таке зобов’язання, але погодився посилити тиск на Москву.

Про це повідомляє The Washington Post із посиланням на обізнаних співрозмовників.

За даними джерел видання, під час розмови Зеленський і Байден обговорювали шляхи посилення тиску на Росію через її вторгнення в Україну, що триває понад 50 днів. Президент США сказав, що "хоче дослідити спектр пропозицій для посилення тиску на РФ".

Визнання Росії державою-спонсором тероризму — це одна з найбільш потужних санкцій, які можуть ввести США, зауважує The Washington Post. Вона передбачає низку обмежень: від економічних санкцій проти держав-партнерів РФ до замороження державних активів та експорту в Росію.

Навіть під час "холодної війни" Сполучені Штати не визнали Радянський Союз спонсором тероризму. Таку санкцію Вашингтон застосовував лише до трохи більш як десятка держав; наразі такими є Північна Корея, Куба, Іран і Сирія.

The Washington Post зазначає, що підстав для визнання Росії державою-спонсором тероризму більше, ніж у вищезгаданих країн: жодну з них не звинувачують у масових убивствах цивільного населення та інших воєнних злочинах.

Видання також зауважує, що держави, яких США додає до переліку спонсорів тероризму, майже ніколи звідти не вилучаються. Тому в разі, якщо такий крок буде ухвалено, Росія, ймовірно, підпаде під довготривалі економічні обмеження.

Напередодні, 14 квітня, Верховна Рада ухвалила закон, який визнає РФ державою-терористом, що вчиняє геноцид українського народу, масові вбивства, міжнародні злочини в Україні, а також запроваджує заборону пропаганди російського неонацистського тоталітарного режиму.

Читайте також: Штурм Мар’їнки, у РФ проблеми з танками, Росія погрожує США. Війна. Головне за 15 квітня

Що відомо

  • Росія вимагає від США припинити озброювати Україну, погрожуючи у разі невиконання вимоги "непередбачуваними наслідками". Як повідомляє The Washington Post, про це йдеться в офіційній дипломатичній ноті із Москви, копія якої опинилась у розпорядженні журналістів.
  • США не хочуть повертати російським олігархам активи, заморожені в межах санкцій за повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Про це сказав радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван.
  • Можливість використання Росією тактичної ядерної зброї на тлі невдач у веденні наступу в Україні не слід "сприймати легковажно", вважає голова Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 51. Текстовий онлайн

Війна на околицях Києва та життя в столиці. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок