У Полтаві зібрали підписи для перевірки діяльності голови громади Олександра Мамая

У Полтаві зібрали підписи для перевірки діяльності голови громади Олександра Мамая

У Полтаві зібрали підписи для перевірки діяльності голови громади Олександра Мамая
. Суспільне Полтава

У Полтаві просять призначити голову військової адміністрації, а також перевірити діяльність чинного голови громади Олександра Мамая. Таке звернення, зокрема, до керівництва обласної військової адміністарції, прокуратури, Служби безпеки і президента 15 квітня підписали 33 людини.

Крім депутатів міської ради, це волонтери та військові, розповіла депутатка Юлія Городчаніна. За її словами, 15 квітня скликали засідання постійної комісії з питань містобудування. На ньому хотіли заслухати звіт голови громади щодо витрат із бюджету на потреби військових та підрозділів тероборони. У зверненні, яке підписали під час засідання, йдеться наступне.

«Стурбовані ситуацією, яка склалася у Полтаві, оскільки її міським головою є Олександр Мамай, відомий своїми антиукраїнськими настроями й висловлюваннями. Ще 15 лютого 2022-го року Депутати Полтавської міської ради прийняли цільову програму «Полтавський спротив», але й нині, в умовах війни, Олександр Мамай саботує виділення зазначених коштів. Просимо правоохоронні органи якнайшвидше звернути принципову увагу на діяльність міського голови Полтави Олександра Мамая та дати їй належну оцінку. Водночас звертаємося до Президента України з проханням призначити голову військової адміністрації міста Полтава».
У Полтаві зібрали підписи для перевірки діяльності голови громади Олександра Мамая
Депутати і військові зібрались у сесійній залі міськради. Суспільне Полтава

"До цього часу, крім продуктів харчування для переселенців, взагалі нічого не закуплено із амуніції, із реальних потреб для військових. Можна по прямих договорах закупляти все необхідне. Але так, як ми на прямому зв’язку із військовими, то знаємо, що жоден договір ще не укладено. Тому, якщо не отримали всього необхідного військові, ми констатуємо, що закупівлі не відбулися або якщо відбулися, то результату нуль", - говорить депутатка Полтавської міської ради (фракція «ЄС») Юлія Городчаніна.

Прийшли на засідання і представники тероборони, які кажуть, що не отримували допомоги за рахунок бюджету громади. Амуніцію та обладнання постачали волонтери, говорить начальник штабу одного зі стрілецьких батальйонів Олег Недомовний.

"У нас є, відповідно, наше військове забезпечується організація – це само собою. Я маю на увазі те, що стосується додаткових потреб, – то тільки волонтери. Рішення – будь-якими способами, законними способами усунути колаборантів від заходів, які покликані забезпечити охорону міста", - говорить начальник штабу 13-го окремого стрілецького батальйону Олег Недомовний.

У Полтаві зібрали підписи для перевірки діяльності голови громади Олександра Мамая
У Полтаві зібрали підписи для перевірки діяльності голови громади Олександра Мамая. Суспільне Полтава

"У нас немає ні бронежилетів, немає ні касок. Якщо завтра, не дай Бог, уже прийдуть сюди росіяни, то що ми будемо робити? Якщо саботувати виділення коштів на тероборону – це вже саботаж, це вже колаборація. Тобто як ми повинні воювати?", - каже заступник командира 1 добровольчого батальйону тероборони Полтави Олег Перепелиця.

Сам же Олександр Мамай на засідання не з’явився та звіту про допомогу військовим не надав, каже депутатка Юлія Гордчаніна. У приймальні міського голови нам повідомили, що він поїхав оглядати школи і садочки, в яких проживають переселенці. На телефонні дзвінки він не відповів. Намагаємося з ним зв’язатися. 14 квітня ж після засідання виконавчого комітету Олександр Мамай говорив журналістам наступне.

"Що стосується тероборони, то ми закуповуємо ті матеріали, які тероборона нам замовляє. На сьогоднішній день це паливно-мастильні засоби, те, що найбільш необхідне. Що стосується бронежилетів і касок, я думаю, всі прекрасно розуміють. І, користуючись нагодою, хочу звернутися до всіх наших «диванних експертів» – не маніпулюйте. На сьогоднішній день закупити бронежилет і каску у місті й Україні не можливо. Тому якщо завтра нам хтось скаже, що можна закупити бронежилети і каски саме от у тієї фірми чи того товариства, ми їх купимо негайно. На превеликий жаль сьогодні в Україні ні бронежилетів, ні касок закупити не можливо", - пояснює голова Полтавської міської ради Олександр Мамай.

Що відомо:

  • Програму «Полтавський спротив» депутати міської ради ухвалили у лютому 2022 року. Її мета – підвищення обороноздатності та підтримка тероборони у Полтаві. На це із бюджету громади має бути закладено 30 мільйонів гривень, розповіла Суспільному депутатка Юлія Городчаніна.
На початок