"Українська писанка — дуже потужна сила": у Вінниці для переселенців провели майстер-клас

"Українська писанка — дуже потужна сила": у Вінниці для переселенців провели майстер-клас

"Українська писанка — дуже потужна сила": у Вінниці для переселенців провели майстер-клас
. Майстер-клас із писанкарства для переселенців організували у Вінницькій обласній книгозбірні. Фото: Суспільне

Безкоштовний майстер-клас із писанкарства для переселенців організували у Вінницькій обласній бібліотеці імені К. Тімірязєва. Тривав захід дві години. Його відвідали 8 людей. Про це Суспільному розповіла директорка книгозбірні Лариса Сеник.

Захід відбувся у рамках етнопроєкту під назвою "У звичаях і традиціях культуру пізнавай", який започаткували у 2018 році. Цьогоріч запросили людей, що виїхали до Вінниці із міст, де відбувалися бойові дії.

"Таким чином, хочемо обʼєднати людей. Показати, що в нас є спільні традиції, звичаї, які нас обʼєднують", — говорить Лариса Сеник.

Навчала учасниць розписувати пасхальні яйця мисткиня Тетяна Пірус. Вона створює писанки уже 30 років. Розповідає про особливості подільської.

"Писанка не псується, може стрибати, танцювати, лікувати. Українська писанка це дуже потужна сила, до неї треба ставитись з пошаною", — каже Тетяна Пірус.

писанки
Фото: Суспільне

За її словами, кожен символ та лінія, зображені на писанці, мають значення. Братися за роботу необхідно у гарному настрої: писати спокійно, з добрими думками.

"Треба писати з почуттями добрими, світлими. Треба знати, для кого ти її пишеш, що писати. Дотримуватися традицій. Наша писанка подільська, дуже відома в світі. Вона промовляє до нас кольором. Це традиційний символ. І разом з тим, наша писанка не просто несе побажання, а велику силу", — говорить Тетяна Пірус.

Створені писанки учасниці забрали з собою. Серед них 11-річна Вероніка Скалига. До війни разом із батьками проживала в Києві, де ходила до художньої школи. Писанки розписує не вперше.

"Мені подобається процес малювання воском. Як вкінці віск знімати, такий цікавий результат виходить завжди", — каже Вероніка Скалига.

Харків'янка Оксана Вага на майстер-клас прийшла зі своєю 7-річною донькою Євою.

"Мені подобається писанкарство, але в мене не дуже гарно виходить. Хотіла намалювати символ родини. Я не художниця. Проте, процес цікавий", — розповідає Оксана Вага.

У середу, 20 квітня, у Вінницькій обласній бібліотеці імені К. Тімірязєва о 12 годині відбудеться майстер клас із виготовлення ляльки-мотанки.

Читайте також

  • Комендантська година під час свят: як відзначатимуть Великдень та Песах на Вінниччині
  • Волонтери проводять майстер-класи для дітей-переселенців у Вінниці
  • У Вінниці організували аукціон картин, щоб зібрати гроші для ЗСУ
На початок