Ігри Нескорених
Ігри Нескорених
"Щоб не забули героїчний вклад українського народу". Збірна України візьме участь у Іграх нескорених

"Щоб не забули героїчний вклад українського народу". Збірна України візьме участь у Іграх нескорених

"Щоб не забули героїчний вклад українського народу". Збірна України візьме участь у Іграх нескорених
. Invictus Games: Team Ukraine

Участь збірної в Іграх під час повномасштабної війни називають "важливим відрядженням" і "ковтком свободи", а також присвячують її тим членам команди, які загинули в бою або потрапили до полону.

Збірна України візьме участь у Іграх нескорених, що пройдуть у нідерландській Гаазі 16-22 квітня. Змагання мали відбутися ще в 2020 році, проте були перенесені через пандемію коронавірусу.

Україна буде однією з 20 країн-учасниць, серед яких цього року дебютують Бельгія та Південна Корея. Для "синьо-жовтої" команди ці Ігри стануть третіми в історії, а представлятимуть її 19 спортсменів.

Більшість членів збірної та делегації є чинними військовими й служать у теробороні, ЗСУ, Нацгвардії та інших оборонних і безпекових структурах, проте, попри повномасштабну війну, розв'язану Росією, все ж змагатимуться на Іграх.

"Через свої історії, те, що бачили і пережили на власному досвіді, – Нескорені розповідатимуть міжнародній спільноті про акт нелюдської агресії нічим не спровокованої війни, через яку гинуть українські військові та цивільні, – з таким меседжем команда приїхала до Гааги. – Це дуже важливе відрядження для кожного її учасника. В нашій тісній Інвіктус спільноті є втрати, які болять, бо війна забирає найкращих. Важливо про них говорити – щоб не забули і щоб розуміли героїчний вклад українського народу в мир в Європі".

Зокрема, 6 квітня під час бойових дій загинув ветеран і тренер команди зі стрільби з лука, срібний призер Ігор нескорених Дмитро Сидорук. Також досі в полоні росіян перебуває волонтерка-парамедикиня Юлія "Тайра" Паєвська, яка мала виступати на Іграх. Вона спеціалізується на паверліфтингу й стрільбі з лука.

Читайте також: У російсько-українській війні загинув срібний призер Ігор Нескорених з Львівщини Дмитро Сидорук

"Цей ковток свободи, який ви можете дати своєю участю, перемогами та розповідями про те, що відбувається на нашій прекрасній землі і яку трагедію приніс ворог, – думаю, вона точно отримає цей ковток, – сказав президент України Володимир Зеленський під час відеозв'язку з командою напередодні початку змагань. – Ви про неї будете говорити журналістам, медіа, іншим спортсменам. І говорити не тільки словами, а найперше – перемогою".

Також Зеленський наголосив, що в Нідерландах Україна "буде боротися й за те, щоб з часом у Гаазі опинилися російські окупанти" за злочини проти українського народу.

Що відомо

  • Ігри нескорених було започатковано в 2014 році у Великій Британії. Засновником став принц Гаррі, а перші Ігри відбулися в Лондоні.
  • У змаганнях беруть участь спортсмени-військові та ветерани, що отримали поранення, травми й інвалідність під час бойових дій.
  • Збірна України дебютувала на Іграх у 2017 році, що проходили в канадському Торонто. Тоді команда завоювала 14 медалей: вісім золотих, три срібні й три бронзові.
  • На минулих Іграх у Сіднеї Україна виборола 20 медалей: сім золотих, десять срібних і три бронзові.
  • Наразі до програми Ігор нескорених входять стрільба з лука, легка атлетика, веслування на тренажерах, паверліфтинг, велошосе, волейбол сидячи, плавання, баскетбол і реґбі на візках та змагання з водіння.
Читайте також: Вторгнення Росії в Україну, день 51. Текстовий онлайн
На початок