Стригла та фарбувала волосся посеред вулиці: історія війни перукарки з Чернігова

Стригла та фарбувала волосся посеред вулиці: історія війни перукарки з Чернігова

Стригла та фарбувала волосся посеред вулиці: історія війни перукарки з Чернігова
. Фото: Світлана Руєва

Стригла волосся на стільці біля будинку посеред вулиці, а коли йшов дощ переходила до вікна під’їзду. Юлія Нестеренко 13 років працює перукаркою у Чернігові. Перші два дні війни провела у бомбосховищі. Там її сусідка дізналася, що Юлія перукар і спочатку попросила підстригти її чоловіка.

"Коли я його стригла, вона зробила собі фотографію на пам'ять. На ньому я і її чоловік. Цей кадр побачив знайомий поліцейський, який ходив до мене на стрижку, ще до війни. І тоді ми зрозуміли, що я можу допомагати і стригти хлопців. Так все і почалося", – розповідає Юлія.

Поліцейський, який стригся у Юлії розповів своїм знайомим, а вони натомість своїм. Так до її будинку почали приходити хлопці з територіальної оборони, поліцейські і військові Збройних Сил України.

Перукарка Юлія Нестеренко
Перукарка Юлія Нестеренко. Фото: Світлана Руєва

Весь цей час сусідка була поруч з нею, фотографувала Юлію з хлопцями, а вона публікувала кадри у соціальних мережах.

"Хлопці почали дзвонити одразу. Як тільки була хороша погода ми виносили стільчик на вулицю, і я починала їх стригти. Вони всі приїжджали в назначений час. Хлопці ЗСУ одразу всі стриглися наголо, а поліцейські обирали різні зачіски".

Світла у будинку не було. Сусід Юлії раніше працював водієм маршрутки, в нього залишився генератор вдома. Він і заряджав їй машинки для стрижки. За 1,5 місяці війни Юлія Нестеренко постригла понад 100 поліцейських і військових.

Перукарка Юлія Нестеренко
Перукарка Юлія Нестеренко. Фото: Світлана Руєва

Один з тих, хто був у Юлія на стрижці це Дмитро Кравченко. Він інспектор-ревізор комунального підприємства "Муніципальна варта".

"Я заріс і був ненеголеним, часу через військовий стан на себе не було зовсім. Тут мій друг-волонтер розповів мені про Юлю. Так я записався до неї на стрижку. Юлія підстригла мене абсолютно безкоштовно, а ми привезли їй натомість цукерки".

Дмитро Кравченко
Дмитро Кравченко. Фото: Світлана Руєва

Це кадр з подвір’я Юлії. На стільці її сусідка Галина, якій під час війни вони фарбували волосся.

Сусідка Галина
Сусідка Галина. Фото: Світлана Руєва

"Більшість жінок хотіли зістригти, так би мовити, "зайве". Залишити всю погану енергетику позаду і записувалися на стрижку або фарбування волосся. Жінки вірять в цю енергетику, а тому приходять прощатися з волоссям".

Юлії продовжують телефонувати, щоб записатися на стрижку, однак вона зараз травмувала руку і відновлює сили. Як тільки одужає, повернеться до перукарської справи.

Читайте також:

У Чернігові під час війни художник пише картини руїн з натури

На початок