"Війна — це страшно". Як українська діаспора в Канаді підтримує Україну

"Війна — це страшно". Як українська діаспора в Канаді підтримує Україну

Ексклюзивно
"Війна — це страшно". Як українська діаспора в Канаді підтримує Україну
. Фото: Facebook/Oleksandr Serheiev

Сотні представників української діаспори зібралися на флешмоб на підтримку України в Едмонтоні провінції Альберта (Канада) 10 квітня о 13:00 за місцевим часом. Під час акції деякі люди мали зав'язані руки та лягли на дорогу, нагадуючи українців, вбитих росіянами в Бучі. Також учасники тримали плакати з гаслами.

Про це Суспільному розповіла учасниця події Ярина Грушевська.

З її слів, такі флешмоби в Едмонтоні відбуваються щонеділі після повномасштабного наступу Росії на Україну.

Акція в Альберті
Люди тримали плакати, які нагадують про війну в Україні. Фото: Facebook/Oleksandr Serheiev

Ярина — одна з учасниць волонтерського руху в Альберті. Вона виїхала з України в Канаду у 2016 році на навчання. Там здобула ступінь магістра математики та залишилася працювати.

Під час недільної акції Ярина хотіла нагадати людям, що триває жорстока війна. Тому прийшла у закривавленій вишиванці, ніби тримаючи дитину на руках.

Акція в Альберті
Ярина Грушевська під час флешмобу на підтримку України в Едмонтоні. Фото: Facebook/Oleksandr Serheiev

"У мене виникла ідея постати в такому трішки драматичнішому вигляді, бо в Канаді намагаються показувати війну більш делікатно. А я хотіла показати, що війна — це страшно", — розповіла Ярина.

Акція в Альберті
Під час флешмобу люди лягли на землю із зав'язаними руками. Фото: Facebook/Oleksandr Serheiev

Учасники акції пройшлися вуличкою до скверу біля театру, де відбувся флешмоб: люди із зав'язаними руками лягали на землю.

Акція в Альберті
Люди зав'язали руки, щоб відтворити події, які відбуваються в Україні. Фото: Facebook/Oleksandr Serheiev

Також місцевий музикант Влодко Бойчук виконав пісню.

"Цей співак запустив такий флешмоб і у Facebook. Якщо хтось хоче підписатися, то є хештег #RussiansGoHomeSong. То — дуже простенька пісня для виконання", — каже учасниця акції.

Проте це — лише один із фронтів, на яких працює українська діаспора в Едмонтоні. Ярина каже, що люди постійно збирають гуманітарну допомогу та закликають владу підтримувати Україну.

"Ми просто здивовані, наскільки тут всі допомагають від перших днів війни. Люди приносять все, що можуть принести. Так багато, що спочатку виникла проблема, як це все доправити? І знайшлися меценати, які спонсорували цілий літак, щоб довезти все в Україну", — пригадує Ярина.

Акція в Альберті
Люди тримали в руках плакати на підтримку України та проти символіки, яку використовує Росія під час війни. Фото: Facebook/Oleksandr Serheiev

Дівчина каже, що тут також активно допомагають рятувальники пожежної частини. Один із них до війни був в Україні та після цього заснував організацію "Firefighter Aid Ukraine" для допомоги українським колегам.

"А тепер вони постійно збирають спорядження і для військових, і для рятувальників, і загалом, щоб передати в Україну. До того ж цей чоловік не має жодного українського коріння. Але навколо нього зібралися багато волонтерів і вони всі допомагають", — каже Ярина.

Акція в Альберті
Люди прикрашають свої автівки українською символікою. Фото: Facebook/Oleksandr Serheiev

Також багато людей купують футболки з українською символікою, каже дівчина. Жителі прикрашають свої автомобілі, будинки, впізнають волонтерів на вулицях та просто висловлюють слова підтримки.

"Всі нас підтримують. Люди запитують: "Як, як українці це роблять?" Вони усі захоплюються мужністю та гідністю українців", — розповіла Ярина Грушевська.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок