На Полтавщині почала діяти нерестова заборона на вилов риби

На Полтавщині почала діяти нерестова заборона на вилов риби

На Полтавщині почала діяти нерестова заборона на вилов риби
. фото: Суспільне Полтава

Від 11 квітня на Полтавщині діє весняно-літня заборона на любительську та спортивну риболовлю. Про це Суспільному розповіла головна спеціалістка відділу іхтіології Полтавського рибоохоронного патруля Юлія Бондарь. За її словами, на окремих водоймах заборона діятиме щонайдовше до 10 липня.

До 20 червня не можна рибалити на Кременчуцькому та Кам’янському водосховищах. У корінних водах річок – до 30 травня, а також у придаткових водах – до 10 липня.

На Полтавщині почала діяти нерестова заборона на вилов риби
Річка Ворскла у Полтаві. фото: Суспільне Полтава

"У період нересту ловити рибу заборонено з метою збереження запасів водних біоресурсів. У період нересту дозволяється любительська ловля риби однією поплавковою або донною вудкою з одним гачком і спінінгом з берега. Із дотриманням норм вилову до трьох кілограмів у день на людину", – говорить головна спеціалістка відділу іхтіології Полтавського рибоохоронного патруля Юлія Бондарь.

За словами Юлії Бондарь, однією вудкою чи спінінгом ловити рибу можна лише у спеціально дозволених місцях та водоймах.

На Полтавщині почала діяти нерестова заборона на вилов риби
Плітка звичайна. фото: Суспільне Полтава

Окрім любительської та спортивної риболовлі, від 16 квітня заборонять і промисловий вилов. На Кременчуцькому та Кам’янському водосховищах, а ще у корінних водах річок регіону це обмеження триватиме до 24 червня. У придаткових водах – до 14 липня.

"Порушення правил рибальства за статею 85 частиною третьою КУпАП (Кодекс України про адміністративні правопорушення – ред.) – штраф від 51 до 170 гривень. Стаття 85 частина четверта КУпАП – "Порушення правил рибальства" – від 340 до 680 гривень із конфіскацією знарядь лову. А також наступає кримінальна відповідальність за статею 249 – штраф від 17 (тисяч гривень – ред.) до 85 тисяч гривень і обмеження волі на строк до трьох років", – додає Юлія Бондарь.

За словами Юлії Бондарь, торік в області заборона на вилов риби почала діяти 1 квітня. Цю дату визначають залежно від погодних умов та, відповідно, початку нересту.

Що відомо:

  • Із 1 квітня на Полтавщині заборонили промисловий вилов риби та пересуватися населенню на плавзасобах річками. Пересуватися на водоймах можуть лише певні категорії. Це, зокрема, військові, правоохоронці.
На початок