Щодо оплати праці під час війни розповів сумський адвокат Юрій Кондратенко

Щодо оплати праці під час війни розповів сумський адвокат Юрій Кондратенко

Щодо оплати праці під час війни розповів сумський адвокат Юрій Кондратенко
. Суспільне Суми

Змушувати працівників іти у відпустку без збереження заробітної плати під час війни – незаконно, тож свої права можна відстоювати в суді. Про це розповів Суспільному адвокат Юрій Кондратенко. До нього з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну звернулися зо два десятки мешканців Сумщини. Чому виникають такі запитання, намагалися з’ясувати наші кореспонденти.

Через повномасштабне вторгнення військ Російської Федерації частина мешканців області лишилися без роботи. Сумчанка Оксана її має, бо працює репетиром дистанційно. Жінка розповідає: "Працюю, бо ми працюємо віддалено й тому не припиняли. Ті, які вже почали до цього працювати віддалено, під час епідемії, а деякі ще раніше. Я працюю віддалено вже п’ять років. Тому для мене нічого не змінилося".

Вікторія розповідає: "Там на заводі накази робили. 2/3 ми були. Плюс допомоги ця 6500. Це ще свій город є, продукти, а так, звісно, дуже важко".

Олександра говорить: "Не працюємо ми, не працює наше підприємство. Поки сидимо вдома. Звісно, сьогодні б пішла".

У соцмережах почали ширитися коментарі, що мешканців області відправляють у відпустки без збереження заробітної плати. Адвокат Юрій Кондратенко вже має 15 таких дзвінків від мешканців Сумщини. Наголошує, що це незаконно: "Встановлені певні обмеження трудових прав, але в даному випадку, якщо стоїть питання про відпустки, то у відпустку людина має право, може виходити тільки за власним бажанням. Тобто якщо вона йде у відпустку, навіть без збереження заробітної плати, вона повинна написати свою заяву. Жодна особа не має права вимагати писати таку заяву. Якщо буде встановлено, що ця заява написана під тиском. У судовому порядку вирішується це питання, що ця заява має недійсний характер. До того ж можна притягувати відповідних осіб, які примушували людей писати такі заяви, до відповідальності".

За словами голови Тростянецької громади Юрія Бови, через те, що місто було окуповане російськими військовими, нині мають низку труднощів. Чоловік розповів: "Ми працюємо над тим, щоб у надскладних умовах відновити можливість нарахувати заробітну плату за відсутності оргтехніки і відсутності людей, які фізично це роблять. Вся зарплата буде нарахована".

"На простої педагогічних працівників – позашкілля, дошкілля та школи ми не відправляємо поки що. Усе по тарифікації, єдине, що там, аби вміститися в місячну освітню субвенцію, ми трішки зменшили престижність. Вона в нас була вище середнього обласного. У принципі, ніяких "топтаній" не чули поки, принаймні на цю хвилину. Зарплата виплачувалася вчасно, аванс ми взагалі виплатили, мабуть, числа 5-го і зарплату трішки там за 20-те, 21 чи 23. У нас всі працівники 100% отримали зарплату", — зазначила Лариса Дерев'янченко — начальниця відділу освіти Краснопільської селищної громади.

Павло Кузьменко — міський голова Охтирки розповів: "На жаль, у місцевому самоврядуванні працювало дуже мало людей кожного дня. Більшість людей виїхала з міста і ті, хто залишилися в країні, вони також будуть отримувати дві третини від заробітної плати. Ті люди, які працюють у режимі онлайн, віддалено, будуть отримувати 100% заробітну плату. Ми працюємо в межах кошторису і всі зрозуміли, що ті, хто отримує 2/3, і вони не працювали, а ті, хто працював, за рахунок цього отримає 200%. У лікарні, наприклад, із 800 людей щоденно працювало трішки менше 200 працівників. Звідси і беруться 200%".

Щодо оплати праці під час воєнного стану в країні Юрій Кондратенко каже :"Стоїть питання: простій/не простій? Скільки сплачувати? У даному разі частиною 3-ю статті 113 Кодексу законів про працю чітко визначено, що в таких обставинах, як, наприклад, така, у якій сьогодні ми з вами перебуваємо, працівникам повинен виплачуватися середній заробіток, не 2/3, а середній заробіток".

"Змушувати працівників іти у відпустку без збереження зарплати під час війни – незаконно", — адвокат
Юрій Кондратенко — адвокат

За словами Юрія Кондратенка, трудовий договір можуть призупинити з працівниками, які наразі перебувають за кордоном і не можуть виконувати свою роботу дистанційно. Утім, робоче місце за ними зберігається до їхнього повернення або звільнення за власним бажанням.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок