На Хмельниччині від початку року виявили п’ять випадків лептоспірозу

На Хмельниччині від початку року виявили п’ять випадків лептоспірозу

На Хмельниччині від початку року виявили п’ять випадків лептоспірозу
. Суспільне Харків

П’ять випадків лептоспірозуЦе гостра інфекційна хвороба, збудником якої є бактерії роду лептоспіра (Leptospira). Хвороба поширена в усіх регіонах, крім Арктики. Найбільш часто зустрічається в тропічних регіонах. виявили за перший квартал 2022 року на Хмельниччині. Про це Суспільному розповіла лікарка-інфекціоністка Хмельницької міської інфекційної лікарні Олена Маркевич.

За її словами, два з них зафіксовано у внутрішньо переміщених осіб. Олена Маркевич каже, що захворювання лептоспірозом їхні пацієнти пов’язують зі вживанням термічно необроблених і непомитих овочів, вживанням їжі брудними руками.

"Зараз у нас знаходиться троє осіб з діагнозом на лептоспіроз. Стан середньої важкості. Деякі ідуть на одужання. Один хворий виписався недавно. Також був випадок, коли хвора мала і лептоспіроз, і коронавірусну інфекцію. У 2021 році за цей період, три місяці, в місті Хмельницькому був один, в області – до трьох випадків. Інфекційні хвороби вони всі перебігають хвилеподібно. Один рік їх менше, один рік їх більше", - говорить інфекціоністка.

За словами Олени Маркевич, лептоспіроз – гостре інфекційне захворювання. Одне з основних джерел його зараження – гризуни. Тому харчові продукти та питна вода мають бути надійно захищені від мишей і пацюків, – каже лікарка-інфекціоністка.

"Починається воно як гостра-респіраторна хвороба. З високої температури тіла. Може починатися з кашлю. Може починатися з болю у м’язах, жовтушності очей. Для того, щоб попередити лептоспіроз, все ж таки дотримуватись заходів особистої гігієни: часте миття рук, часте і ретельне миття овочів. Якщо вживається їжа в підвальному приміщенні, чи вологими серветками чи хоча б водою протерти руки. Якщо вживають овочі, то ретельно їх протерти і помити", - каже лікарка.

На початок