Кількаметрові вирви та зруйновані будинки: ситуація в Чугуєві після масованих обстрілів

Кількаметрові вирви та зруйновані будинки: ситуація в Чугуєві після масованих обстрілів

Ексклюзивно
Кількаметрові вирви та зруйновані будинки: ситуація в Чугуєві після масованих обстрілів
. Суспільне Харків

Цього тижня українські військові зачистили трасу між Харковом та Чугуєвом. Це дорога на південний схід від міста — російські військові контролювали її майже місяць. Як чугуївці прожили цей час у частковій облозі та постійними ракетними ударами та авіанальотами — репортаж Суспільного.

Уцілів і залишився на руїнах

Околиця Чугуєва, приватний сектор. Російський снаряд впав сюди 31 березня по обіді. Росіяни влучили у житловий двоповерховий будинок. Він зруйнований вщент. Вибуховою хвилею пошкодило ще щонайменше чотири приватні будинки.

"Перший приліт був по мені", — говорить Володимир і показує уламки снарядів, які падали навколо. Коли від удару ракети обвалився будинок, він був надворі.

"Я нічого не пам’ятаю, я горів — ось у цій куртці. І засипало склом, шифером. Сусіди прибігли, розкопали. Жодної подряпини, жодного опіку", — показує чоловік.

Внаслідок обстрілу родина втратила дві хати — сусідній будинок теж належить їм. Після місяця життя під ракетними ударами, родичі виїхали з міста. Володимир лишився приглядати за майном.

"Кажуть, не б’ють по цивільних — ось, будь ласка!" — продовжує Володимир.

Студент духовної семінарії боронить Чугуїв

Військовослужбовець з позивним "Пастор" тримає уламок від ракети, яка влучила у хату на іншому кінці Чугуєва: "Це прилетів "Град-П".

"Тут жила бабуся. Не знаю, що вона їм зробила таке, що вони по ній стріляють", — говорить "Пастор".

"Пастор" — студент духовної семінарії. Нині боронить Чугуїв. Цього тижня, говорить, відігнали ворога кілометрів на 12 південніше від міста.

Кількаметрові вирви та зруйновані будинки: ситуація в Чугуєві після масованих обстрілів
Військовий показує залишки російського снаряду в Чугуєві, 1 квітня. Фото: Суспільне Харків

"Там луганчани, донеччани сидять. Перелякані, по мобілізації. Які ніколи не воювали. І є російська регулярна армія. Їх мало, вони відчувають себе слабкими. Перелякані, деморалізовані", — каже військовий.

За місяць росіяни так і не змогли зайти до міста, говорить "Пастор", тому і гатять ракетами. Раніше бомбардували з літаків — боєць показує вирву від однієї з бомб. Вона важила пів тонни і потрощила усі будинки в радіусі 300 метрів.

"Це була авіабомба Російської Федерації, яка з літака влупила по мирних жителях. Це воронка метрів п’ять в глибину", — показує "Пастор".

Загиблих від цього удару не було, люди ховалися у підвалах.

Загиблі діти й жінки

Всього ж внаслідок обстрілів Чугуєва протягом місяця загинули п’ятеро людей, говорить Чугуївська міська голова Галина Мінаєва.

"Загинули три дитини. Одна працівниця зі школи загинула і одна працівниця газового господарства", — говорить Мінаєва.

Кількаметрові вирви та зруйновані будинки: ситуація в Чугуєві після масованих обстрілів
У Чугуєві станом на 1 квітня загинули п'ятеро цивільних, говорить голова Галина Мінаєва. Фото: Суспільне Харків

За її словами, російські снаряди побили вже понад 20 багатоквартирних будинків. Стільки ж приватних зруйновані. У рази більше осель пошкоджені. У різних районах міста після обстрілів зникають електроенергія, вода, газ — аварії усувають за можливості. Через дві розбиті ракетами котельні — майже половина багатоквартирних будинків без опалення.

Читайте також: Портрет пораненої жительки Чугуєва після обстрілу РФ продали за 100 тисяч доларів

"Багато виїхало мам з діточками. Я це бачу, відвідуючи ті місця, де люди ховалися від стрілянини. Набагато менше залишилося жителів", — розповідає Мінаєва.

Не поїхали з міста переважно літні люди.

Волонтерство у місті

"У нас є казан на 200 літрів. Десь на 300 порцій. Розвозять хлопці, у термосах, каструлях – розвозять районом. Так, це щоб принаймні раз на день підтримати людей", — показує страву жителька Чугуєва Яна.

Для пенсіонерів і тих, хто лишився без житла, просто неба готують гарячі обіди. Андрій волонтерить кілька тижнів. Каже, тривалий час не виходив з дому. Зараз, допомагаючи іншим, бореться зі страхом.

Кількаметрові вирви та зруйновані будинки: ситуація в Чугуєві після масованих обстрілів
У Чугуєві на вулиці готують гарячі обіди для жителів міста, 1 квітня 2022. Фото: Суспільне Харків

"Я просто бачу людей, які тут ходять, хоч і страшно, і постріли. Але вони ходять. І я приходжу до нормального стану, починаю відчувати себе, як і раніше", — говорить Андрій.

Місто продовжує жити під ракетними ударами. Проте ворог до нього вже точно не зайде, упевнений "Пастор": "Контакту прямого вони не витримають. Вони слабкіші. Вони не воїни, вони загарбники".

Дивіться також

"Сіра" зона: як околиця Харкова виживає під обстрілами

"Драпали так, що залишилися тут": Мала Рогань і траса Чугуїв-Харків

На початок