"Думаю, цей сезон уже догравати не будуть". Гравець "Шахтаря" Судаков - про футбол під час війни

"Думаю, цей сезон уже догравати не будуть". Гравець "Шахтаря" Судаков - про футбол під час війни

Ексклюзивно
"Думаю, цей сезон уже догравати не будуть". Гравець "Шахтаря" Судаков - про футбол під час війни
. Гравець моліджної збірної України Георгій Судаков. Фото: Getty Images

Хавбек "гірників" після початку війни залишився в Україні, але продовжує тренування.

Із початком повномасштабної війни в Україні чемпіонат країни з футболу, які і всі інші національні змагання, було призупинено на невизначений термін. У сезоні 2021/2022 команди української першості встигли провести здебільшого по 18 ігор, тільки два клуби - 17. Чи будуть догравати цей сезон УПЛ і як це відбуватиметься, наразі невідомо. А більшість клубів-учасників не можуть продовжувати тренувальний процес на належному рівні через високий рівень небезпеки.

Читайте також: Стадіон чернігівської "Десни" зазнав руйнувань внаслідок обстрілу РФ: фото

Наприклад, "Шахтар", який був лідером на момент зупинки змагань, відпустив своїх легіонерів до інших команд за кордон, ще кілька його гравців зуміли виїхати з України як багатодітні батькі, інші ж залишаються в країні, але розкидані по різних містах. Так само в Україні залишився і півзахисник Георгій Судаков.

"Що я відчував, коли почалась війна? Тільки відчуття страху і нічого більше. Відчуття нерозуміння якогось, адже не усвідомлюєш, що відбувається, не розумієш усієї ситуації. Ти чуєш усі ці постріли, бомби літають десь поруч, і ти думаєш про те, що з хвилини на хвилину воно й до тебе прилетить додому", - зізнався гравець під час інтерв'ю Суспільне Спорт.

Родина футболіста певний час перебувала в Києві, адже не могла знайти варіант, де можна було б зупинитись у інших безпечніших українських містах. Так, Георгій зміг виїхати на захід країни лише 4 березня.

"Ми їхали дві доби. Виїхали о сьомій ранку і лише о сьомій вечора приїхали до Бердичева, хоча це 150 кілометрів від Києва. Там переночували і на наступний день ще за 8 або 9 годин доїхали до Львова. Дорогою були проблеми з бензином. Адже ми доїхали до Бердичева та зупинились, бо закінчувалось пальне. Не було, де заправитись. У нас залишилось пального на 80 кілометрів, а від Бердичева до Житомира було 40 кілометрів, і ми просто з надією їхали до Житомира. Якби не заправились, то, напевно, там би і стояли", - розповів футболіст.

Георгій зазначив, що після приїзду до Львова відчув полегшення, адже в місті було більше не чути вибухів. Водночас психологічного тиску додавало те, що він був далеко від домівки. За словами півзахисника "Гірників", він постійно контактує з близькими через соціальні мережі. Каже, що майже всі знайомі вже виїхали з Києва.

"Увесь час, поки знаходився в Києві, то не думав про футбол. Думав, як гарантувати безпеку родини, як нам виїхати, щоб бути в безпеці. Потім, коли вже приїхав до Львова, то почав більше думати про майбутнє, про футбол, що треба продовжувати тренуватись. Так, зараз іде війна, але я - професійний футболіст. Мені не можна втрачати час. Намагаюсь думати і про це, але важко. Ми [у "Шахтарі"] зараз загалом тренуємось тільки індивідуально або вдається іноді з кимось пограти у футбол", - зазначив спортсмен.

Читайте також: "Шахтар" віддав в оренду "Реалу" 18-річного бразильського захисника

У Львові Георгій часом допомагає в гуманітарному центрі, який облаштували на "Арені Львів". Ще в грудні цей стадіон приймав матчі чемпіонату України, а наразі є прихистком і транзитним пунктом для тисяч тимчасово переміщених осіб, які тікали і тікають від війни у своїх регіонах. Інтерв'ю з гравцем якраз було записано в чаші львівської арени.

"Я провів один матч на цій арені. Ми грали зовсім нещодавно за збірну України U21 проти Сербії. Ми виграли 2:1, і я забив вирішальний м'яч тоді. Напевно, наразі це одна з найбільш видовищних ігор у моїй кар'єрі, що дуже добре запам’ятовуються. Неймовірна атмосфера у Львові. Тут люди живуть футболом. Карантин же був, і не можна було вболівальникам прийти. Але на нашу гру дозволили. І на стадіоні було, може, десять тисяч осіб. Ми тоді отримали дуже велике задоволення від матчу, кайфували від футболу. Коли згадуєш ці емоції, стає дуже важко. Хочеться повернутись і знову це відчути", - розповів Судаков.

Попри всі обставини, хавбек продовжує підтримувати фізичну форму. За словами гравця "Шахтаря", він тренується разом із футбольним клубом "Львів", а також займається в тренажерній залі. Однак Георгій зазначив, що ці навантаження далекі від тих, що були під час змагального сезону. На запитання, що буде ж з чемпіонатом України, півзахисник відповів із сумом:

"Думаю, цей сезон уже догравати не будуть. На мій погляд, зараз навіть у багатьох команд не буде фінансування, і мені здається, у найближчому майбутньому футболу в Україні не буде".

Наостанок футболіст зазначив, що зараз спортсмени мають допомагати Україні як фінансово, так і поширюючи правдиву інформацію про війну, яку розв'язала Росія за підтримки Білорусі. Головне - не мовчати.

"Професійні спортсмени можуть підтримувати Україну зараз фінансово, гуманітарної допомогою. Узагалі не лише атлетам, а й усім популярним людям треба давати розголосу цій ситуації, щоб у всьому світі знали, що тут відбувається. У Росії людям брешуть, для них усіх тут якась «воєнна операція», а в нас справжня війна. Не можна про це мовчати.

Я теж намагаюсь про це розповідати. Навіть у цьому інтерв’ю. Потрібно, аби люди знали, як тут складно, яка тут ситуація в Україні. Неважливо, якою мовою ти говориш, зараз важливі людські якості. Треба допомагати людям, як можеш", - підкреслив гравець.

Хто такий Георгій Судаков?

  • 19-річний український футболіст, який грає на позиції півзахисника.
  • Розпочав кар'єру у "Соколі" (2013-2014) в луганській Брянці, після чого перейшов до харківського "Металіста". Із 2017 року виступає за донецький "Шахтар".
  • У сезоні 2021/2022 Георгій провів 14 матчів у складі "гірників", у який відзначився 4 голами.
  • У травні 2021 року Судаков дебютував за основну збірну України з футболу. За "синьо-жовтих" півзахисник провів три матчі на міжнародному рівні.
Читайте також: "Живемо на власні кошти". Захисник Конопля стверджує, що "Шахтар" припинив з ним контракт
На початок