Covid, гепатит, Лайм-бореліоз: як працює інфекційна лікарня під час війни

Covid, гепатит, Лайм-бореліоз: як працює інфекційна лікарня під час війни

Covid, гепатит, Лайм-бореліоз: як працює інфекційна лікарня під час війни
. Ірина Троцька — головна інфекціоністка області. Фото:Суспільне Суми

Інфекційна лікарня в Сумах продовжує роботу у звичайному режимі. З якими діагнозами та станами звертаються туди хворі з Сумщини під час війни, — нам розповіла головна інфекціоністка області Ірина Троцька.

Чи знизився рівень захворюваності на коронавірусну інфекцію останнім часом?

Захворювання є, але у зв’язку з тим, що люди звертаються не так часто, як у довоєнний період, і в деяких випадках немає можливість провести обстеження, — знизилася кількість виявлених випадків, але це суб’єктивна причина. Об’єктивна ж причина – ми спостерігаємо реальне зниження. Ми говорили про це ще на початку лютого, коли прогнозовано почалося зниження захворюваності.

Який штам превалює зараз у хворих?

Сьогодні ми маємо справу зі штамом омікрон, і перебіг захворювання у більшості випадків – не тяжкий. На сьогодні в лікарні – 15 людей з ковідом, у тому числі чотири людини – у відділенні реанімації. Наприклад, 28 березня коронавірус виявили у 36 людей, із них вісім – сумчани.

Можете порівняти ці цифри з довоєнним періодом?

У нас були випадки, коли одночасно спостерігали госпіталізацію 15-20 людей на день. А всього в стаціонарі перебували одночасно 90-100 людей.

Чи можна сказати, що допомогла вакцинація?

Це прогнозоване зниження захворюваності. Для будь-якого інфекційного захворювання характерний хвилеподібний перебіг, коли ми спостерігаємо підйоми та спади. Вакцинація профілактує важкі, летальні форми, але, на жаль, повністю не може гарантувати, що людина не захворіє. Вакциновані хворіють, але значно легше і практично без летальних випадків.

На вашу думку, чи можливе в майбутньому зростання рівня захворюваності?

Можливе. Як і для будь-якого РНК-вірусу, для коронавірусу характерна мінливість. Коли з’являються нові, змінені штами, ми бачимо, що можуть знову хворіти люди, які вже хворіли один або і два рази. Зараз у Китаї ми спостерігаємо значне зростання захворюваності. На жаль, не маємо повної інформації щодо тяжкості, але наскільки я розумію, там не дуже тяжкі випадки. Менш із тим, введений локдаун, фактично мова йде про масове ураження населення.

А яка ситуація в області з ГРВІ ?

Ми маємо на сьогодні велику кількість гострих вірусних респіраторних вірусних інфекцій. Це пов’язано, по-перше, з тим, що зараз весняний період. По-друге, люди, на жаль, перебувають зараз в неприродних для них умовах: у підвалах, у сховищах. Вони перебувають близько один до одного, там холодно. Тому ми маємо вірусних захворювань навіть більше, ніж минулого року. Хоча сьогодні спостерігається реєстрація не всіх випадків захворювань.

З якими ще діагнозами лікарі-інфекціоністи зіштовхуються в цей час?

Ми маємо пам’ятати про наші "звичайні" захворювання, такі як, наприклад, Лайм-бореліоз, пов'язаний із кліщами. Кліщі – дуже характерні для нашої області, і нерідко нападають на людей. Сьогодні до нас вже звертаються люди з ознаками Лайм-бореліозу. Про це треба пам’ятати та проводити профілактику. Також, наприклад, зараз у нас дві людини – з гострим вірусним гепатитом В. Маємо згадати й про гострі кишкові інфекції. Не всі зараз мають можливість пити нормальну воду, харчуватися нормальною їжею. Інколи вживають продукти, термін зберігання яких збіг. Кілька хворих у нас в лікарні зараз перебувають з гострими кишковими інфекціями.

Які поради ви можете дати сумчанам у період війни, щоб зменшити ризик підхопити інфекції?

Завжди треба одягатися відповідно до погоди. Якщо ми спускаємось в бомбосховище, треба мати той одяг, який нас убереже від переохолодження. У квітні-травні ночі ще можуть бути холодні, про це треба пам’ятати. Треба мати склянку води, чистої, бажано кип’яченої, щоб не пити воду з невідомих джерел. Необхідно спостерігати за термінами придатності їжі, яку ми вживаємо. Вона має бути свіжою. Попри воєнний стан, не треба забувати про профілактичні щеплення. Вакцинація наразі проводиться і серед дорослих, і серед дітей – як проти коронавірусу, так і проти інших інфекцій. Щоб зробити щеплення, варто звернутися до свого сімейного лікаря.

Читайте також

  • Зросла захворюваність на ГРВІ і знизилась на COVID-19 - головна інфекціоністка Сумщини.
  • У Сумах з 6 квітня планують вимикати опалення.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок