36 тестів за добу можуть проводити у новій лабораторії у Чернігові

36 тестів за добу можуть проводити у новій лабораторії у Чернігові

36 тестів за добу можуть проводити у новій лабораторії у Чернігові
. оригінал

36 тестів на коронавірус за добу будуть проводити в лабораторії чернігівського обласного лабораторного центру. Обладнання німецького виробництва привезли і встановили вчора у Чернігові. Про це Суспільному розповів директор центру Микола Донець. Купили її за гроші підприємців області, місячну зарплату у розмірі 45 тисяч гривень віддав голова облдержадміністрації Андрій Прокопенко. Скільки тепер часу треба медикам, щоб отримати результати тесту на коронавірус розкаже Дар’я Янушкевич.

Це лабораторія у чернігівському обласному лабораторному центрі. Відсьогодні тут робитимуть тести полімеразної ланцюгової реакції на виявлення коронавірусу. Раніше зразки відправляли до референт-лабораторії у Київ. Одночасно зможуть аналізувати 12 проб, каже директор центру Микола Донець. На те, щоб отримати результат, піде біля 8 годин.

«Якщо буде необхідність діагностувати там цілу добу, то немає проблем. І тоді 12 на 3, ми можемо зробити і 36 тестів за добу».

Завідувачка вірусологічної лабораторії відділу досліджень біологічних факторів Світлана Чичерова пояснює: «Сам прилад малює такі криві і ми розуміємо чи адекватно пройшла вона і робимо заключення».

Станом на сьогодні, каже Микола Донець, необхідності проводити тест на коронавірус в області немає.

«Пік захворювання буде через 2,5 тижні. А на наступному тижні підтвердиться італійський або іспанський варіант розвитку епідпроцесу, то можливо сплеск буде на наступному тижні», - каже директор обласного лабораторного центру.

Гроші на куплівлю лабораторії для проведення тестів на виявлення коронавірусу зібрали за 1 день, сказав голова облдержадміністрації Андрій Прокопенко.

«Вона коштує 645 тисяч гривень. Але там є ще додаткове обладнання. Це бокс для проведення стерильних робіт, центруфуги, мікроцентрефуги».

Тести на коронавірус будуть проводитися за наявністю підозри і рішенням лікарів, розповів директор обласного центру Микола Донець. За тести пацієнти не платитимуть.

«За умови якщо є медично підтверджена підозра і тести будуть робитися безкоштовно. Тому що в умовах епідемії по іншому не можна», - каже Валерій Куліч.

«Бізнес з владою і медиками об’єдналися протягом 1-2 годин з тим, аби допомогти саме Чернігівщині. Ситуація не є безнадійною, але є занадто серйозною», - говорить підприємець Алєкс Ліссітса.

Як сказав голова облдержадміністрації Андрій Прокопенко, зараз в області є 1800 тестів полімеразної ланцюгової реакції. На відміну від експрес-тестів, це більш точна діагностика.

Завідувачка вірусологічної лабораторії Світлана Чичерова показує: «Ось це воно таке маленьке. Тут всього-на-всього, а ми вчора його відкривали і працювали. Розфасували тут декілька пробірочок».

Нагадаємо, Чернігівська область отримала 5 тисяч експрес-тестів для виявлення коронавірусу та партію тестів для полімеразно-ланцюгової реакції. Ці тести в Україну доставили з Китаю. Як розповів начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Петро Гармаш, по Чернігову – це буде 1200 тестів. Їх будуть використовувати лише для тих у кого є симптоми захворювання Covid-19. 200 – в дитячій обласній лікарні. Запас тестів у кількості 300 штук буде знаходитися в лабораторному центрі. Ніжин та Прилуки отримають 250-300. Кожен район отримає не менше 100 тестів.

Також, за його словами, вчора, 24 березня, тести отримали Бахмацький, Менський, Козелецький та Ріпкинський райони. Більш віддалені райони отримають їх сьогодні.

На початок