Вторгнення Росії в Україну, день тридцятий. Онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день тридцятий. Онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день тридцятий. Онлайн
. Цивільне населення евакуюється гуманітарними коридорами з Маріуполя, 24 березня 2022 року. Фото: Леон Кляйн / Anadolu Agency / Getty Images

25 березня — рівно тридцять діб українці протистоять російській військовій навалі. Армія РФ продовжує нищити мирні міста та села України, порушує правила ведення війни та нехтує Міжнародним гуманітарним правом.

За даними ООН, понад 10 мільйонів людей стали вимушеними переселенцями після вторгнення Росії. Це найгірша криза біженців у Європі з часів Другої світової війни. Водночас Збройні сили України стримують наступ РФ — плани Кремля про захоплення зокрема Києва провалились.

Суспільне продовжує вести щоденну хроніку воєнних злочинів РФ в Україні, спротиву в містах, у які увійшли окупанти. Також ми відстежуємо міжнародну реакцію щодо війни Росії в Україні.

Разом із волонтерами ми ведемо текстовий онлайн англійською — The main news about ongoing Russian invasion in Ukraine. Попередні головні новини читайте тут. Текстовий онлайн щодо подій в Київській області — тут. Також підписуйтесь на YouTube Суспільне Новини.

Головне 25 березня

Хроніку 26 березня — читайте тут.

РФ переміщує додаткові артилерійські підрозділи до кордону з Україною — Генштаб

"Ворог зосереджував зусилля на поповненні поточних втрат, перегрупуванні та посиленні наявних підрозділів, завданні ударів засобами артилерії та авіації. Як особливість слід відзначити переміщення додаткових артилерійських підрозділів до кордону з Україною", — про це йдеться в нічному зведенні Генерального штабу ЗСУ.

На Волинському напрямку наступальних дій противник не проводив. Залучення окремих підрозділів збройних сил республіки Білорусь до агресії проти України залишається ймовірною.

На Поліському напрямку ворог продовжував здійснювати вогневий вплив на підрозділи наших військ в окремих районах.

На Сіверському напрямку противник зосереджував основні зусилля на утриманні раніше зайнятих рубежів. Продовжував укріплення своїх позицій та вогневий вплив на окремі підрозділи Збройних Сил України.

На Слобожанському напрямку, в районі міста Суми, основні зусилля зосереджував на закріпленні та утримані раніше зайнятих рубежів; в районі міста Харків продовжує спроби блокування наших підрозділів та намагається проводити демонстраційні дії, наносить ураження інфраструктурі та оборонним об’єктам міста. Намагається наростити зусилля на напрямку на Ізюм шляхом переміщення додаткових підрозділів та техніки.

На Донецькому напрямку противник продовжує перегрупування для відновлення наступальних дій з метою виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей.

На Південнобузькому напрямку вживає заходів з відновлення боєздатності, поповнення запасів, з метою підготовки до відновлення наступальних дій.

Anonymous зламали веб-ресурси Центробанку РФ

Хакери Anonymous опублікували 28 Гб даних з ресурсів російського Центробанку. Про це йдеться у Twitter угруповання.

Український журналіст Цаплієнко зазнав осколкового поранення

"Дострибався. Маю невеличке осколкове. Лікар пообіцяв, що до перемоги заживе", — написав Цаплієнко в Facebook.

До 27 березня уряд виплатить пенсії за квітень мешканцям шести областей

"25-27 березня авансом буде здійснено нарахування і виплату пенсій у шести областях на загальну суму 8,8 млрд грн. Сьогодні було профінансовано виплату пенсій у Луганській та Чернігівській областях. Кошти вже перераховані в банки. Завтра авансом кошти на виплату пенсій будуть спрямовані в Сумську, Херсонську та Миколаївську області. Післязавтра — в Київську", — повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Росія може атакувати країни Балтії у межах глобальної військової спецоперації — Подоляк

Таку думку радник голови ОП висловив у Twitter.

Саманта Пауер розповіла чи буде безпольотна зона над Україною. Інтерв'ю

З президентом США Джо Байденом до Польщі 25 березня приїхала колишня послиня США при ООН Саманта Пауер. Під час зустрічі з журналістами Пауер відповіла на актуальні питання щодо припинення війни в Україні. Повний текст читайте тут.

У Миколаєві з'явиться вулиця Маріупольська, а Московська щезне

Маріуполь сьогодні — це не просто місто України, це символ, символ незламності української армії і символ боротьби з нацизмом росіян. 25 березня почали готувати документи, аби перейменувати вулицю Московську на Маріупольську.

Про це під час відеозвернення 25 березня розповів Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич.

Іванка Трамп підтримала Україну та передала гуманітарний вантаж

Відповідний допис вона оприлюднила у своєму Instagram.

Одеська, Кіровоградська, Миколаївська область — повітряна тривога.

Стінг перевипустив пісню Russians часів "холодної війни"

Весь прибуток від релізу музикант передасть Україні. Стінг вирішив дістати з архівів пісню "Росіяни", яка була написана про Холодну війну, на тлі вторгнення Росії в Україну.

"Я рідко виконував цю пісню за багато років з моменту її написання, бо ніколи не думав, що вона знову стане актуальною. Для хоробрих українців, які борються проти цієї жорстокої тиранії, а також для багатьох росіян, які протестують проти такого насильства, попри загрозу арешту та ув'язнення. Ми всі ми любимо своїх дітей. Зупиніть війну", – наголосив Стінг.

Tiffany відмовилася від російських алмазів

Ювелірна компанія Tiffany призупинила закупку всіх необроблених алмазів з Росії, а також діамантів російського походження незалежно від того, де відбувалося їх огранювання та полірування.

25 березня гуманітарними коридорами евакуювали 7331 людину

Про це повідомила віцепрем'єрка Ірина Верещук.

Вона розповіла, що з Маріуполя до Запоріжжя власним транспортом доїхали 2800 людей. Також 4000 маріупольців централізовано евакуювали з Бердянська автобусами. Зараз колона автобусів знаходиться на шляху до Запоріжжя. До Бердянська доставили бензин і маріупольці знову зможуть безоплатно заправити свої автівки, щоб доїхати до Запоріжжя.

Для продовження роботи гуманітарних штабів у Бердянськ завезли 80 тонн продуктів, медикаментів, предметів першої необхідності, а також мука для того, щоб спекти хліб.

З Мелітополя до Запоріжжя евакуювали 531 людину. До міста доставили гуманітарну допомогу. "На завтра ми домовляємось про гуманітарні коридори для Маріуполя, а також намелених пунктів Київської і Луганської областей", — зазначила Верещук.

Вона також додала, що Україна офіційно звернулася до президента Міжнародного комітету Червоного Хреста Пітера Мауера з вимогою отримати від РФ списки усіх наших громадян, які були примусово депортовані з Маріуполя і забезпечити для них повернення в Україну.

За тиждень із заблокованих міст евакуювали 37 606 людей — Верещук

"Впродовж тижня було налагоджено роботу 18 гуманітарних коридорів. Всього евакуйовано із заблокованих міст 37 606 людей", — про це повідомила віцепрем'єрка Ірина Верещук.

Запорізька область: з міст Пологи, Гуляйполе, Мелітополь було евакуйовано 699 людей

Київська область: працювало 8 коридорів з населених пунктів Бучанського та Броварського району, зокрема Буча, Ворзель, Богданівка, Бобрик, Тарасівка, Велика Димерка, Бервиця, Світильня. Всього евакуйовано було 9 488 людей. Коридор для Бородянки зривався неодноразово через порушення режиму тиші з боку окупаційних військ. Але ми не полишаємо спроб і будемо шукати можливість дістатися до цього селища.

По гуманітарному коридору з Маріуполя до Запоріжжя евакуювали 26 477 маріупольця

Луганська область: працювало 7 гуманітарних коридорів. З Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного, Попасної, Нижнього та Кремінної евакуювали 972 людини. В Рубіжному і Попасній витягали людей під обстрілами з боку російських сил.

До цих населених пунктів було доставлено сотні тон гуманітарної допомоги – продукти, медикаменти та пальне.

"Також потрібно припинити маніпуляції навколо питання евакуації людей з міста Чернігова. Якщо ми публічно про це не звітуємо, це не означає, що нічого не робимо. Навпаки, це питання безпеки наших людей. Після того, як в останні дні про це почали публічно дуже багато говорити окупанти просто підірвали міст в Чернігові і почали обстрілювати прокладену понтонну переправу", — зазначила Верещук.

Суспільне зібрало 22 нові пісні про війну, що видали упродовж останніх трьох тижнів

Нові хіти від гуртів The Kiffness, Андрій Хливнюк, KAZKA, Жадан і Собаки, Go_A, Вертеп, Сергій Асафатов, Олег Скрипка, Бетон, Krechet, ТНМК, Антитіла, Kozak System, Стасік, Саша Чемеров, Женя Галич, Сергій Бабкін, Паліндром, Yurcash, MBreeze, Zwyntar, Марія Яремчук, Skofka, Two from Zoo, ЮЮ, Jandy, Ivan Taiga та Арсен Мірзоян.

Повний перелік нових пісень тут.

"Укрпошта" виплатила 83% пенсій за березень

Про це повідомила заступниця голови правління Пенсійного фонду Ірина Ковпашко.

"Ми маємо ситуацію коли завершується виплата пенсії березня місяця. Ті, хто отримують виплату через банки, фактично всі отримали виплати. Ті, хто отримують виплату через пошту, проводжують їх отримати. За повідомленням Укрпошти на ранок сьогоднішнього дня виплати проведено приблизно 83%. Відсьогодні почалася виплата тим пенсіонерам які проживають на території областей де ведуться активні бойові дії", — розповіла Ковпашко.

Вона нагадала, що Рада ухвалила новий закон, яким передбачено право на достроковий вихід на пенсію і щодо тих осіб які були задіяні в територіальній обороні. Раніше право на такі виплати мали особи з інвалідністю, учасники бойових дій.

Франція викликала посла РФ за образливі карикатури про європейців у Twitter

Посол Росії у Франції був викликаний у п'ятницю до МЗС Франції через публікацію посольства у Twitter, яку Париж визнав неприйнятною. Як повідомляє Reuters, посольство РФ в Парижі у четвер опублікувало малюнок, на якому зображено тіло, що лежить на столі під назвою "Європа", а персонажі, що представляють Сполучені Штати та Європейський Союз, вколюють в нього шприци.

"Ці пости є неприйнятними. Сьогодні ми дали це зрозуміти послу Росії", — йдеться у заяві Міністерства закордонних справ Франції.

Міністр європейських справ Франції Клеман Бон розкритикував пост із карикатурою, назвавши його "ганьбою". Відтоді зображення було видалено зі стрічки посольства.

Київ — повітряна тривога!

Зеленський обговорив з Ердоганом підсумки саміту НАТО

Про це голова держави повідомив у Twitter.

В Рубіжному і Попасній йдуть жорстокі бої в межах міст — голова Луганської ВЦА

"Вся територія підконтрольні Україні піддається обстрілам. В Рубіжному і Попасній йдуть жорстокі бої в межах міст. Іноді піддаються населені пункти ракетним ударам, сьогодні в Лисичанськ був приліт. Поки що не знаємо наслідки. По Рубіжному по одному з флангів їх вже віджали і сподіваємося найближчим часом виб’ють з повністю. Поки що орки обстрілюють повністю всі житлові квартали", — розповів в ефірі єдиного інформаційного телемарафону голова Луганської ВЦА Сергій Гайдай.

Байден у Жешуві поїв піци разом з військовими

25-26 березня президент США прибув з дводенним візитом до Польщі. Він разом з польським президентом зустрівся з представниками міжнародних гуманітарних організацій, а також зустрівся з членами 82-ї повітряно-десантної дивізії в Жешуві.

Разом з військовими Байден поїв піци.

Данілов: У керівництві РФ шукають винних за провал взяття Києва

Секретар РНБО Олексій Данілов розповів в ефірі єдиного інформаційного телемарафону, що, за даними розвідки, зараз йде з’ясування стосунків в середині військово політичної ситуації Російської Федерації.

"Зараз там доволі напружена ситуація. Всі доводять що не вони винні в тому що за 4 дні вони не взяли Київ як вони рапортували перед своїм фюрером. Зараз там є звільнення частини генералів, а інші частину наші збройні сили звільняють "грузом 200". На нас це не як не впливає і зараз вони будуть переформатовуватися. Їм не вдалося швидко захопити нашу країну. Але це не значить що загроза зникла і вони підняли в руки білий прапор. Для цього ще треба почекати трошки і попрацювати", — зазначив Данілов.

Секретар РНБО додав, що російська влада ігнорує запити матерів щодо загиблих або поранених на війні з Україною: "Секретар РНБО додав, що російська влада ігнорує запити матерів щодо загиблих або поранених на війні з Україною: не відповідають на телефони, відключають їх, переводять в автоматичний режим і взагалі у них зв’язка такого немає. На превеликий жаль у них немає такого відношення до людей, який є у нашій країні".:

Харків та область — повітряна тривога!

На Київщині знешкодили близько 100 диверсійно-розвідувальних груп — Євген Єнін

"Загальна кількість членів понад 500 осіб. Буквально сьогодні на Київщині на території подільського району було затримано 4 представників диверсійно розвідувальних груп які знімали блок пости та інші військові об’єкти. Трохи більше шахраїв, зокрема вони розміщують в інтернет інформацію про нібито продаж елементів військового спорядження тактичний одяг, отримають передплату і зникають блокуючи своїх контрагентів", — заявив в ефірі єдиного інформаційного телемарафону перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін.

Обстріли йдуть по всій лінії розмежування — голова Донецької ВЦА

"Обстріли йдуть по всій лінії розмежування. Авдіївка, Очеретино, Торецьк, Вугледар. Офіційно можу повідомити що ключові міста і всі великі міста знаходяться під контролем українських Збройних Сил. Місто Волноваха де точились бої два тижні тому, ЗСУ відійшли від вказаного населеного пункту, і зараз там по перше цього населеного пункту як такого не існує", — розповів в ефірі єдиного інформаційного телемарафону керівник Донецької ВЦА Павло Кириленко.

Spotify йде з російського ринку

Стрімінговий сервіс Spotify повністю призупинить роботу в Росії, починаючи з квітня. Компанія вирішила припинити роботу в Росії через посилення контролю над публікаціями в ЗМІ про війну в Україні. Про це повідомляє шведське видання Expressen з посиланням на внутрішні документи Spotify.

У Мелітополі російські військові заблокували роздачу гуманітарної допомоги

Про це повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

За його словами, з гуманітарним конвоєм доставили 13 тонн харчових продуктів, 2 тони дитячого харчування та медикаменти. Партію допомоги розвантажити у пожежній частині по вул. Героїв Сталінграду.

Втім, за словами Федорова, самопроголошена керівниця окупаційної адміністрації Галина Данильченко видала особистий наказ заборонити видавати гуманітарну допомогу. Пожежна частина заблокована окупантами зі зброєю. Вивезти гуманітарну допомогу для її розповсюдження не дають.

Російські війська завдали ракетного удару по Вінниці

Про це повідомляє командування Повітряних Сил ЗСУ.

"Усього рашисти випустили шість крилатих ракет. Частину із них збила протиповітряна оборона. Решта - влучили у декілька споруд, завдавши суттєвих руйнувань інфраструктурі", — йдеться у повідомленні.

У Жешуві розпочалася зустріч Байдена та Дуди

У ці хвилини відбувається зустріч президента США Джозефа Байдена та президента Польщі Анджея Дуди з міжнародними гуманітарними організаціями, які допомагають Україні та біженцям. Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

Завтра президенти проведуть пресбрифінг у Варшаві щодо допомоги Україні у боротьбі з російською агресією.

Вторгнення Росії в Україну, день тридцятий. Онлайн
Президенти Польщі та США під час зустрічі з представниками гуманітарних організацій. Фото: Суспільне

Вторгнення Росії в Україну, день тридцятий. Онлайн
Фото: Суспільне

Київ, Київська область — повітряна тривога!

ДПСУ оприлюднила інформацію по чергах на кордоні

Станом на 16:00 25 березня у пункті пропуску "Краківець" на виїзд очікують 40 легкових автомобілів та один автобус, у "Шегинях" — 50 легкових автомобілів, 3 автобуси та 130 пішоходів, у "Рава-Руська" — 50 легкових автомобілів.

У пунктах пропуску "Ягодин", "Устилуг", "Угринів", "Смільниця", "Грушів" черги відсутні.

На кордоні зі Словаччиною у пункті пропуску "Ужгород" — 70 легкових автомобілів та 180 пішоходів. У ПП "Малий Березний", "Малі Селменці" черги відсутні.

На кордоні з Угорщиною у пункті пропуску "Тиса" на виїзд очікують 20 легкових автомобілів та 3 автобуси (пропуск пішоходів не здійснюється). У ПП "Дзвінкове", "Косино", "Лужанка","Вилок" черги відсутні.

Перед пунктами пропуску України на кордоні з Румунією та Молдовою черги відсутні.

The Hardkiss записали благодійний сингл "Come Together"

Понад 30 музикантів з усього світу об’єдналися у проєкті Lifeline International та записали кавер-версію на хіт "Come Together" гурту The Beatles. Усі кошти від продажу синглу передадуть ЮНІСЕФ для гуманітарної допомоги Україні.

У запису синглу взяли участь нинішні та колишні учасники гуртів Faith No More, Stabbing Westward, Rammstein, Filter, Revolting Cocks, Pigface, The Joy Thieves, Agnostic Front, Basement Jaxx, Gravity Kills, The Cassandra Complex, Blackcarburning, Junksista, Mari Kattman, Deathline International, Vaselyne, G.W. Childs IV та Black Needle Noise. Пісня вже доступна на Bandcamp.

Корабель РФ обстріляв населений пункт під Одесою

25 березня, о 7:15-7:30 російський корабель обстріляв населений пункт Санжейка під Одесою, а через три години із цього судна оголосили про гарантії безпеки для проходу іноземних кораблів. Про це повідомили у пресслужбі Військово-морських сил ЗСУ.

За даними ВМС, у Росії оголосили про створення з 25 березня гуманітарного коридору для безпечного виходу іноземних суден з українських портів.

"Це той генерал, який дає накази про килимові бомбардування Маріуполя та інших міст України, за його наказами обстрілюють машини мирних громадян, які намагаються гуманітарними коридорами вирватися з оточеного міста. А зараз він заявляє про подібний коридор для цивільних суден, при чому жоден з російських адміралів його слова не підтвердив", – повідомили у ВМС ЗСУ.

У РНБО отримують все більше доказів того, що РФ планує використання хімічної зброї

Як повідомляє Центр протидії дезінформації при Раді нацбезпеки та оборони, кожного дня з'являється дедалі більше підтверджень намірів РФ застосувати отруйні речовини проти України.

"Спеціалісти з InformNapalm повідомляють про можливе використання зарину (з військовою метою його застосовують як бойову отруйну речовину нервово-паралітичної дії) у тих містах, де окупанти не можуть прорвати оборону", — йдеться у повідомленні.

Зокрема, 17-го березня офіцери РФ, які воюють в Україні, отримали ін'єкцію Pralidoxime (антидот фосфорорганічних сполук). 20 березня командний склад ЗС РФ отримав ампули з атропіном (антидот при хімічних отруєннях).

"Також окупаційна пропаганда поширює наративи про "американські біолабораторії в Україні" та "витік патогенів" звідти", — йдеться в повідомленні.

10 європейських країн ведуть розслідування військових злочинів армії РФ проти України

"10 країн вже розпочали свої власні розслідування щодо війни в Україні! Звісно, це наша держава, а також Литва, Польща, Словаччина, Естонія, Німеччина, Швеція, Латвія, Норвегія та Франція. Світова юридична коаліція справедливості росте", – написала генеральна прокурорка.

Ердоган заявив, що Україна майже домовилася з РФ з чотирьох пунктів. У МЗС назвали це некоректним

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що Україна та Росія близькі до консенсусу щодо чотирьох із шести пунктів переговорного процесу.

"Вважаю, за чотирма пунктами у переговорах є консенсус. Перший пункт стосується вступу України до НАТО. Спочатку Україна наполягала на членстві в Альянсі, але згодом Зеленський почав заявляти про можливість відмови. Інший пункт стосується прийняття російської мови в Україні як офіційної. Зеленський погодився з цим. Російською мовою і так говорять на території всієї України. У цьому плані проблем немає", — сказав Ердоган, передає турецьке видання Анадолу.

Окрім того, він заявив, що попри те, що Україна не погоджується на повне роззброєння, вона "заявила, що може піти на певні поступки і з цього питання.

Що кажуть у МЗС

Натомість в українському МЗС наголосили, що за згаданими пунктами жодного консенсусу немає.

"Немає жодного консенсусу з Росією щодо згаданих Президентом Туреччини чотирьох пунктів. Зокрема, єдиною державною мовою в Україні є і буде українська. Та й загалом класифікація ключових тем переговорів на чотири або іншу кількість пунктів є некоректною. У підгрупах делегацій одночасно обговорюється багато різних питань", — заявив Кулеба.

Міноборони РФ дало свій варіант втрат Росії на війні в Україні — 1351

Російське військове відомство дало свою версію втрат російських військовослужбовців під час військової агресії в Україні – 1351 убитий, передає федеральне агентство ТАСС.

"ВС Росії втратили за час операції в Україні 1351 військовослужбовця вбитими, 3825 дістали поранення", — заявили в міноборони Росії.

У військових діях в Україні беруть участь також представники багатьох інших силових відомств Росії — МВС, Росгвардії, Федеральна служба виконання покарань. Уперше міноборони РФ повідомило про свої дані про втрати армії під час війни в Україні 2 березня. Тоді за їхньою версією з початку військових дій загинули 498 окупантів, дістали поранення – 1597.

Літак з Дудою аварійно сів у Варшаві

Літак, який перевозив президента Польщі Анджея Дуду до Жешува на зустріч із президентом США Джо Байденом, змушений був аварійно приземлитися у Варшаві.

Про це повідомив голова Бюро міжнародної політики президента Польщі Якуб Кумох, передає tvn24.pl.

“Мала місце аварійна посадка літака з президентом Дудою. Літак повернувся до Варшави. Наразі ми — перед вильотом резервного літака до Жешува”, — повідомив Кумох.

Речник варшавського летовища Пьотр Рудзький поінформував, що літак змушений був повернутися до Варшави, де безпечно приземлився о 14:40 (за київським часом). Він не повідомив причину аварійної посади літака президента Дуди.

За даними сайту Flightradar24, після старту з аеропорту Шопена літак розвернувся назад у бік Варшави за кількадесят кілометрів від столиці в районі міста Варка. Дуда мав особисто зустрічати Байдена в аеропорту “Ясьонка” поблизу Жешува. Резервний літак з президентом Дудою приземлився в жешувському аеропорту “Ясьонка”.

Глава Білого Дому вже прибув з дводенним візитом до Польщі. У перший день він побуває у Жешуві, а другого дня відвідає Варшаву. Очікується, що на Замковій площі у центрі польської столиці він виголосить промову, в якій, зокрема, висловить підтримку Україні, яка бореться з російським агресором.

У низці регіонів — повітряна тривога

В Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Хмельницькій, Черкаській, Кіровоградській області, на Буковині, Закарпатті та Волині повітряна тривога.

Росія знову змінили цілі "спецоперації"

У Міноборони Росії заявили, що "Москва не планувала штурмувати заблоковані українські міста, щоб уникнути жертв та руйнувань". А "головне завдання – повне звільнення Донбасу".

Про це заявили сьогодні у МО РФ, передає російське РБК.

Так, зазначається, що Росія розглядала два варіанти проведення "операції" – на території "ДНР" та "ЛНР" та по всій Україні. Але вирішили, що "за концентрації лише на республіках Донбасу Київ мав би можливість постійно підживлювати свої сили".

Через обстріли знову горить харківський ринок "Барабашово"

Російські загарбники 25 березня знову обстріляли харківський ринок «Барабашово», виникла пожежа. Про це повідомила пресслужба ТЦ "Барабашово".

"Внаслідок обстрілу території торговельного центру "Барабашово» 25 березня сталося займання близько двох десятків торгових об'єктів. Станом на 13 годину 30 хвилин, пожежу зусиллями співробітників торговельного центру та підприємців локалізовано. Ведеться остаточна ліквідація займання", — йдеться у повідомленні.

Широкого поширення вогню вдалося уникнути.

Тривають роботи з повної ліквідації пожежі. Робота волонтерського хабу, який провадить діяльність на території торговельного центру, не зупинялася. Товар підприємців на об'єктах, ушкоджених ударною хвилею, перебуває під охороною співробітників, щоб уникнути спроб розкрадання.

Повітряни тривога у п'яти регіонах

У Києві, Одесі, Житомирі, на Миколаївщині та Вінниччині повітряна тривога.

Ед Ширан на підтримку України заспіває з українським гуртом "Антитіла"

Ед Ширан погодився в онлайн-режимі заспівати з українським гуртом "Антитіла" під час власного благодійного концерту в Бірмінгемі. Телеміст планують запустити 29 березня.

Читайте також: "Ми робимо все можливе. Інше в руках творця", – лідер гурту "Антитіла" про діяльність у теробороні

Коростень готується до можливого вторгнення військ із боку Білорусі — мер

Місто Коростень Житомирської області готується до можливого військового наступу з боку Білорусі. Про це у відеозверненні повідомив Коростенський міський голова Володимир Москаленко.

"Сьогодні стоїть питання про оборону нашого міста, тому ми укріплюємося. Є блокпости, траншеї, але жителям міста не варто через це панікувати. Проблема з Білорусі, проблема наступу білоруських військ або зі сторони (білорусі – ред.) не знялася. Ми повинні укріпляти оборону нашого міста", — зазначив Москаленко.

За його словами, із міста вже виїхали всі бажаючі. Наступного тижня до французького міста Бурж, що є побратимом Коростеня, евакуюють понад 100 жінок із дітьми.

Коростень вже кілька разів потрапляв під авіаудари з боку військ РФ. Місто розташоване на півночі Житомирщини, де не припиняються обстріли.

Арестович підвтердив ліквідацію ще одного російського генерала

Радник глави ОП Олексій Арестович підтвердив знищення російського генерал-лейтенанта Якова Резанцева.

"Це відбулось, ви будете сміятись, на аеродромі Чорнобаївки", — сказав Арестович.

Він також повідомив, що ситуація на фронтах особливо не змінилась: "Героїчно тримаються Маріуполь, Чернігів, Славутич. Генштаб і розвідка відзначає низький рівень морально-психологічного стану російських військ. 200 мотострілкова бригада знищена. З 648 "приєхавших" в Україні загинуло 645. 50% одного з полків РФ написали заяви про відмову від участі в бойових діях".

Речник МЗС України звинуватив Грузію у заграванні з Росією

"Голова комітету Ради Федерації РФ Григорій Карасін похвалив Грузію за непідтримку санкцій проти Росії і пообіцяв "подяку". Тбілісі — після того, що Росія зробила з вами з 2008 року — вам не соромно?", — написав речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко у твіттері.

СБУ викрила 7 агентів спецслужб РФ

СБУ під час війни викрила 7 агентів спецслужб Російської Федерації та Білорусі. Вони збирали та передавали росіянам інформацію військового характеру, повідомив в ефірі Ради речник СБУ Андрій Дехтяренко.

Також було ліквідовано понад 20 диверсійно-розвідувальних груп і затримано 350 їхніх учасників. Встановили понад 1300 колаборантів. Серед яких органи місцевого самоврядування та співробітники правоохоронних органів. Через те, що частина перебуває на тимчасово окупованих територіях затримано частину з них. Також СБУ передала силовикам понад 3000 повідомлень про переміщення та місця дислокації ворожих та військових підрозділів, підготовку ними до наступальних дій, тощо. Заблоковано понад 2000 акаунтів та майже 100 ютуб каналів, через які поширювалися пропаганда", — розповів він.

Зеленський: Україна буде великим проектом відновлення

Зеленський: "Україна була прекрасною. Але тепер стане великою, бо такий у нас народ. Великою Україною. Великим проектом відновлення. Заради людей. Заради розвитку нашої країни та всієї Європи".

Понад 70% українців вважають рідною мовою українську — опитування

Частка громадян, які вважають українську рідною мовою збільшилася з 57% у 2012 році до 76% — у 2022. 83% громадян за те, щоб українська була єдиною державною мовою в Україні. Про це свідчить опитування групи РейтингАудиторія: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 1000 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3,1%. Терміни проведення: 19 березня 2022 р..

Харків, Полтава, Дніпро і область — в укриття

Повітряна тривога на Дніпропетровщині. Також Харків, Полтава — повітряна тривога.

24 березня російські військові завдали ракетного удару по військовому об'єкту на Дніпропетровщині

В окупованому Криму поховали одночасно близько 100 військових з бригади берегової оборони

В окупованому Криму поховали одночасно близько 100 військових з бригади берегової оборони. У розташуванні 126-ї окремої бригади берегової оборони, відбулась прощальна церемонія, зазначили в Генштабі ЗСУ. Подібні заходи нещодавно відбулись і в матроському клубі міста Севастополя, де прощались із загиблими у війні проти України морськими піхотинцями Чорноморського флоту.

Читайте також: У Криму паніка та вантаж-200, військові відмовляються йти на війну — Джемілєв

Запустили перший в Україні NFT-музей війни

Спільнота NFT-художників разом із Мінцифрою вперше в Україні поєднали блокчейн-технологію, мистецтво та історичні факти, створивши віртуальний музей.

Як зазначають у Мінцифрі, мета NFT-музею — розповсюдити правдиву інформацію серед світової діджітал-спільноти та зібрати кошти на підтримку України. Експонати відображають воєнні події, пережиті українцями — від початку російського вторгнення і до моменту нашої перемоги.

Усі твори представлені в цифровому вигляді як NFT-токени, і їх може придбати будь-хто. Кошти з продажу колекції будуть перераховані на офіційний Ethereum-гаманець Мінцифри на гуманітарні потреби для України.

Перша частина колекції містить твори українських художників. Далі музей доповнюватиметься і роботами митців з усього світу.

Росія перекидає нових військових у Білорусь — оперативна інформація від Генштабу ЗСУ

Росіянам не вдалося досягти основних цілей широкомасштабної війни – блокади Києва і виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей, пише Генштаб у зверненні 25 березня.

Водночас "частково ворог досяг успіху зі створення сухопутного коридору між тимчасово окупованими АР Крим та частиною Донецької області", — ідеться в повідоменні.

Росіяни продовжують поповнювати особовий склад — військових відправляють у Білорусь.

"Тривають заходи поповнення втрат окупаційних військ шляхом формування та відправлення до білорусі зведених підрозділів зі складу 37-ї омсбр (Кяхта), 5-ї отбр (Улан-Уде) 36-ї армії, 38-ї омсбр (Єкатеринославка) 35-ї армії, 40-ї окремої бригади морської піхоти (Петропавловськ-Камчатський) тихоокеанського флоту збройних сил російської федерації", — повідомляє ГШ.

Із Авдіївки на Донеччині продовжують евакуацію людей – міська ВЦА

Із Авдіївки Донецької області, яка постійно обстрілюється російським агресором, автобусами продовжують евакуацію мешканців міста. Про це повідомила Авдіївська міська військово-цивільна адміністрація.

"Продовжуємо евакуацію людей з Авдіївки до станції Покровськ з можливістю подальшого відправлення у більш безпечні регіони України", — йдеться у повідомленні.

Авдіївська ВЦА вказала дві локації для збору громадян.

Зазначається, що 25 березня з Покровська буде сформовано евакуаційний потяг до міста Дніпро, час відправлення о 16:00.

"Відправлення автобусів — лише за умови відносно безпечної обстановки у місті", — зауважили в міській адміністрації.

Авдіївка зазнає ударів з боку російської армії різною ворожою зброєю — системами залпового вогню "Торнадо - С", "Град", авіабомбами та ін. У місті зруйновано багато житлових будинків.

Сумський район — загроза артобстрілу. Треба пройти в укриття.

Сайт Суспільного атакують, але ми продовжуємо працювати

На новинний сайт Суспільного https://suspilne.media/ здійснюється потужна хакерська атака. Через це робота сайту уповільнена. Ми вирішуємо проблему та продовжуємо повідомляти новини у наших соцмережах: Telegram, Facebook, Instagram, Youtube, Viber, а також Twitter англійською мовою

Україна закликає ЄС повністю заблокувати транспортне сполучення з РФ та Білоруссю

Міністерство інфраструктури направили офіційне звернення до Європейської комісії з закликом повністю заблокувати транспортне сполучення з Росією та Білоруссю.

Про це повідомила пресслужба міністерства. Відомство пояснює, що, попри запроваджені санкції, російський бізнес знаходить обхідні шляхи та продовжує здійснювати операції в інших країнах.

Це означає, що накладені обмеження не досягають своєї мети.

Відтак Мінінфраструктури пропонує ЄС повністю заблокувати наземне та морське транспортне сполучення з Росією та Білоруссю, заблокувати можливість перевезення вантажів і людей до цих країн через територію Євросоюзу і через його кордони, а також заборонити надання митних послуг щодо товарів, що доставляються в ці країни.

Київ, Житомирська області — в укриття

Київ, Житомирська область — повітряна тривога.

Відео "Телебачення Торонто" про реакцію родичів на смерть окупантів в Україні потрапило в тренди російського YouTube

Відео "Телебачення Торонто" про реакцію родичів на смерть окупантів в Україні потрапило в тренди російського YouTube. У відео ідеться, що в Росії масово ховають померлих окупантів. У соцмережах їхніх родичів пишуть погані вірші, не використовують слово "війна" і не мають претензій до своєї влади.

З 26-го лютого в Україні працює гаряча лінія для родичів російських солдат та офіцерівУ міністерстві оборони України відкрили гарячу лінію для родичів російських солдат, які воюють в Україні —номери гарячої лінії "Вернись живым из Украины": +38 089 420 1860, +38 089 420 1861, +38 089 420 1862..

Байден розпочав дводенний візит до Польщі

Президент США Джо Байден розпочинає у п’ятницю дводенний візит до Польщі. Глава Білого дому разом з президентом Польщі Анджеєм Дудою відвідає Жешув (південний схід Польщі), а в суботу Байден побуває у Варшаві. У Жешуві Байден і Дуда зустрінуться з представниками неурядових організацій, які допомагають українським біженцям, й обговорять питання протидії гуманітарній кризі в Україні. Він також проведе зустріч з американськими військовослужбовцями з 82-ї повітряно-дестантної дивізії, які нещодавно прибули до Польщі в рамках посилення східного флангу НАТО.

У суботу глава Білого дому виголосить у Варшаві на Замковій площі промову на тему "об’єднаних зусиль вільного світу щодо підтримки українського народу, а також притягнення Росії до відповідальності за її брутальну війну".

У Варшаві Байден також відвідає Національний стадіон, де у супроводі глави польського уряду Матеуша Моравецького та мера Варшави Рафала Тшасковського побачить, як надається допомога біженцям з України.

Це буде перший візит Байдена до Польщі як президента США.

У патрульній поліції розповіли, як розпізнати мародерів

В Україні активізувались шахраї, які начебто укріплюють вікна житлових будинків, проте одні шкодять безпосередньо цивільним, інші — ЗСУ. Про це повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький.

"Мародери. Як розпізнати: поширюють у соцмережах пропозиції «безкоштовно затягнути зруйновані вікна»; розпитують про рівень пошкоджень, кількість квартир, з яких евакуювались мешканці, їх фінансовий стан; намагаються дізнатись точну адресу та час відсутності господарів вдома", — розповів Білошицький.

Також Білошицький уточнив, як розпізнати диверсантів.

"Як розпізнати: пропонують безкоштовно замінити зруйновані вікна; розпитують про те, куди влучив снаряд чи уламки; намагаються дізнатися, які об’єкти розташовуються поруч та інші деталі про будинок і вулицю; цікавляться, де знаходяться блокпости поруч (під прикриттям «щоб можна було проїхати до вас»)", — уточнив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції.

Правоохоронець закликав громадян не розповідати незнайомцям, де розташовані їхні квартири та інші обставини, пов'язані з наслідками обстрілів, оскільки це загрожує вашому життю або допомагає ворогу коригувати вогонь.

Аброськін запропонував себе військам РФ в обмін на можливість вивезти дітей з Маріуполя

Колишній перший заступник голови Національної поліції України В'ячеслав Аброськін запропонував себе російським окупаційним військам в обмін на можливість вивезти дітей з оточеного Маріуполя.

Голова МЗС Угорщини заявляє, що не буде відмовлятися від закупівлі газу та нафти з Росії

Голова МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що його країна не дозволить поставки зброї і не буде відмовлятися від закупівлі природного газу та нафти з Росії.

"Ми зробимо все, що в наших силах, щоб Угорщина не була втягнута у війну, тому ми не дозволимо поставки зброї через нашу територію. Ці вантажі були б військовою ціллю, яка підлягає знищенню, і ми не хочемо ризикувати життям і безпекою угорського народу", — заявив Сійярто

Глава парламенту Естонії виступив у Верховній раді

Голова Рійгікогу (парламенту) Естонської Республіки Юрі Ратас виступив перед народними депутатами під час засідання Верховної Ради України

"Для мене величезна честь від усіх наших Балтійських країн виступати на цій сесії, коли минув місяць від початку російського нападу на Україну. Ми всі з величезним захватом споглядаємо за вашою мужністю.Україна виграє війну, тому що Ви любите свою країну, свій народ і вашу свободу", — зазначив він.

"Естонці, так само як і багато інших демократичних країн, стали, щоб надати підтримку Україні. Це широкий діапазон підтримки: політична, військова, гуманітарна. Але треба набагато більше зробити. Це моральний обов'язок кожної демократичної країни", — додав Ратас.

Ердоган планує поговорити із Зеленським та Путіним

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган планує 25 березня провести переговори із Володимиром Зеленським. Окрім того, він зазначив, що на вихідних або на початку наступного тижня можливі переговори з президентом РФ Володимиром Путіним, щоб обговорити саміт НАТО.

Втрати російської армії перевищили 16 тисяч осіб

Загальні бойові втрати російської армії з початку вторгнення в Україні перевищили 16 тисяч осіб.

Також за даними Генерального штабу ЗСУ, армія РФ втратила:

  • танків ‒ 561 од,
  • бойових броньованих машин ‒ 1625 од,
  • артилерійських систем – 291 од,
  • РСЗВ - 90 од,
  • засоби ППО - 49 од,
  • літаків – 115 од,
  • гелікоптерів – 125 од,
  • автомобільної техніки - 1089 од,
  • кораблі /катери / boats / cutters - 5 од,
  • цистерн з ПММ / fuel tanks - 72,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 53.
  • Спеціальна техніка - 18.

У драмтеатрі Маріуполя через бомбардування загинуло близько 300 людей — міськрада

"Від очевидців з'явилася інформація про те, що у Драматичному театрі Маріуполя внаслідок бомбардування російським літаком загинуло близько 300 людей", — повідомили у пресцентрі міськради Маріуполя.

Укрзалізниця призначила додатковий потяг з Дніпра до Львова

Укрзалізниця призначає додатковий евакуаційний рейс Інтерсіті+ з Дніпра до Львова о 20:00.

Про це повідомили у пресцентрі компанії.

Вперше Irish Independent надрукувала головну редакційну статтю іншою мовою, ніж ірландська та англійська — Зеленська

"Вперше в історії найпопулярніша газета Ірландії Irish Independent надрукувала головну редакційну статтю іншою мовою, ніж ірландська та англійська. І цією мовою стала українська", — написала Олена Зеленська у Telegram.

На 25 березня погоджено 2 гуманітарні коридори — Верещук

Віцепрем'єрка-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук повідомила про два погоджені гуманітарні коридори на п'ятницю, 25 березня.

З міста Маріуполь до міста Запоріжжя

для тих, хто виїжджатиме на власному транспорті;

централізована евакуація на автобусах для маріупольців запланована з Бердянська.

Місце зборів: спорткомплекс на вул. Мелітопольське шосе, 27.

Як прозповіла Верещук, 48 автобусів зараз на в'їзді до міста Бердянськ. “Ведемо перемовини, щоб окупаційні війська їм нарешті дозволили проїхати.

Після проходження блокпосту, автобуси відразу будуть подані до місця збору маріупольців і почнуть евакуацію”, — сказала міністерка.

На в'їзді до міста Бердянськ, за словами Верещук, також заблокований бензовоз. Після його допуску в місто, маріупольці зможуть дозаправити власний транспорт на заправках, що розташовані на проспекті Східний, 4а та вулиці Мелітопольське шосе, 87б.

З міста Мелітополь до міста Запоріжжя

Місце зборів – пожежна частина №9.

Автобуси для евакуації та з гуманітарним вантажем зранку заїхали в місто і після розвантаження гуманітарної допомоги будуть подані до місця зборів, повідомила Ірина Верещук.

Від початку війни в Україні вже загинули 1035 цивільних — ООН

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну з 4.00 24 лютого до 24.00 23 березня загинули 1035 цивільних українців, ще 1650 дістали поранення. Про це повідомляє Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ).

Серед загиблих 214 чоловіків, 160 жінок, 14 дівчаток, 28 хлопчиків і ще 571 дорослий та 48 дітей, стать яких не встановлена.

Серед поранених – 181 чоловік, 140 жінок, 28 дівчаток, 23 хлопчики і ще 1211 дорослих та 67 дітей, стать яких не встановлені.

Більшість людей загинули від зброї вибухової дії – важкої артилерії, реактивних систем залпового вогню, ракет та авіаударів.

Над Одещиною збили дрони росіян — речник ОВА

Ввечері 24 та вночі 25 березня українські військові збили дрони росіян над Одещиною. Про це повідомив речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук.

"Ніч в Одесі та Одеській області пройшла спокійно. Звичайно з вечора та трошки вночі наші хлопці сил оборони позбивали дрончиків, інші полетіли ховатися, але хай сховаються вже назавжди", – сказав він.

Росіяни обстріляли нафтобазу на Київщині — ДСНС

На Київщині 24 березня в Калинівці Фастівського району російський снаряд під час обстрілу влучив в нафтобазу, що спричинило пожежу. Про це повідомили в ДСНС.

“Станом на 6 год. 25 березня спостерігалося горіння залишків нафтопродуктів в межах обвалування резервуарного парку нафтобази. Загрози розповсюдження пожежі за межі нафтобази немає”, — розповіли в ДСНС.

У київських лісах розшукують військових РФ, які втекли під час контрнаступу українських військових

Про це повідомив очільник тероборони Києва Петро Кузик в ефірі всеукраїнського телемарафону. За словами Кузика, біля Києва війська РФ посунули, 40 російських військових було знищено, також є захоплена російська техніка.

Щонайменше 135 дітей загинули від початку повномасштабного вторгнення РФ — ОГПУ

Внаслідок збройної агресії РФ в Україні загинуло 135 дітей станом на ранок 25 березня. Про це повідомили в Офісі Генерального прокурора.

Ще 184 дитини, за даними ювенальних прокурорів, отримали поранення. Найбільше постраждало дітей у Київській — 64, Харківській — 44, Донецькій — 46, Чернігівській — 34, Миколаївський — 25, Запорізькій — 26, столиці — 16, Житомирській — 15, Херсонській — 15 та Сумській — 14 областях.

Ці дані не є остаточними, оскільки відсутня можливість огляду місць обстрілів в районах активних бойових дій та на тимчасово окупованих територіях, повідомили в ОГПУ.

Вранці росіяни пропустили гуманітарну колону до Мелітополя — міський голова

На зворотному шляху зможуть евакуювати приблизно 350 людей, повідомив міський голова Іван Федоров.

Одеса, Житомирська область – повітряна тривога.

Харків та область – повітряна тривога.

Ключові бої цієї ночі відбувалися на Київщині — Денисенко

На Київщині вночі українська армія знищила 12 танків РФ, кілька літаків та понад 10 одиниць броньованої техніки росіян. Водночас людські втрати військ РФ протягом доби становлять щонайменше три сотні осіб. Про це в ефірі всеукраїнського телемарафону повідомив радник міністра МВС Вадим Денисенко.

За його словами, ключові бої цієї ночі відбувалися саме на Київщині.

“Були удари в районі Василькова і Білої Церкви. Серйозні бої йшли в районі Баришівки і традиційно Буча,Гостомель, Ірпінь”, — розповів посадовець і додав, що нині українські військові тримають оборону та переходять на Київщині в контрнаступи.

Російські окупанти вирили окопи у “Рудому лісі” Чорнобильської зони — Сирота

Про таке на своїй сторінці у Facebook написав керівник з управління зоною відчуження Олександр Сирота.

“Хочеться побажати їм від щирого серця — рийте глибше, сидіть довше! Амінь”, — написав він.

Київ тримає оборону, війська РФ продовжують втрачати танки, літаки і особовий склад — Генштаб

Про це повідомляється у зведенні Генерального штабу Збройних Сил України станом на 6 ранку 25 березня.

Угруповання Сил оборони продовжує оборонну операцію на Східному, Південно-Східному та Північно-Східному напрямках.

Угруповання об’єднаних сил веде стійку оборонну операцію на Донецькому, Слобожанському та частині Таврійського напрямків, зосереджуючи основні зусилля на недопущенні прориву противника. Протягом попередньої доби українські військові відбили 9 атак РФ, знищили 12 танків, близько 20 одиниць броньованої та автомобільної техніки і 9 артилерійських систем. Війська РФ втратили понад 200 військовослужбовців. Підрозділи протиповітряної оборони збили 2 російські літаки та 2 БПЛА РФ.

Угруповання Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу уразило 6 повітряних цілей РФ: 1 літак, 1 БПЛА та 4 крилаті ракети. Авіація Повітряних Сил патрулювала повітряний простір, прикриваючи війська та об’єкти. Ударна авіація накривала вогнем російські колони бронетехніки, логістичні центри та скупчення військ.

На Волині основні зусилля сил оборони зосереджуються на прикритті державного кордону.

На Сіверщині продовжується ведення оборонної операції. Угруповання військ утримує місто Чернігів та стримує просування противника у напрямку на Київ.

Одночасно, угруповання сил і засобів оборони міста Києва продовжує відбивати наступ військ РФ та стійко утримувати всі визначені рубежі оборони.

На Півдні продовжується ведення оборонної операції у визначеній операційній зоні, проводиться стабілізаційна операція, виконуються завдання територіальної оборони.

Тернопільска область — повітряна тривога!

Черкаси, Вінницька область — повітряна тривога.

Київ і область — повітряна тривога.

Лідери країн ЄC зобов’язалися підтримати Україну і допомогти у відновленні після війни

Про це йдеться у висновках Європейської Ради щодо російської військової агресії проти України за підсумками саміту 24 березня.

"Пам’ятаючи про руйнування та величезні втрати, завдані Україні внаслідок російської військової агресії, Європейський Союз зобов’язаний надавати підтримку українському уряду для його невідкладних потреб і, як тільки російський наступ припиниться, у відбудові демократичної України”, — йдеться у документі.

З цією метою Європейська Рада погоджується створити Трастовий фонд солідарності в Україні та запрошує своїх міжнародних партнерів до участі й закликає розпочати підготовку без зволікання.

Росіяни почали масово скуповувати ліки — Reuters

Громадяни Росії почали масово скуповувати лікарські засоби на тлі побоювань, що деякі медичні препарати можуть зникнути з продажу через санкції, запроваджені з боку країн Заходу. Про це повідомляє Reuters з посиланням на дані аналітиків DSM Group.

Зокрема, у період із 28 лютого по 13 березня росіяни придбали 270,5 мільйона лікарських засобів на 98,6 мільярда рублів. При цьому в січні громадяни РФ купили в аптеках 288 мільйонів товарів на суму у 100 мільярдів рублів. За даними видання, зокрема, громадяни Росії купують антидепресанти, снодійні та протизаплідні засоби.

Чергова низка технологічних компаній залишає ринок РФ — Федоров

Зокрема, американська компанія Grammarly припинила роботу в Росії та Білорусі. Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров на своїй сторінці у Facebook.

Grammarly — онлайн-сервіс, який використовує штучний інтелект (АІ) для допомоги в написанні текстів англійською мовою.

Крім того, за даними міністра, Україну також підтримують:

  • Clarivate припинила діяльність у Росії та Білорусі. Незалежна американська компанія, яка управляє базами даних, закриває офіс у РФ. Компанія належить інформаційним системам, зокрема Web of Science, доступ до якої раніше був обмежений для користувачів із Росії та Білорусі.
  • EpicGames. Американська компанія, що займається розробкою відеоігор, зібрала на допомогу Україні понад 50 мільйонів доларів. І продовжує збирати ще.
  • Німецька телекомунікаційна компанія Deutsche Telekom оголосила, що припинить розробку програмного забезпечення в Росії. Унаслідок чого більше не буде на ринку РФ.
  • Японська телекомунікаційна компанія NEC Group призупинила всі майбутні продажі продуктів та послуг, а також майбутні інвестиції в російський ринок.
  • Weatherford International призупинила поставки й одразу ж зупинила будь-які нові інвестиції чи впровадження нових технологій у Росії.

Російські військові все частіше відмовляються воювати проти України — розвідка

Російські військові почали частіше відмовлятися брати участь у війні проти України, при цьому подекуди вони зі зброєю в руках переходять на бік ЗСУ, повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони.

"Дедалі більше російських військовослужбовців не тільки відмовляються брати участь у війні проти України, а й переходять зі зброєю в руках на бік України для участі у боротьбі проти злочинного режиму Путіна", — йдеться у повідомленні.

США та ЄС готові посилити антиросійські санкції

Сполучені Штати та Європейський Союз, готові до посилення економічних санкцій проти Росії, повідомляє пресслужба Білого дому.

"Лідери обговорили скоординовану та єдину відповідь Європейського Союзу та США на неспровоковану та невиправдану військову агресію Росії в Україні. Вони розглянули свої поточні зусилля щодо покладання економічних витрат на Росію та Білорусь, а також свою готовність вжити додаткових заходів та припинити будь-які спроби обійти санкції", — йдеться у

До 60% російських ракет не вражають цілі через несправності

До 60% російських ракет середньої та великої дальності не можуть уражати свої цілі через технічні несправності, повідомляє Reuters із посиланням на трьох американських чиновників, ознайомлених із даними розвідки.

Один із чиновників розповів виданню, що відсоток відмови російських крилатих ракет повітряного базування у різні дні сягав від 20 до 60%. При цьому два експерти у коментарі Reuters, заявили, що будь-який рівень відмов 20% і вище буде вважатися високим

Японія посилила антиросійські санкції

Уряд Японії ухвалив рішення розширити перелік санкційних обмежень, запровадивши їх проти ще 25 фізичних та 81 юридичної особи, повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ країни.

Санкції запроваджені проти дітей офіційного представника Кремля Дмитра Пєскова; колишнього помічника Путіна та голови держкорпорації "Банк розвитку зовнішньоекономічної діяльності" Ігоря Шувалова та його родини, мільярдера Олексія Мордашова, родичів олігархів Бориса та Аркадія Ротенбергів та родин інших посадовців та олігарїів.

При цьому Японія заборонила експорт своєї продукції 81 російській компанії.

На Харківщині повітряна тривога.

Франція вивела на бойове чергування три ядерні субмарини

Франція розгорнула в морі одночасно три атомні ракетні підводні човни вперше за три десятиліття як відповідь на російську ядерну загрозу, повідомляє The Times.

"Два з чотирьох французьких підводних човнів типу Triomphant з балістичними ракетами залишили свою базу в Іль-Лонгу, на південь від Бреста, посиливши одну субмарину, яка зазвичай перебуває у постійному патрулюванні під Атлантикою", — йдеться у повідомленні.

Австралія запровадила санкції проти родини Лукшенка та російських пропагандистів

Уряд Австралії запровадив нові санкції щодо президента Білорусі Олександра Лукашенка та членів його сім'ї, повідомляється на сайті МЗС країни.

"Ці останні кроки, зроблені за місяць після вторгнення Росії в Україну, є продовженням наших цілеспрямованих зусиль, спрямованих на те, щоб Росія та ті, хто підтримує її незаконне, нічим не спровоковане вторгнення до її демократичного сусіда, заплатили високу ціну", — йдеться у повідомленні.

Окрім того, Австралія запровадила нові санкції щодо ще 22 російських пропагандистів та поширювачів дезінформації, включаючи старших редакторів таких організацій, як Russia Today, Фонд стратегічної культури, InfoRos та NewsFront.

Польща не перерозподілятиме біженців з України — Качинський

Польща не займатиметься примусовим перерозподілом біженців до інших країн Європейського Союзу та не проситиме у ЄС грошей на їхнє утримання, заявив віце-прем’єр та лідер правлячої партії Польщі "Право і Справедливість" Ярослав Качинський.

"У нас правило – жодних переїздів. Якщо хтось хоче залишитися тут, він залишається, а коли хоче піти, він іде. Ми нікого не змушуємо щось робити", — зазнчив політик.

За його словами, також Польща не проситиме грошей у Європейського Союзу на утримання українських біженців.

На Слобожанщині підрозділи РФ втратили половину особового складу

Збройні формування Росії намагаються вести наступальні дії поблизу міста Ізюм Харківської області. При цьому втрати окремих підрозділів РФ у цьому районі перевищують 50 відсотків, повідомляється у вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

"На Слобожанському напрямку противник здійснює блокування міст Суми та Харків. Завдає ударів по об’єктах цивільної інфраструктури. Намагається поновити наступальні дії в районі міста Ізюм, несе втрати. Відзначається виведення окремих підрозділів окупаційних військ, що діють у зазначеному районі, на територію Російської Федерації у зв’язку з втратами більше ніж 50 відсотків особового складу", — йдеться у повідомленні.

Вибух у Бердянську: у Генштабі уточнили назву знищеного корабля РФ

Генеральний штаб ЗСУ уточнив назву російського судна, знищеного під час удару 24 березня у Бердянську. За даними військових, ним виявився великий десантний корабель "Саратов", повідомляється у вечірньому зведенні ГШ.

"В Азовській операційній зоні, за уточненою інформацією, в ході нанесення удару по зайнятому окупантами порту Бердянськ, знищено великий десантний корабель "Саратов", — йдеться у повідомленні.

Президент надав звання "Герой" чотирьом містам України

Президент Володимир Зеленський підписав указ про надання звання "Місто-герой" Бучі, Ірпеню, Охтирці та Миколаєву.

"Я підписав декілька дуже важливих указів. Про присвоєння почесної відзнаки "Місто-герой України" ще чотирьом містам: Буча, Ірпінь, Охтирка, Миколаїв", — зазначив президент.

Також він надав звання Героя України семи військовослужбовцям Нацгвардії, пʼятеро з яких отримали його посмертно.

До України долетіли 39% випущених ракет — Генштаб

"Всього Росія запустила по нас приблизно 1200 ракет, влучила в ціль менше половини. Інші або збиті ППО, або влучили кудись взагалі не туди - в гори, в ліс, в річки", — йдеться у повідомленні.

РФ зменшила застосування літаків та зосередилась на розвідці

24 березня авіація Росії зменшила активність у зоні бойових дій натомість РФ активізувала ведення розвідки за допомогою БПЛА. Про це повідомляє командування Повітряних сил ЗСУ.

"24 березня російські окупанти зменшили авіаційну активність у повітряному просторі України, натомість нарощують присутність безпілотних літальних апаратів оперативно-тактичного рівня та інших, для ведення повітряної розвідки", — йдеться у повідомленні.

При цьому один із російських БПЛА оперативно-тактичного рівня вдалося знищити за допомогою зенітних ракет.

На початок