За місяць війни понад половина українських дітей стали переселенцями — ЮНІСЕФ

За місяць війни понад половина українських дітей стали переселенцями — ЮНІСЕФ

За місяць війни понад половина українських дітей стали переселенцями — ЮНІСЕФ
. slovoidilo.ua

Один місяць війни в Україні призвів до переміщення 4,3 мільйона дітей – це понад половина з 7,5 мільйонів дитячого населення країни.

Відповідні дані були оприлюднені Дитячим фондом ООН, ЮНІСЕФ.

"Війна спричинила одне з найшвидших великих переміщень дітей з часів Другої світової війни. Це похмура віха, яка може мати тривалі наслідки для майбутніх поколінь. Безпека дітей, добробут і доступ до основних послуг знаходяться під загрозою безперервного жахливого насильства", — сказала виконавча директорка ЮНІСЕФ Кетрін Рассел.

За даними ЮНІСЕФ, 1,8 мільйона українських дітей перетнули кордон сусідніх країн як біженці, а 2,5 мільйона зараз є внутрішньо переміщеними особами всередині України.

Водночас за даними УВКПЛ, з початку війни 24 лютого в Україні загинуло 78 дітей, а 105 отримали поранення. Зазначається, що ці цифри являють собою лише ті повідомлення, які ООН змогла підтвердити, і справжня кількість жертв, ймовірно, набагато вища.

Також в ЮНІСЕФ зауважують, що в умовах війни в Україні спостерігається зниження охоплення вакцинацією, зокрема проти кору та поліомієліту, що може призвести до спалахів захворювань.

"Діти терміново потребують миру і захисту. ЮНІСЕФ продовжує закликати до негайного припинення вогню та захисту дітей. Важлива інфраструктура, від якої залежать діти, включаючи лікарні, школи та будівлі, що прихистили цивільних осіб, ніколи не повинна піддаватися нападу. ЮНІСЕФ та його партнери працюють над тим, щоб забезпечити дітей в Україні та сусідніх країнах гуманітарною допомогою", — сказано в заяві організації.

Для захисту та підтримки мільйонів дітей та сімей, які втекли з України, ЮНІСЕФ та УВКБ ООН у партнерстві з урядами та організаціями громадянського суспільства створили "Блакитні точки", які надають ключову інформацію сім'ям, допомагають ідентифікувати дітей без супроводу та розлучених та забезпечують їх захист. "Блакитні точки" вже створені в країнах, де розміщуються українські діти та жінки, зокрема понад 20 у Польщі.

Також ЮНІСЕФ анонсує, що найближчими тижнями розпочнуться екстрені грошові перекази найбільш вразливим сім'ям та будуть створені дружні до дітей простори в ключових місцях по всій країні.

Що відомо

  • Зеленська закликала ОБСЄ, Червоний Хрест, ЮНІСЕФ забезпечити в Україні справжні гуманітарні коридори.
  • Понад 3 мільйони українців залишили територію України через вторгнення РФ. Відповідну статистику щодо біженців з України оприлюднили в ООН. За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, найбільше українців вирушило до кордону з Польщею — майже 2 мільйони.

Читайте також

Місяць війни Росії проти України. Хроніка 24 березня

Я готовий піти на все, якщо моя хода буде з нашим народом — інтерв’ю Зеленського

Russia invades Ukraine — live updates from Suspilne

"Буча, Гостомель, Ірпінь стають другим Донецьким аеропортом". Що відбувається у Київській області

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок