Радбез ООН відхилив проєкт резолюції Росії про "допомогу" Україні

Радбез ООН відхилив проєкт резолюції Росії про "допомогу" Україні

Радбез ООН відхилив проєкт резолюції Росії про "допомогу" Україні
. Фото: AP

Рада Безпеки ООН відхилила запропонований Росією проєкт резолюції про надання "допомоги" та "захист" мирного населення України.

Документ підтримали лише двоє з 15 членів Радбезу – Росія і Китай, натомість решта 13 утрималися (Велика Британія, Франція, США, Ірландія, Норвегія, Албанія, Мексика, Бразилія, Гана, Кенія, Габон, Індія та ОАЕ, передає "Укрінформ".

"Якби Росія дбала про гуманітарну ситуацію, вона припинила б бомбити дітей і відмовилася від тактики облоги міст. Але вона цього не зробила", – сказала послиня Великої Британії в ООН Барбара Вудворд.

У резолюції Росії не згадується про те, що гуманітарна катастрофа в Україні була викликана вторгненням російської армії, і в ній немає чіткого визначення агресора.

Зазначається, що РФ скликала засідання Радбезу ООН щодо гуманітарної ситуації в Україні в той самий день, коли це питання почала розглядати Генеральна Асамблея ООН. Члени Радбезу Франція та Мексика відмовилися виносити на розгляд свій проєкт резолюції, оскільки Росія, як член РБ, наклала б на нього вето. Тому проєкт документа країни вирішили винести на обговорення Генасамблеї ООН. Натомість Росія намагається протягнути через Генасамблею проєкт резолюції Південної Африки, який ця країна підготувала з подачі Москви.

Війна — усі останні новини

Що відомо

  • 23 березня Генеральна Асамблея ООН розпочала спеціальну сесію для обговорення та голосування щодо гуманітарної ситуації в Україні. Очікується, що 24 березня Генасамблея ухвалить резолюцію "Гуманітарні наслідки агресії проти України".
  • Президент Володимир Зеленський закликав світ зупинити війну, а лідерів країн НАТО та Євросоюзу – підтримати Україну та не дати Росії "загасити" тему війни.
  • Президент Володимир Зеленський у режимі відеозв'язку візьме участь у саміті лідерів країн НАТО, який відбудеться 24 березня у Брюсселі.
  • Послиня США в ООН Лінда Томас-Грінфлід повідомила, що під час екстреного саміту НАТО 25 березня президент США Джо Байден планує обговорити питання введення в Україну миротворчого контингенту.

Читайте також

Місяць війни Росії проти України. Хроніка 24 березня

Я готовий піти на все, якщо моя хода буде з нашим народом — інтерв’ю Зеленського

Russia invades Ukraine — live updates from Suspilne

"Буча, Гостомель, Ірпінь стають другим Донецьким аеропортом". Що відбувається у Київській області

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок