До Антарктиди не потрапили через карантин: розповідь полярника з Рівного

До Антарктиди не потрапили через карантин: розповідь полярника з Рівного

До Антарктиди не потрапили через карантин: розповідь полярника з Рівного
.

25-та українська антарктична експедиція, у складі якої є рівнянин Ігор Дейнека, зараз на двотижневій обсервації під Києвом. Команді так і не вдалося дістатися на станцію "Академік Вернадський", про це йдеться на офіційному сайті Національного антарктичного наукового центру.

Як там вказано, 16-го березня 12-ро учасників вирушили в Антарктиду, втім, через запроваджені карантинні заходи у майже всіх країнах Південної Америки експедиція, пробувши три дні у Стамбулі, повернулися до української столиці. Цю інформацію журналістам Суспільного телефоном підтвердив і сам учасник експедиції Ігор Дейнека.

Він додав, що наразі Національний антарктичний науковий центр шукає можливі маршрути, аби все таки замінити полярників із попередньої експедиції. На обсервації вони пробули 2 дні із 14, і ні в кого ознак вірусної інфекції наразі немає. Для участі в експедиції рівнян звільнився із центральної міської лікарні, де 12 років працював анестезіологом. Опісля річного перебування на Антарктиді планує повернутися працювати до медзакладу.

Ігор Дейнека, учасник 25 української антарктичної експедиції:

– Зараз, слава Богу, всі здорові. Ознак застуди ні в кого немає. На жаль (не змогли дістатись,-ред.), через те, що почали закривати країни, аеропорти для не громадян тих країн, через які ми мали летіти. То ми вже прилетіли в Стамбул і вже на наступний літак нас не пустили, ми залишилися в аеропорту. Тому ми побули в Стамбулі декілька днів. Ми не знали, в який бік ми будемо рухатися, чи все таки нам вдасться прорватися, чи ні. Але довелося повертатися в Україну. Тому ми одразу з літака поїхали на обсервацію. Добровільно, всі учасники експедиції погодилися, що це дуже важливо. Через два тижні, якщо все буде добре, ми знову будемо намагатися все-таки поміняти наших зимівників.

Лікар також розповідає, що зараз вони організовують різні семінари, в тому числі і присвячені темі коронавірусу.

– Збираємося увечері всі разом в їдальні, я розповідаю, які є новини про вірус, що відбувається в світі. Так само інші учасники. Поки що ми тільки 2 дні на обсервації, тому зараз складаємо плани, як нам бути і чим далі займатися. Та й, крім того, проходимо бойове злагодження. Всі дуже по-бойовому налаштовані. Всі налаштовані звідси виїхати, і впевнені, що все вдасться. Ми не тільки мусимо туди потрапити, але й хочемо, – завершує Ігор Дейнека.

Пропонуємо сюжет UA: Рівне про Ігоря Дейнеку, його ми робили, коли стало відомо про його участь у експедиції.

Також колеги з UA: Харків робили репортаж безпосередньо про підготовку експедиції.

Авторка: Анастасія Бачук

На початок