У Рівному підприємство безоплатно шиє для військових

У Рівному підприємство безоплатно шиє для військових

У Рівному підприємство безоплатно шиє для військових
. Фото: Суспільне Рівне

У Рівному шиють для війська теплі куртки та підсумки для армійських аптечок. Місцеве підприємство спецпошиву відклало замовлення для європейських партнерів та зосередилося на потребах наших бійців. Професійним швачкам допомагають волонтерки. Одяг для військових шиють безкоштовано.

До війни на цьому підприємстві виконували замовлення для фірм з Австрії та Німеччини, пояснює начальник швейного виробництва Михайло Казван.

"Цю продукцію довелося нам відкласти в сторону, розпочати випуск продукції для наших Збройних Сил. Це куртки утеплені. І аптечки, які йдуть для кожного бійця на фронт", – розповідає чоловік.

Доки тривають морози, така куртка знадобиться кожному українському воїну, каже пан Михайло. Маскувальна тканина робить їх непомітними для ворога у лісосмузі.

"Попросили волонтери централізовано. Ми відшиваємо, віддаємо їм. Приходять бійці тероборони і ті, що на передову їдуть. Приходять, просять. Перші дні забирали з рук, з-під машинки. Ми їм безкоштовно віддавали це", – каже начальник швейного виробництва Михайло Казван.

На підприємстві працює сорок осіб, але частина з початком війни виїхала з міста. Тож підприємці запросили долучатися всіх охочих. Відгукнулися десятки волонтерів. Частина волонтерів – немісцеві, як от Наталя з Києва.

"Знайшла на сайті, що можна допомогти. І потрібна допомога в такий час. Звичайно, треба допомагати. Це якась єдність, якась допомога. Це краще, ніж дивитися і переживати, нервуватися. А це я можу цим допомогти", – каже волонтерка Наталія Сухляєва.

Оксана Ковальчук – майстер спорту міжнародного класу з кульової стрільби. Каже, зараз кожен долучається, як може.

"На цей час ми мали бути на етапі Кубку світу в Каїрі, вилітати 25 числа. Ми займаємося волонтерством – і збираємо, і розвозимо. Спортсмени всі як єдина команда, всі один за одного переживаємо, бо багато наших спортсменів знаходяться під завалами – у Чернігові, Києві, Харкові. Ми не можемо ніяк їх вивезти звідти. Але тримаємо зв'язок, і мені подобається, що наш народ об'єднався, як ніколи", – каже волонтерка Оксана Ковальчук.

Коли питання з робочими руками на підприємстві закрили, виникло нове – нестача тканини і фурнітури. Начальник швейного виробництва просить небайдужих допомогти їх дістати.

"Воно все згідно ГОСТів, стандартів, ТУ. Щоб воно витримувало всі навантаження і відповідало тим розробкам, які прийняті в нашій армії", – каже Михайло Казван.

Читайте також

  • Підприємець з Рівного безплатно виготовляє лавки для бомбосховищ
  • Волонтерська допомога у Рівному: чого потребують військові та тероборона
  • У Рівному волонтери виготовляють маскувальні нашоломники для військових
На початок