Зустріч коронавірусу: апарати ШВЛ на Рівненщині є, але...

Зустріч коронавірусу: апарати ШВЛ на Рівненщині є, але...

Зустріч коронавірусу: апарати ШВЛ на Рівненщині є, але...
.

Останнім часом інформація про апарати штучної вентиляції легень, як і самі, власне, апарати, стали як ніколи затребуваними. Причиною цьому стало поширення коронавірусу світом і розуміння того, що навіть у значно більш багатших і розвиненіших країнах таких медапаратів просто бракує.

Суспільне вирішило дізнатись, скільки апаратів ШВЛ є на Рівненщині, скільки з них можуть використовувати під час лікування хворих і скільки з них такі, які дійсно можуть бути дієвими.

Скільки на Рівненщині апаратів штучної вентиляції легень і де вони є?

Апарати ШВЛ потрібні для надання меддопомоги хворим з дихальною недостатністю, яку викликає ураження коронавірусом. Не усі чотири сотні, що має область, можуть бути задіяні. Частина з них працює в стаціонарах, де надають допомогу дітям. Не рахують й ті ШВЛ, що мають родопомічні заклади, заявив заступник начальника управління охорони здоров’я області Олег Вівсянник.

Рівненщина має 222 апарати ШВЛ, які можуть бути залучені. Не враховуючи, що один отримала Рівненська міська лікарня від фонду Рената Ахметова, ще один – з держрезерву, і Сарненська ЦРЛ отримала один з держрезерву. Маємо інформацію, що був придбаний за сприяння народних депутатів ще один апарат на Рівненську міську лікарю. Хочу наголосити, що це апарати, які знаходяться в стаціонарах, де надають медичну допомогу вторинного й третинного рівня. 126 перебуває операційних, і 94-98, окрім апаратів, що є в нас ще по інших залах, палатах інтенсивної терапії, працюють власне в реанімаційних відділеннях. У нас є надзвичайно великий брак матеріально-технічного оснащення лікувально-профілактичних закладів, і це стосується не тільки апаратів ШВЛ. Нам зараз для оновлення парку апаратів ШВЛ на сучасному рівні потрібно 150 нових сучасних апаратів. Щоб забезпечити в звичному режимі лікування, не беручи до уваги ситуацію, яка склалась зараз, коли може бути епідемія. Їх треба буде значно більше.

Скільки апаратів ШВЛ можуть бути справді ефективними в боротьбі з COVID-19?

ШВЛ є в кожному лікувально-профілактичному закладі, який надає медичну допомогу вторинного і третинного рівня, запевнив Олег Вівсянник. Інше питання – чи в змозі ці апарати виконувати функції, ефективні в боротьбі з коронавірусом.

Заступник головного лікарня Рівненської обласної клінічної лікарні Олександр Нестеренко.

У нас в області, думаю, на 90% у всій нашій державі ці всі апарати – застарілі, це апарати невідомо якого покоління. Сучасних апаратів, які можуть боротись з цим важким респіраторним дистрес-синдромом, можна порахувати на пальцях. В обласній лікарні їх лише три, в міській лікарні – офіційних цифр не маю, але за неофіційними даними - їх два. В районах ситуація думаю, ще більш плачевна. Тому що цей апарат… так, його під’єднають до хворої людини з важкою пневмонією, але він буде більш бутафорно виглядати, ніж лікувальний ефект давати.

У Рівненській міській лікарні є 17 апаратів ШВЛ. Про це раніше говорили і мер міста Володимир Хомко, і перший заступник голови ОДА Сергій Подолін.

Лікар-анестезіолог Рівненської ЦМЛ Андрій Гирак.

Це апарати різних класів, різного року випуску, з різними характеристиками. Вони в робочому стані, використовуються в палатах інтенсивної терапії і в операційних. Якщо йде мова про лікування пацієнтів з важкою дихальною недостатністю, яка зазвичай виникає при вірусній пневмонії, то ці пацієнти потребують вентиляції апаратами ШВЛ преміум-класу, які мають достатньо режимів вентиляції, щоб адекватно надати респіраторну підтримку таким пацієнтам. З 17 апаратів, які ми маємо, 2 – апарати преміум-класу, які мають в своїх програмних забезпеченнях режими інтелектуальної вентиляції. Це такий режим, коли апарат постійно адаптується до потреб пацієнта. Частина апаратів мають інші режими вентиляції, якими теж можна надавати допомогу пацієнтам з важкою дихальною недостатністю, в тому числі й при вірусній пневмонії. Два ці апарати найбільш оптимальні, які показали свою ефективність у 2012 році при боротьбі з H1N1 і в світовій практиці, й при SARS, спричиненим коронавірусом.

Скільки ще апаратів ШВЛ куплять чи подарують для Рівненщини?

У вівторок, 17 березня, обласна рада виділила 25,8 мільйонів гривень, 16,5 мільйонів з яких піде саме на відділення інтенсивної терапії. Але не всі кошти витратять на апарати ШВЛ. У відділення ще потрібні кисневі концентратори, інфузомати, пульсоксиметри, зазначив Олег Вівсянник. Експертна група з питань анестезіології й інтенсивної терапії зараз визначається, які апарати будуть найефективніші в період епідемії коронавірусу.

– Звернулися до МОЗ, до органів центральної влади, щоб дали нам інформацію, в яких постачальників ми могли якомога швидко закупити дане обладнання. Зараз це питання вирішується. Президент оголосив, що Китай нам направляє 30 апаратів ШВЛ. Можна купити такий апарат від 270 тисяч гривень. Найбільшу ціну, яку чув – з системами інтелектуальної вентиляції 1,2-2 мільйони гривень. Апарати, які нам потрібні, коштують, з інформації експертної групи нашого управління, близько 750 тисяч гривень і вище. Проводили попередні переговори з фірмами-виробниками, постачальниками. Маємо інформацію, що 31 березня частина апаратів може бути відвантажена на Україну з Китаю. Інші постачальники кажуть, що не раніше 1 травня буде доставлене обладнання.

У Рівненській ЦМЛ апаратів ШВЛ теж має побільшати. 19 березня депутати міськради виділили на закупівлю 8 мільйонів гривень.

– Якщо швидко знайдуть постачальника – апарати прийдуть за 2-3 тижні, – пояснив начальник управління охорони здоров’я Рівного Віктор Іськів. – На яку кількість вийдуть – рано говорити, ціна змінюється. В Україні на цьому ринку ажіотаж, але я сподіваюся, що знайдуть достойні апарати. На таку суму може вийти 8-10 штук, залежно від ціни і комплектації.

Чи є підтримка від благодійників?

Два апарати ШВЛ для дитячої обласної лікарні мають закупити за гроші від Японії. Уряд країни виділив 2 мільйони гривень. Але самих апаратів в продажу немає, кажуть благодійники, які виграли грант.

Голова БО “Серце дітям України” Марина Кузмічова.

Дуже складно зараз, всі апарати по складах розібрані, фонди просто перехоплюють один в одного апарати. Хто платоспроможний – той виграє. Продавці не відкладають товар, не чекають передоплати. Маєш сьогодні кошти – маєш апарат. Щодо наших апаратів, то постачальник обіцяє їх на середину квітня. Але знову ж таки, наскільки тому буде правда, ми не можемо знати. Наші апарати – HAMILTON. 1,1 мільйона гривень коштує, за передньою домовленістю, якщо курс валют не зросте. Апарати, які купували інші фонди, найдешевше, що чула, то по 680 тисяч гривень. Апаратів дешевших 200-270 тисяч гривень немає на ринку, все повністю розібрано, – Марина Кузмічова.

Чим обладнані опорні Рівненська ЦМЛ й Сарненська ЦРЛ?

В Рівненській ЦМЛ обладнали палату інтенсивної терапії в інфекційному відділенні. Там зможуть надавати невідкладну допомогу хворим з дихальною недостатністю, у яких підозрюватимуть або ж вони матимуть коронавірусну інфекцію. У Сарненській лікарні є кілька апаратів ШВЛ. Два апарати будуть використовувати саме в інфекційному відділенні для надання невідкладної допомоги хворим з COVID-19, каже Олег Вівсянник.

На дві госпітальні бази жодного пацієнта з коронавірусом немає. В області маємо 417 ліжок для надання меддопомоги хворим з інфекційною патологією. 68 боксів по всіх лікувально-профілактичних закладах. На перший етап готові розгорнути додатково 595-598 ліжок для надання хворих з інфекційною патологією. У нас визначені заклади, в яких передбачено 510 ліжок для обсервації. В разі крайньої необхідності можемо два лікувально-профілактичні заклади повністю перепрофілювати на надання меддопомоги хворим коронавірусом чи іншою небезпечною інфекцією.

Олег Вівсянник визнає, що виникають запитання до санітарного стану боксів. Але, каже, працюють в межах фінансування, яке виділяють власники закладів. В управлінні сподіваються, що все ж вдасться стримати поширення коронавірусу. Деякі лікарні кажуть, що спалах на Рівненщині – неминучий.

Заступник головного лікарня Рівненської обласної клінічної лікарні Олександр Нестеренко.

– Бокси - це хороша річ, але це розраховано для поодиноких випадків. При масовому поступленні ніякі бокси нічого не будуть вирішувати, бо пацієнти будуть лежати кругом. Поступлення будуть. Враховуючи ту кількість пацієнтів, які зараз приїжджають з Італії і які кажуть, що підуть на самоізоляцію, – це трохи смішно, ця самоізоляція. Тому вибух має бути приблизно через днів 10, два тижні. Це контактних. А ті, які приїхали – буде значно швидше. Тому що приїхали їх частина в інкубаційному періоді. Інкубаційний період від 5 до 14, 20 днів. Тому ми зараз в очікуванні всього, що ми можемо і що ми маємо.

При перших поступленнях надання допомоги в боксованих відділеннях дозволить максимально обмежити контакт, максимально чітко надати допомогу. Ми діємо згідно норм чинного законодавства, норм санітарних вимог і це дозволяє надіятися, що можливо мінімізувати наслідки такого поширення і епідситуацію тримати під контролем, – сказав Олег Вівсянник. – Це проблема не медична, а суспільства, наскільки воно готове до чіткого виконання норм, які прописують епідеміологи. Медична галузь готова для надання медичної допомоги, якщо буде така необхідність.

Автори: Ольга Татаренко, команда програми "Тема дня"

На початок