Восьмий день збройного нападу. Чернігівщина. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ

Восьмий день збройного нападу. Чернігівщина. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ

Восьмий день збройного нападу. Чернігівщина. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ
. ФОТО: Суспільне Чернігів

3 березня - восьмий день, як російські війська вторглися в Україну. Бої тривають. Війська тримають оборону. Суспільне слідкує за оновленнями та веде текстовий онлайн подій, які відбуваються на Чернігівщині. Довіряйте тільки перевіреним новинам.

00:50 Росія ввела на територію України більшу частину своїх угруповань, які планувала залучити до нападу. За минулу добу російські військові не змогли суттєво просунутися вперед, під Гостомелем на Київщині вони втратили близько 20 одиниць техніки, — Генштаб ЗСУ.

00:30 Корюківський міський голова оголосив про збір електрогенераторів від 5 квт:

Наразі потреби немає. Там, де потрібно, маємо резерви. Можливо, буде потреба в майбутньому щодо забезпечення живлення окремих життєво необхідних обєктів інфраструктури, - повідомляє Ратан Ахмедов.

Охочих жителів Корюківки просить звертатаись до нього особисто, повідомляючи про потужність, фазність генератора, та на якому пальному він працьює, а також контактні дані. Якщо ви житель села, попередьте про свої можливості старосту.

23:13 Офіс Президента:

«Представники України та Російської Федерації під час другого раунду переговорів досягли порозуміння щодо спільного забезпечення гуманітарних коридорів для евакуації цивільного населення, а також для доставки медикаментів і продуктів харчування до місць найзапекліших боїв».

22:45 Не отримують належного лікування та потребують негайної евакуації, - 11 пацієнтів онкогематологічного відділення, які потребують стерильних умов через низький рівень імунітету, вже тиждень вимушені переховуватись від вибухів у сховищі для них не прилаштованому. Докладніше читайте тут.

Восьмий день збройного нападу. Чернігівщина. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ
Восьмий день збройного нападу. Чернігівщина. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ.

19:28 Звернення голови ОДА В'ячеслава Чауса

Мешканці Чернігівщини! Увага! Можливі перебої із зв'язком, Інтернетом, електроенергією.

Все це, аби нагнати паніку та легше просувати фейки. Зарядіть телефони та паувербанки.

Російська та білоруська армії звіріють.

Сьогодні з літаків обстріляно багатоповерхівки, ракети летіли на школи... Гинуть мирні люди.

Для ворожих військ нема нічого людського.

Та ми встоїмо! З нами Бог і наші Збройні Сили України!

19:17 За інформацією ДСНС, 33 людини загинули, 18 — отримали поранення внаслідок авіаударів по Чернігову. Через обстріли рятувальники тимчасово призупинили роботу.

17:55 За даними управління ДСНС загинули 28 людей, травмовані 18.

17:42 Внаслідок авіаудару по Чернігову, який стався пообіді 3 березня, кількість загиблих людей зросла до 26. Такі дані дає ДСНС України. Подробиці.

15:34 "Дайте эту информацию россиянам!" Атрошенко звернувся до містян, які мають родичів у РФ та Білорусі. Читати або дивитися тут.

14:59 Авіаудари по Чернігову: 9 загиблих, 4 травмованих.

В результаті авіаударів, які російські окупанти завдали по Чернігову пообіді 3 березня, 9 людей загинули, 4 отримали травми. Про це розповів голова Чернігівської ОДА В‘ячеслав Чаус.

Восьмий день збройного нападу. Чернігівщина. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ
Пошкодження після обстрілів. ФОТО: Чернігівська ОДА

"Російська авіація також атакувала дві школи у районі Старої Подусівки та приватні будинки. Працюють рятувальники. Попередньо 9 загиблих та 4 травмованих", - сказав Чаус.

Восьмий день збройного нападу. Чернігівщина. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ
Пошкодження після обстрілів. ФОТО: Чернігівська ОДА

Восьмий день збройного нападу. Чернігівщина. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ
Пошкодження після обстрілів. ФОТО: Суспільне Чернігів

Окрім авіаудару по Подусівці, 3 березня атаки російських окупантів також зазнали багатоповерхівки у центрі міста.

14:44 Звернення Владислава Атрошенка до цивільних громадян

Коли ви чуєте сигнал авіаційної тривоги, будь ласка, спускайтеся в укриття. Бережіть себе і не хвилюйтеся!

Війна закінчиться за декілька діб. Все буде добре, і ми обов’язково переможемо російських фашистів.

Про евакуацію

Багато хто звертається з питанням евакуації із міста. Якщо я покину всі справи оборони міста і знайду 50 автобусів, то вони вмістять максимально 1000 чоловік. І ніхто не гарантує того, що вона не піддасться авіабомбардуванню, і що ви неушкодженими доїдете до якогось обласного центру України. Зараз цього робити не треба.

Я ще раз закликаю вас зберігати спокій, ця війна закінчиться за декілька діб. Путін, вбиваючи Україну - вбиває Росію. Він забирає у своїх дітей сьогодення, і забирає у своїх онуків майбутнє. Росія перетворюється у всесвітнього вигнанця, якому не буде місця на цій планеті. Всі віримо в перемогу! Все буде Чернігів і все буде Україна!

14:26 Російські війська завдали ракетний удар по багатоповерховому житловому масиву у центрі Чернігова. Фото, відео та доступні нам факти ми зібрали у цьому матеріалі.

14:01 Таких втрат, як зараз, Чернігів зазнав під час бомбардування нацистами у серпні 1941-го, сказав міський голова Владислав Атрошенко.

"Сьогодні місто розстрілюють великокаліберними ракетами, по ньому наносять авіаційні удари. Пошкоджено багато об‘єктів та споруд: пам‘ятки архітектури, заклади освіти, лікарні, десятки житлових будинків. Подібних втрат Чернігів зазнав під час бомбардування нацистами 23-25 серпня 1941 року. Цими днями такі ж злочини проти міста та проти людства наносить російська армія.

Чернігів встояв тоді, вистоїмо і зараз!

Ми нікому не здамо наше місто! Люди будуть боротися за Чернігів на смерть. Чернігівці віддадуть своє життя за рідне місто.

Хай переможе життя смерть, а світ - переможе темряву.

Слава Чернігову! Слава нашим героям! Слава Україні!"

13:40 Близько 100 одиниць техніки розбомбили військові у Чернігівській області. Інформацію Суспільному підтвердили в ОК «Північ». За даними командування, колоною рухались танки, колісна техніка, вантажівки та бронетранспортери. Кількість вбитих окупантів поки не відома.

Восьмий день збройного нападу. Чернігівщина. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ
Розбита техніка російських окупантів. Фото: ОК "Північ"

Восьмий день збройного нападу. Чернігівщина. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ
Точної кількості вбитих окупантів поки нема. Фото: ОК "Північ"

13:15 Пів години тому російські війська завдали ракетний удар по багатоповерховому житловому масиву у центрі міста. Чимало багатоквартирних будинків пошкоджені, вибиті вікна, пошкоджені стіни, покрівлі, балкони, подекуди знищені стіни і перекриття.

Восьмий день збройного нападу. Чернігівщина. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ
Російські війська завдали ракетного удару по центру міста. Фото: голова Чернігівської ОДА В'ячеслав Чаус

Восьмий день збройного нападу. Чернігівщина. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ
Російські війська завдали ракетного удару по центру міста. Фото: голова Чернігівської ОДА В'ячеслав Чаус

Поблизу немає ЖОДНИХ військових об’єктів. Поруч розташовані лікарні, декілька шкіл та дитсадків, десятки багатоповерхівок.

На місці працюють рятувальники. Інформація про жертв та постраждалих уточнюється.

12:50 Російські війська нанесли удар по житловим будинкам в центрі міста. Фото і відео будуть оприлюднені пізніше. Залишайтеся в укриттях.

12:05 Влучив у будинок, але не розірвався: три дні ворожий снаряд пролежав у помешканні чернігівця. Подробиці за посиланням.

11:43 У Городні відновили зв'язок МТС. Представник Асоціації міст України.

11:15 Станом на зараз на нафтобазі проводиться передислокація пожежної техніки.

Організовано захист суміжних резервуарів, деякі пошкоджені уламками. Вживаються заходи щодо ліквідації пожежі. В районі пожежі йдуть бойові дії.

10:35 У Чернігові 3 березня підтвердили намір працювати наступні продовольчі магазини за такими адресами.

  • Велмарт – вул. Незалежності;
  • Союз (Квартал) – Льотна, 5А; Рокоссовського, 26, 35, 62; Гагаріна, 15; Текстильників, 11А; Миру, 35, 61, 194; Незалежності, 42; Перемоги, 67; Всіхсвятська, 5; Богуна, 40; Героїв Чорнобиля, 1; Доценка, 19; Самоквасова, 12-А; Шевченка, 27, 41; Пухова, 140.
  • Сільпо – працюють усі.
  • Седам– Козацька; Перемоги, 91; Миру 42А; Рокосовського 8; Захисників України; Доценка, 24А; Стрілецька; Волковича; Льотна.
  • Екомаркет – Перемоги, 100; Шевченка, 9; Рокосовського; 1 Травня.

Адреси аптек, що працюють сьогодні, дивіться за посиланням.

9:45 Протягом останньої доби з 2 до 3 березня в області ліквідовано 5 пожеж. З них 2 — через обстріли в житловому секторі, 3 — з інших причин. Загинула 1 особа.

  • Загалом з початку військових дій виникло 84 пожежі. З них 56 внаслідок обстрілів. Врятовані 13 осіб, з них 10 дітей. Загинули 2 людини.
  • Підрозділи ГУ ДСНС в області 3 рази залучалися для надання допомоги та проведення інших робіт:

- надання допомоги Чернігівському обласному центру екстреної медицини та медицини катастроф;

- евакуація мешканців приватного будинку, зруйнованого внаслідок ракетного удару;

- надання допомоги мобільному оператору з буксировки спецагрегата.

  • Загалом з початку військових дій підрозділи ГУ ДСНС в області залучалися 18 разів для надання допомоги та проведення інших робіт.
  • За інформацією АТ «Чернігівобленерго», через бойові дії без електропостачання залишаються 176 населених пунктів області (понад 40 тисяч абонентів). Відновлювальні роботи здійснюються за можливості.

Інформує ГУ ДСНС в області

9:41 «Ніч пройшла по всім населеним пунктам нашої області відносно спокійно»,- голова ОДА В’ячеслав Чаус.

"Суттєвих змін немає. Я хочу подякувати всім за холодну голову і за те, що з холодною головою ми робимо так потрібну справу. Кожен свою. Хтось обороняє нас зі зброєю, хтось займається забезпеченням логістики, хтось займається збором речей. Наші хлопці вдягнені і нагодовані. Я вважаю, що Чернігівщина справляється. Ніч пройшла спокійно для нас, але не пройшла спокійно для ворога. Партизанський рух працює по території всієї області, ми палимо ворожу техніку, беремо людей в полон. Головне на сьогодні, якщо будуть якісь фейки, то їм не вірити. Ми віримо інформації з офіційних джерел, жодній іншій інформації не довіряємо. Інформацію про караул і ми тікаємо, на всі 100% буде не правильною. По всім громадам Чернігівщини ми готові до оборони. Фейків буде розповсюджуватися дуже багато, щоб сіяти паніку. Не будемо робити паніку і будемо робити кожен свою справу з холодною головою і тоді нас чекатиме успіх".

9:40 У Чернігові 3 березня, орієнтовно о 8.10 росіяни обстріляли нафтобазу. Загорілася резервуарна група, горить 6 резервуарів з пальним по 5 тисяч метрів кубічних кожна. Про це Суспільному повідомила речниці ДСНС в області Ірина Щукіна. На місці пожежі працює 9 одиниць техніки та 25 чоловік. Подробиці та фото тут.

Восьмий день збройного нападу. Чернігівщина. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ
Восьмий день збройного нападу. Чернігівщина. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ. ФОТО: ГУ ДСНС

8:15 Президент Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України 15 українським військовим, з них 9 – посмертно.

Серед них, 2 Героя, що загинули при обороні Чернігова:

- Старший лейтенант Білоконь Максим Віталійович. Посмертно. Брав участь у відбитті атаки ворога під час оборони Чернігова, знищив ДРГ ворога та два танки противника.

- Головний сержант Сенюк Олексій Олександрович. Посмертно. Обороняв Чернігів, знищив два ворожих БМП та захопив танк Т-72. Загинув від авіаудару.

7:50 Сьогодні у Чернігові підтвердили намір працювати продовольчі магазини за наступними адресами:

-ВЕЛМАРТ, вулиця Незалежності, 32.

- СІЛЬПО - усі.

Про це повідомляє Чернігівська міська рада. Режим роботи буде залежати від ситуації у місті. При надходженні додаткової інформації будемо повідомляти.

7:00 Окупаційні війська, не досягнувши успіху майже на всіх напрямках на яких здійснювали просування вперед знову вдалися до тактики нічних обстрілів житлових кварталів великих міст. Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ станом на 6:00.

На Сіверському напрямку російські окупанти, не маючи успіху в українських містах Чернігів, Ніжин та Суми, Лебедин та Охтирка, уникаючи бойових зіткнень зі ЗС України, намагаються дістатись північних околиць Києва.

Ворожі частини та підрозділи зосередились в районах населених пунктів Баришівка, Нова Басань та Любеч.

На початок