Нацбанк послабив обмеження на валютні операції

Нацбанк послабив обмеження на валютні операції

Нацбанк послабив обмеження на валютні операції
. Фото ілюстративне: УНІАН

Національний банк послабив низку заборон на операції в іноземній валюті.

"З 1 березня 2022 року замість повної заборони на видачу готівкових коштів з рахунку клієнта в іноземній валюті встановлено обмеження обсягом до 30 тис. грн на день", — повідомили у пресслужбі регулятора.

Крім того, НБУ визначив, що:

  • без обмежень надалі здійснюватиметься зняття готівкової іноземної валюти з рахунків підприємств та установ, що забезпечують виконання мобілізаційних планів (завдань) уряду та на підставі окремих дозволів НБУ;
  • зняття готівкової валюти у філіях та відділеннях банків, що розташовані на територіях, які перебувають під загрозою окупації Росією, здійснюватиметься у межах залишку коштів на рахунку за умови їх наявності. Рішення про видачу коштів ухвалюватиметься керівником філії або відділення банку.

Регулятор також дозволив використовувати платіжні картки за кордоном для розрахунків та отримання готівки, додавши їх до переліку виключень до заборони, що стосується здійснення транскордонних переказів валютних цінностей з України.

При цьому НБУ не обмежував безготівкові розрахунки за кордоном.

Регулятор також заборонив зараховувати кошти на рахунки клієнтів-фізосіб за переказами з території Російської Федерації та Білорусі.

Що відомо

  • Російський "Сбербанк" оголосив про рішення піти з європейського ринку після "аномального відтоку грошових засобів".
  • Постійні представники Європейського Союзу схвалили список із семи російських банків, які відключать від всесвітньої платіжної системи SWIFT.
  • Євросоюз оголосив про нові санкції проти росіян через напад РФ на Україну. До списку потрапили 25 людей — політики, олігархи та пропагандистські медіа.
  • Компанії Mastercard та Visa заявили, що заблокували кілька фінансових установ РФ у платіжній мережі через санкції, запроваджених проти Росії у зв'язку з вторгненням до України, організованим Кремлем.
  • Уряд Японії ухвалив рішення запровадити персональні санкції проти президента Росії Володимира Путіна, заступника керівника Ради безпеки РФ Дмитра Медведєва та інших посадовців у зв’язку з російською агресією проти України.
  • 28 лютого набули чинності санкції Європейського Союзу проти Росії, запроваджені у зв'язку з нападом на Україну.
  • 27 лютого США попередили, що днями спільно із союзниками планують запровадити новий пакет санкцій проти економіки Росії, які передбачають відключення країни від міжнародної системи платежів SWIFT та обмеження спроможності Центробанку РФ використовувати свої резерви.
  • За підсумками позачергової зустрічі міністрів закордонних справ ЄС 27 лютого Євросоюз вирішив надати Україні летальну зброю на загальну суму 450 мільйонів євро та ще 50 мільйонів євро на нелетальні постачання.
  • Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що Євросоюз вирішив повністю закрити повітряний простір для російських літаків.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну. День сьомий. Онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок