Четвертий день вторгнення РФ: ситуація на Херсонщині

Четвертий день вторгнення РФ: ситуація на Херсонщині

Оновлено
Четвертий день вторгнення РФ: ситуація на Херсонщині
. Фото: Суспільне/Херсон

24 лютого війська РФ перетнули кордон України і розпочали масштабне вторгнення. На Херсонщині три дні постіль точилися запеклі бої. Деякі села залишились без газо- та електропостачання, є проблеми із забезпеченням продуктами та ліками. Є загиблі і поранені. Яка ситуація на Херсонщині на четвертий день війни - ведемо текстову трансляцію.

21:00

У Таврійську Херсонської області, російські окупанти стріляли в автомобілі місцевих жителів та зливали соляру, тримаючи під прицілом водіїв фур, написав у Facebook організатор інформаційної самооборони Нової Каховки Сергій Цигипа.

19:50

Громадські формування "Варта", "Дозор" та жителі Любимівки вийшли на патрулювання вулиць селища. Їх 53 чоловіки. Ще 15 патрулюють село Василівка, Любимівської ТГ. Чергуватимуть з 21-ої до 6 ранку, повідомляє Любимівська територіальна громада.

18:50

Поліція Херсонської області з початку военних дій розпочала 44 кримінальні провадження. З них три за посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, 27 - за порушення законів та звичаїв війни, за державну зраду.

18:30

Міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко погодив з військовими питання створення “зеленого коридору” для мешканців селищ Козацьке та Веселе, про це він повідомив Суспільному. Евакуація людей запланована на завтра, ведуться підготовчі роботи.

17:45

За три доби, внаслідок воєнних дій, у Херсонському районі поранені 93 людини, з них 40 військових, 53 цивільних та шестеро дітей Загинуло 18 людей, з них 12 військових, четверо цивільних, двоє дітей, повідомила Херсонська міська рада.

17:25

Понад 100 людей двома автобусами евакуювали з Антонівки до Херсона - міська рада

17:13

Внаслідок ворожих обстрілів, на Херсонщині без електропостачання залишилося 133 населені пункти, з них – 13 частково знеструмлені - Херсонська міська рада.

16:36

У Олешках вибухом пошкодило електромережі, знеструмлена пекарня, горять два будинки у провулку Березевому - міський голова Євген Рищук.

16:20

Оперативна інформація про ситуація в територіальних громадах Херсонщини.

Генічеський район

м. Генічеськ – бойові дії відсутні, колони з технікою йдуть. Частково відсутня електроенергія, вода - по графіку, проблема з продуктами, немає дріжджів для випікання хліба та велик проблема з інсуліном. ч

Іванівська ТГ – бойові дії відсутні, електроенергією та водою населення забезпечено, паливо є. Проблема з борошном, для випікання хліба.

Нижньосірогозька ТГ – бойові дії відсутні, колони з технікою йдуть, вода та електроенергія є, продукти частково є. Місцевий підприємець меле борошно на приватному млині для населення, щоб випікати хліб. Медикаментами забезпечені на декілька тижнів.

Новотороїцька ТГ – бойові дії відсутні, вчора пройшла колона вражої техніки. За селом Чкалово пошкоджена основна лінія подачі електроенергії, світло подають по сільським та селищним радам по 2 години, вода - почасово. Бензину та дизельного пального немає. Продукти частково є. Фермерські господарства печуть хліб для населення. Аптеки та лікарні працюють

Скадовський район:

Лазурнеська ТГ. Постачальники продовольчої продукції не їздять вже два дні хліб возять з Скадовська, з водою та електропостачанням проблеми відсутні.

Новомиколаївська ТГ. Закінчуються продовольчі товари, сіль відсутня, хліб немає з чого пекти, з водою та електропостачанням проблеми відсутні.

Чулаківська ТГ. Електрика і водопостачання в нормі, відновляють маслобійку для роздачі населенню олії, відновлюють млини, створили добровільні дружини для охорони правопорядку.

Каланчацька ТГ. Хліб відсутній, продукти максимум на тиждень, прохають вплинути на керівництво АЗС для заправки скорих та МЧС. Електрика і водо,- газо, постачання в нормі.

Скадовська міська ТГ Створили добровільні дружини для охорони правопорядку, електрика та водопостачання в нормі, борошна на тиждень, запустили мукомельні

Бериславський район: Стрілянина та активні бойові дії відсутні. З’являються підозрілі особи. На теперішній час формується тероборона з місцевих жителів. Всі системи забезпечення працюють.

Каховський район: ведуться бойові дії в районі Козацьке-Веселе. Великі переміщення військової техніки.

Всі системи забезпечення працюють. Перебоїв з подачею води, електрики, газу немає. Відкриті магазини, аптеки, лікарні. В Таврійську частково відсутнє електропостачання, магазини та аптеки також працюють частково. В Горностаївці немає підвозу хліба, запустили свій млин. В Любимівці проблеми з підвозом хліба. Усі лікарні працюють. Продовжуються переміщення техніки через район.

В Асканійській ТГ в селі Маркеєв 4 доби відсутнє електропостачання. Також потрібні лікарські засоби.

Жителі селищ Козацьке та Веселе опинились у відрізаному становищі – підвозу ліків, продуктів харчування немає, можливості проведення евакуації немає. На підступах до ГЕС ворожі снайпери та охоронці стріляють в будь кого, хто наближається, навіть у цивільних, що прямують до домівок чи дач.

Існує актуальна проблема щодо діяльності похоронних бригад чи їх аналогів, особливо в районі Каховської ГЕС. За наявною інформацією є значна кількість тіл загиблих. Відсутня можливість доступу до них. Також відсутні алгоритми чи інструкції щодо поводження з загиблими – як ідентифікувати тіла, що роботи з документа, чи проводити поховання на місцях? Куди пересилати зібрану інформацію по загиблим?

Херсонський район: в Новій Маячці, через зупинку насосів, піднявся рівень ґрунтових вод. Східний мікрорайон знеструмлено вже третю добу. Сьогодні планується виїзд аварійної бригади для підключення живлення хоча б частково. Селище Антонівка повністю знеструмлене, без газу та можливо без води. Перебито силовий кабель, що живить селище. Пошкоджено водогін між Молодіжним пляжем та мостом. Вода стікає по вулицях. Газо- та електропостачання. Можливість відновлення поки відсутня через активні бойові дії. Є інформація про загиблих в самій Антонівці, але перевірити немає можливості. На місце служби не виїжджають. По місту Херсону частково працюють аптеки та продовольчі магазини. Лікарні працюють.

15:45

Російські війська продовжують вчиняти воєнні злочини, здійснюючи обстріли мирних українських міст ХАРКІВ та БАЛАКЛЕЯ. Триває відчайдушна оборона міста ХЕРСОНА, повідомляє Генштаб ЗСУ на сторінці у Facebook.

15:23

25 лютого під час масового обстрілу загинула Косова Наталія Іванівна - директорка Генічеської санаторної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів - Херсонська обласна рада.

14 :46

Херсонці готуються зустрічати окупантів.

14:16

ПІд час бойових дій у Бучі був важко поранений заступник Новокаховського міського голови Володимир Арнаут, який захищає країну у лавах тероборони. Про це повідомляє організатор інформаційної самооборони Нової Каховки Сергій Цигипа.

13:55

Херсонський хлібозавод продовжує працювати, щоб забезпечити жителів міста хлібом. Відео з тим, як хліб готують для розвезення по магазинах виставив у на сторінці Facebook херсонець Ігор Цуркан.

"Херсон з хлібом! Все буде Україна!", - написав він.

13:40

У Херсоні лунають сирени

13:34

У Горностаївці фермери безплатно роздають продукти місцевим жителям.

13:28

На Херсонщині російські військові пограбували виділення ПриватБанку. Відео цього виклав у себе на телеграм-каналі Андрій Цаплієнко.

На відео видно, як двоє російських військових виносять сейф з виділення ПриватБанку зі словами " О! Сейф понесли!"

"О, сейф понесли!" В Херсонській області, у селищі Верхій Рогачик окупанти грабують ПриватБанк. Велика армія великої країни", - написав Цаплієнко

Четвертий день вторгнення РФ: ситуація на Херсонщині

12:37

Жителів Каховки просять не виїжджати за межі міста. Російські військові обстрілюють весь цивільний транспорт. Про це йдеться на сторінці у Facebook Каховської територіальної громади.

11:19

Антонівський дитячий будинок евакуювали до Херсона, їх прихистила Церква Голгофа. Про це Суспільному розповіла виконавча директорка благодійного фонду "Наш дім" Людмила Афанасьєва.

10:32

Міський голова Нової Каховки веде перемовини з окупантами про "коридор" для жителів Козацького й Веселого, де зараз ведуться бої. Результатів поки нема, ситуація дуже складна, - прокоментував Суспільному Коваленко.

10:09

У Каховці снаряди зруйнували будинок місцевого жителя. Фото з місця події виклав у себе на сторінці журналіст Олег Батурін.

"Люди вижили: господарі будинку виїхали в сусіднє село, сьогодні збирались повернутись. Кажуть, снаряд залетів о 7:30. Дивом не зачепило каністри з пальним", - написав він.

Четвертий день вторгнення РФ: ситуація на Херсонщині
Фото: Олег Батурін/Facebook

10:00

Інформація від обласного оперативного штабу станом на ранок, 27 лютого.

  • Генічеський район: Стрілянина та активні бойові дії відсутні. В Новотроїцькому відновлено електро- та водо постачання. Однак в деяких прилеглих населених пунктах вони досі відсутні.
  • Скадовський район: Стрілянина та активні бойові дії відсутні. Всі системи забезпечення працюють. Інформації щодо пошкоджень на мережах немає. В деяких населених пунктах задіяні місцеві мукомельні та маслобійні агрегати для забезпечення основною продукцією.
  • Бериславський район: Стрілянина та активні бойові дії відсутні. Всі системи забезпечення працюють. Працюють аптеки, продуктові магазини, лікарні та інші важливі структури. Відновлено подачу електроенергії до багатьох сіл. Інтернет, зв’язок в нормі. Всі перебої з водою в ОТГ вирішуються на місці своїми силами. Підвоз продуктів є.
  • Каховський район: ведуться бойові дії в районі Козацьке-Веселе. Великі переміщення військової техніки. Всі системи забезпечення працюють. Перебоїв з подачею води, електрики, газу немає. Відкриті магазини, аптеки, лікарні. В Таврійську частково відсутнє електропостачання, магазини та аптеки також працюють частково. В Горностаївці немає підвозу хліба, запустили свій млин. В Любимівці проблеми з підвозом хліба. Всі лікарні працюють. Продовжуються переміщення техніки через район.
  • Херсонський район: в Новій Маячці, через зупинку насосів, піднявся рівень ґрунтових вод. Східний мікрорайон знеструмлено вже третю добу. Сьогодні планується виїзд аварійної бригади для підключення живлення хоча б частково.
  • Селище Антонівка повністю знеструмлене, без газу та можливо без води. Пошкоджено водогін між Молодіжним пляжем та мостом. Вода стікає по вулицях. Газо та електропостачання - можливість відновлення поки відсутня через активні бойові дії. Є інформація про загиблих в самій Антонівці, але перевірити немає можливості. На місце служби не виїжджають.
  • По місту Херсону частково працюють аптеки та продовольчі магазини. Лікарні працюють.

9:56

Жителі Нової Каховки повідомляють, що у районі Каховської ГЄС працюють системи залпового вогню.

9:40

" Ви прокинулись в Україні!" - написав на сторінці у Facebook Херсонський міський голова

Він повідомив, що на маршрути вчасно вийшли тролейбуси, сьогодні додався ще один - третій. Комунальних автобусів випускають мало, бо економлять паливо.

" Ми попрацювали над тим, щоб сьогодні максимально відкрились продуктові магазини та аптеки. На сайті міської ради є інформація, куди треба повідомити, якщо магазин зачинений", - написав Колихаєв.

За його словами ворог зазнає великих втрат, але і ми також.Учора в дитячу обласну лікарню привезли поранену дитину, йому немає і двох років. Також ворог розстріляв карету швидкої допомоги.

" Ми робимо все для того, щоб місто залишалось нашим. Будьте обережні, нам зараз важливо триматися разом. бережіть себе!! - написав Колихаєв.

09:20

Жителі сіл Козацького та Веселого Новокаховської територіальної громади просять їх вивезти із зони бойових дій. Про це на сторінці у Facebook організатор Новокаховської самооборони.

8:33

У Херсоні майорять українські прапори. В місті спокійно, людей практично немає, громадський транспорт працює - повідомила кореспондентка Суспільного Наталя Тимофєєва.

Четвертий день вторгнення РФ: ситуація на Херсонщині
Фото: Суспільне Херсон

8:21

"У Херсоні пекарня СІЗО запропонувала спекти 150-200 батонів хліба" - розповіла регіональна координаторка взаємодії з громадськістю уповноваженого Верховної Ради з прав людини в області Оксана Тропіна.

8:00

У Каланчаку ніч пройшла спокійно - селищна голова Світлана Фоміна

7:25

Нова Каховка на Херсонщині повністю під контролем російських військ, вони захопили міськвиконком, зняли всі українські прапори з будівель. Найскладніша ситуація у селах Козацькому та Веселому, вони практично зруйновані, - розповів Суспільному міський голова Володимир Коваленко.

07:15

Херсонський діяч Валерій Кулєшов на сторінці у Facebook повідомив, що з 9:00 в мікрорайоні Корабельний біля магазину "33м2", безплатно роздаватимуть хліб пенсіонерам.

6:47

Жителі Голої Пристані повідомляють про велику колону ворожої військової техніки, яка рухається містом в бік Херсона.

06:32

У Херсоні знову лунали вибухи.

На початок