На UA: Культура покажуть фільми з програми фестивалю Docudays UA

На UA: Культура покажуть фільми з програми фестивалю Docudays UA

На UA: Культура покажуть фільми з програми фестивалю Docudays UA
.

Через введення карантину, і задля зменшення ризику для здоров’я гостей, організатори міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA вирішили перенести подію щонайменше на другу половину квітня. Проте без документального кіно ніхто не залишиться.

Відтак, щодня з 16 по 20 березня о 21:25, глядачі Суспільного телеканалу UA: Культура зможуть побачити фільми українських режисерів торішніх програм Docudays UA. А одразу після, о 22:30, сценарист і режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук (ви можете знати його за короткометражним дебютом “Штангіст”) обговорюватиме побачене із його творцем.

Наступного тижня, із 23 по 27 березня, спецпроєкт буде присвячений правозахисній тематиці фестивалю, у рамках якого в ефірі покажуть інтерв’ю з правозахисниками та режисерами цьогорічних прем'єр. Покази пройдуть в межах партнерства з Міжнародним фестивалем документального кіно про права людини Docudays UA.

Програма

16 березня. “Явних проявів немає”. Режисерка: Аліна Горлова.

Почнеться кіномарафон з фільму про жінку, яка повертається з війни й, борючись із ПТСР та панічними атаками, намагається повернутися до нормального життя. Те, що зазвичай залишається за лаштунками героїчних історій про українських воїнів. Аліна Горлова зафіксувала у фільмі весь шлях жінки: від реабілітації до повернення на роботу.

17 березня. “Dixie Land”. Режисер: Роман Бондарчук.

Дитячий оркестр виконує марш, вчитель уважно слухає – здається, що це щастя під блакитним небом триватиме вічно. Але все змінюється, та й дорослішання невідворотнє. Стрічка розповідає про нелегкі будні херсонського дитячого джазового оркестру “Dixie Land” та його учасників.

18 березня. “Божественні”. Режисер: Роман Бордун.

Головними героями цього фільму стали люди, що населяють сучасні українські міста: Київ, Одесу, Львів. Їх життя складне, багатошарове, і режисер спробував передати її глядачеві без зайвих прикрас чи однозначних тлумачень, що є "добро", а що – ”зло”. Це фільм-калейдоскоп, у якому кожен глядач має знайти власне відображення.

19 березня: “Сірі коні”. Режисер: Микола Рідний.

Сценарій цього експериментального фільму засновано на протоколах допитів та історіях родичів маловідомого українського анархіста Івана Крупського – прадіда режисера. На прикладі парадоксального життя головного героя, фільм проводить паралелі між історичними та сучасними подіями: анархізм, участь у бойових діях, студентський та робітничий рух. Сама розповідь про ситуації минулого відтворюються через дії людей сьогодення: сучасних анархістів, революціонерів, студентів, поліцейських і звичайних робітників.

20 березня. “Історія Зимового саду”. Режисер: Семен Мозговий.

На території київського ВДНГ знаходиться павільйон квітникарства “Зимовий сад”. Головна героїня цієї історії – його хранителька Валентина Миколаївна, яка вже 45 років доглядає за оранжереєю та колекцією екзотичних рослин. Проте, керівництво просить жінку скласти повноваження, і хоча час виходу на пенсію невблаганно наближається, це шокує жінку. Так починається її протест і боротьба за життя “Зимового саду”.

Читайте також: "Чим зайнятися вдома під час карантину, щоб провести час з користю"
На початок