Якою колеги запам'ятали незмінну видавчиню Vogue UA Олену Чернову

Якою колеги запам'ятали незмінну видавчиню Vogue UA Олену Чернову

Якою колеги запам'ятали незмінну видавчиню Vogue UA Олену Чернову
. Суспільне

12 січня стало відомо, що внаслідок хвороби раптово померла незмінна видавчиня Vogue UA Олена Чернова. Їй був лише 51 рік.

Вона працювала в медіабізнесі з 1994 року та створила багато знакових проєктів в українській медіасфері. З 2000 по 2002 рік Чернова обіймала посаду головного редактора журналу "Наталі". У 2002 році разом з Володимиром Чеповим Олена організувала видавництво "Караван Медіа". У 2008 році стала керівником групи глянцевих журналів в "Українському Медіа Холдингу". З 2012 року і до смерті обіймала посаду видавчині Vogue Ukraine.

"Вона була дивовижною, глибокою, мудрою людиною та видатним професіоналом. Олена зробила дуже багато знакових для української медіаіндустрії проєктів, і найважливішим та улюбленим для неї був, без сумніву, Vogue UA. Олена Чернова створила та наповнила своєю творчою енергією цей проєкт, і ми їй щиро вдячні за все", — розповів СЕО "Медіа Групи України" Євгеній Бондаренко.

Що розповідають про Олену Чернову колеги з Vogue UA

"Для команди Vogue UA Олена була винятковим наставником та другом. Вона не знала жодних перешкод на шляху до успіху, була відкрита до найнеймовірніших ідей та проєктів, була здатна надихнути на, здавалося б, недосяжне. Завдяки її грамотному менеджменту українське видання Vogue стало одним з найяскравіших і прогресивних у міжнародній сім'ї Vogue", — сказав головний редактор Vogue UA Пилип Власов.

У редакції журналу зазначили, що від запуску українського Vogue і до останніх днів життя Олена була в курсі найменших деталей та всіх редакційних процесів. Вона по-справжньому цінувала бренд Vogue, який входить до американського видавництва Condé Nast.

Олена Чернова була видавчинею Vogue UA від запуску проєкту і до останніх днів життя
Олена Чернова була видавчинею Vogue UA від запуску проєкту і до останніх днів життя. Vogue.ua

Для команди Vogue UA Чернова ніколи не була просто керівницею – завжди лишалася наставницею та справжнім другом. Найсміливіші проєкти та найгучніші ініціативи Vogue UA – від щорічних артномерів до виставок та міжнародних конференцій – реалізовані завдяки її управлінським талантам.

Чернова "горіла" своєю роботою, і в редакції журналу часто цитували її фразу: "Колеги, я у відпустці, тому завтра відповідатиму в месенджерах із затримкою на пару годин".

Як розповіла редакторка рубрики "Краса" Vogue UA Альона Пономаренко, що Чернова була досить вибагливою керівницею, проте не підвищувала голос на своїх підлеглих.

"За весь час, що ми працювали разом – а це більше десяти років, – я жодного разу не чула, щоб вона підвищувала голос. Так і кермувала, крихітною ніжною рукою. Ввічлива. Вибаглива. Іноді – занадто. Але і всі свої трофеї, і досягнення хотілося негайно пред'явити саме їй", – поділилася Пономаренко.

Чернова також полюбляла подорожі, мистецтво та нові враження. Цінувала сім'ю, колег та друзів. У неї залишилися дочка та чоловік.

Шеф-редакторка сайту Vogue UA Віолетта Федорова з видавчинею журналу Оленою Черновою
Шеф-редакторка сайту Vogue UA Віолетта Федорова з видавчинею журналу Оленою Черновою. Facebook

"Не стало Олени Яківни Чернової – видавчині Vogue UA, без якої просто не було б того журналу, який ми всі знаємо та любимо. Це непоправна втрата для всієї нашої команди, адже саме вона надихала нас йти вперед, бути найкращими та мріяти по-крупному", — написала на сторінці у Facebook шеф-редакторка сайту Vogue UA Віолетта Федорова.

Федорова вважає, що завдяки Черновій команда Vogue UA не тільки пережила карантин навесні 2020 року, але й вийшла з нього сильнішою.

Співпраця Олени Чернової з Ukrainian Fashion Week

Організатори Українського тижня моди розповіли, що вона "була унікальним фахівцем, людиною з бездоганною репутацією та відчуттям моменту. Підтримка Оленою Черновою Ukrainian Fashion Week завжди була дуже важливою".

У коментарі Суспільному СЕО Ukrainian Fashion Week Ірина Данилевська назвала Чернову "важливою, вагомою, знаковою постаттю одразу двох індустрій – медіа та моди". Вони познайомились на початку 90-х, коли медіа та мода незалежної України тільки починали свій шлях.

"Ми рухались разом, наші кар'єри розвивались паралельно, і навіть працюючи в здавалося б конкуруючих виданнях, ми завжди відчували підтримку одна одної. "Ми не конкуренти. Ми створюємо нову галузь разом. У нас одна мета". Я постійно чула від Олени ці слова. І це було величезною цінністю. І рідкістю", — зазначила Данилевська.

За її словами, Чернова завжди була готова відповідати на виклики, не ховаючись за інших. "Вона була сміливою і стійкою. Надійною і професійною. І дуже порядною людиною. Професійних і порядних мало. А від учора – на одну менше…".

Видавчиня Vogue UA Олена Чернова підтримувала Ukrainian Fashion Week
Видавчиня Vogue UA Олена Чернова підтримувала Ukrainian Fashion Week. Facebook

"Раптово пішла з життя..." Мій друг, мій "товарищ по оружию", людина, якій я довіряла, з якою радилась, яка підтримувала мої божевільні ідеї. Я плачу і егоїстично думаю про місце в моєму світі, яке стало вільним, скорботним, холодним... Яке не займе вже ніхто. Це було місце Олени Чернової", — написала Данилевська у Facebook.

Олена Чернова була сповнена планів. "Ви ж знаєте, інакше мені нудно", — казала вона. Наразі команда Vogue UA планує реалізувати кілька придуманих нею "гучних і красивих проєктів".

Що відомо

  • Vogue – всесвітньо відомий журнал про моду та стиль, який випускається з 1892 року. Українське видання журналу виходить з березня 2013 року та стало двадцять першим місцевим виданням Vogue.
  • Vogue Ukraine — це мультимедійний бренд, до якого входить щомісячний друкований журнал і онлайн-версія видання, а також цифрова платформа Vogue.ua з акаунтами у соціальних мережах та YouTube.

На початок