Білоруських лижниць відсторонили від змагань за підтримку опозиції

Білоруських лижниць відсторонили від змагань за підтримку опозиції

ЗМІ
Білоруських лижниць відсторонили від змагань за підтримку опозиції
. REUTERS

Одна зі спортсменок проходила відбір на Олімпіаду-2022.

Двох білоруських лижниць Світлану Андріюк та Дар'ю Долідович відсторонили від участі в міжнародних змаганнях. Про це повідомляє Reuters.

За інформацією джерела, Андріюк і Долідович втратили свої ліцензії після звинувачень у підтримці політичної опозиції в країні.

Спортсменки заявили, що Білоруський лижний союз минулого місяця деактивував їхній код FISМіжнародної федерації лижних видів спорту. Цей індивідуальний ідентифікаційний номер потрібен для участі в змаганнях під егідою FIS. Відтепер білоруски не можуть виступати на міжнародних стартах, включаючи кваліфікаційні змагання.

За словами лижниць, голова Білоруської федерації лижних гонок Олександр Дарахович ще в листопаді 2021 року наказав заборонити Андріюк і Долідович виступати на міжнародному рівні й брати участь у національних тренувальних зборах.

Що говорять самі спортсменки?

22-річна Світлана Андріюк заявила, що через відсторонення вона не змогла відібратись на прийдешню Олімпіаду у 2022 році в Пекіні.

"Вони [спортивні чиновники] слово в слово звинуватили мене в тому, що я прихильниця опозиції", - заявила спортсменка. Водночас у коментарі для REUTERS вона підкреслила, що ніколи публічно не висловлювала своїх політичних поглядів і назвала їх "нейтральними". "Я не хочу тут бути. Я планую виїхати до Польщі, бо тут неможливо жити", - зазначила наостанок Андріюк.

17-річна Дар'я Долідович, своєю чергою, як і Андріюк, була однією з найперспективніших білоруських лижниць. При цьому Долідович є донькою семиразового учасника Олімпійських ігор, який брав участь у протестах проти чинної білоруської влади та, зокрема, проти президента Олександра Лукашенка.

На думку Долідович, її могли відсторонити саме через погляди батька. "Я сама не зробила нічого, що виправдовувало б дискваліфікацію та дезактивацію мого коду FIS", - зауважила Дар'я. При цьому її батько в коментарі для REUTERS заявив, що вже не працює в національному тренувальному центрі, тому єдиний спосіб чинити тиск на нього - через його доньку.

Що відомо

  • У листопаді 2021 року білоруську фристайлістку Олександру Романоську затримали після тренування в Мінську. Вона брала виступала за чесні вибори в Білорусі, а також вимагала припинити тиск на спортсменів.
Читайте також: Білоруську чемпіонку світу з фристайлу Алєксандру Романовську затримали в Мінську. У чому причина
  • У серпні 2021 року білоруська бігунка Світлана Тімановська виїхала до Польщі через те, що білоруська делегація на Олімпійських іграх у Токіо хотіла депортувати її з Японії до Білорусі. Перед цим бігунка негативно висловилась щодо її участі в естафеті, про що її не попередили завчасно.
Читайте також: Білоруську легкоатлетку намагалися депортувати з Токіо через рішення "згори". Що про це відомо
На початок