Хлопців, які врятували дівчинку з води на Херсонщині, подадуть на звання "Герой - рятівник"

Хлопців, які врятували дівчинку з води на Херсонщині, подадуть на звання "Герой - рятівник"

Хлопців, які врятували дівчинку з води на Херсонщині, подадуть на звання "Герой - рятівник"
. Фото: Суспільне Херсон

Хлопців, які врятували дівчину з крижаної води у селі Старосілля Бериславського району, херсонські рятувальники хочуть подати на Всеукраїнську акцію "Герой-рятівник року". З рятівниками й врятованою спілкувалось Суспільне.

13-річна Альбіна розказує, 29 грудня вперше вирішила покататися на річковій кризі, приставши на пропозицію друзів. Пройшла метрів 20 і раптово опинилася у крижаній воді.

"Я була от по сюди в воді. Я руками трималася за лід і пробувала на нього вилізти, але він проламувався постійно. Страшно було, кричала "Поможіть". Мене вже назад почало відносити і вниз тягнути. Важко було", - каже дівчина.

Троє її друзів, за словами дівчини, теж провалилися у воду, та вибралися самотужки та перелякані втекли.

Крики Альбіни за 300 метрів почули дивом, говорить 11-класник Данило. Він разом з братом просто вийшов випити кави у двір перед тим, як піти розважатися у центр села.

"Стоїмо, чуємо на річці якісь крики. Богдан кричить: "Біжи по канат". Я приніс. Богдан – на міждоріжжя, я знайшов колоду. Прив’язали колоду, закидували. Вона вчепилася в неї, почали тягнути", - говорить Данило Білоконь.

Ні думок, ні сумнівів тоді не було, говорить Богдан Білоконь, тільки страх за дівчину, яка не могла вибратися з річки

"Метрів 10 вона сама проламувала кригу, а потім ми бачимо – в неї вже сил немає. Я роздягнувся повністю, почав лід їй назустріч ногами проламувати, поки не залишився маленький клаптик, який вже легко проламався. Ми її витягли на міцну кригу, я допоміг їй вибратися, а потім канатами притягли до берега. Зняли рюкзак, зняли куртку, потім мій брат взяв її на плече та поніс до себе додому. Тим часом Руслан набрав швидку допомогу і нам розказали, що далі робити", - говорить Богдан.

Цей випадок сколихнув село, говорить директорка школи Олена Кобеляцька. За її словами, тут пишаються вчинком своїх учнів.

"Богдан – випускник, три роки тому закінчив нашу школу. Це - гарний учень. І що про цього хлопця можу сказати? Він приходить на допомогу в будь-яких ситуаціях. Данило – це його брат, двоюрідний, менший. Він 11-класник, закінчує цього року нашу школу. Гарний учень, сумлінний. Обидва хлопці фізично розвинені", - розказала директорка школи.

Дії хлопців були розумними та вчасними, говорить начальник пожежно-рятувального загону Держслужби з надзвичайних ситуацій у Херсонській області Сергій Коваленко.

"Хлопці в цій ситуації діяли правильно. Головне, що не розгубилися, надали допомогу потерпілій. Цих дітей ми будемо подавати на "Герой-рятівник року" і заохочувати їх будемо", - каже рятувальник.

Хлопці вважають свій вчинок пересічним. Не прийти на допомогу, говорять, не дозволила б совість. Альбіна потроху приходить до тями, поранені кригою руки почали заживати. Дуже вдячна своїм рятівникам, говорить дівчина, але до річки тепер не підійде навіть улітку.

Що відомо:

  • 29 грудня 2022 року близько 19-ї на річці Інгулець на Херсонщині під кригу провалилися четверо підлітків. Троє втекли, а четверту врятували два брати разом із односельцем.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок