Помер Сідні Пуатьє – перший темношкірий лауреат "Оскара" за найкращу чоловічу роль

Помер Сідні Пуатьє – перший темношкірий лауреат "Оскара" за найкращу чоловічу роль

Помер Сідні Пуатьє – перший темношкірий лауреат "Оскара" за найкращу чоловічу роль
.

Артист Сідні Пуатьє, перший темношкірий лауреат премії Американської кіноакадемії ("Оскар") у номінації "Найкращий актор", помер у віці 94 років. Про це повідомляє BBC.

Він народився в Маямі, виріс у США та на Багамах, а свою акторську кар'єру розпочав на посаді прибиральника "Американського негритянського театру" (American Negro Theater) в обмін на уроки акторської майстерності. Протягом кількох років він грав ролі у п'єсах, після чого дебютував у кіно у фільмі "Без виходу", в якому було порушено расову тему.

Незабаром, наприкінці 1940-х років Пуатьє став одним із найуспішніших акторів. У 1958 році Пуатьє першим із чорношкірих акторів-чоловіків був відзначений номінацією на "Оскар" за роль у фільмі Стенлі Крамера "Не схилили голови".

Вже наступного року Пуатьє виконав головну чоловічу роль у кіноверсії мюзиклу "Поргі та Бесс", а 1963-го першим серед чорношкірих акторів отримав "Оскар" за роль у фільмі "Польові лілії". Ця номінація була значущою для Америки, оскільки він став першим афроамериканцем, номінованим на премію за найкращу чоловічу роль.

У 2001 році Американська кіноакадемія вшанувала Пуатьє спеціальною нагородою, визнавши його заслуги у кінематографі. Також він був нагороджений британською кінопремією BAFTA, "Золотим глобусом" та "Ґреммі".

Крім акторської діяльності, Пуатьє був дипломатом: у 1997–2007 роках він був послом Багамських островів у Японії, а у 2002–2007-му – послом острівної держави при ЮНЕСКО. У 1974 році актор став лицарем-командором ордена Британської імперії, отримавши право називати себе сером. А у 2009 році президент США Барак Обама нагородив Пуатьє Президентською медаллю Свободи.

Читайте також

На початок