Вибори ректора до об'єднаного університету в Харкові: кандидати заявляють про фальсифікації

Вибори ректора до об'єднаного університету в Харкові: кандидати заявляють про фальсифікації

Вибори ректора до об'єднаного університету в Харкові: кандидати заявляють про фальсифікації
. facebook.com/dbtu.official

На виборах ректора Державного біотехнологічного університету переміг голова Вченої ради Андрій Одарченко, набравши 65,93% голосів. Інші кандидати заявляють про фальсифікації.

Вибори відбулися 29 грудня, повідомили у Державному біотехнологічному університеті. Під час виборів працювали дев'ять дільничих комісій.

"За результатами обробки бюлетенів, у першому турі переміг Андрій Миколайович Одарченко, голова Вченої ради ДБТУДержавний біотехнологічний університет, доктор технічних наук, професор", — йдеться у повідомленні університету.

На посаду ректора, окрім Одарченка, претендували Олександр Нанка, Олександр Ульянченко та Олексій Красноруцький: вони заявили про фальсифікації на виборчих дільницях.

Що каже кандидат Олександр Нанка

У коментарі Суспільному Олександр Нанка розказав, що під час виборів на дільниці викликали поліцію для фіксування порушень, також кандидати надіслали лист до Міністерства освіти та науки з вимогою не визнавати результати виборів та оголосити дату проведення нових.

"На кожній виборчій дільниці робили перерву для кварцування, хоча в нашому університеті, ні до цього, ні після цього я такого не чув. Законодавчими нормами забороняється переривати вибори, процес має йти без зупинки. Ми вважаємо, що ще була підміна [бюлетенів]. На відео зафіксовано, як в університеті Докучаєва силоміць спостерігачів "викинули", за пів години, коли люди зайшли, з'ясувалося, що все вже зроблено", — розказав Нанка.

"На виборах мав би бути представник міністерства, але нікого не було. Всім займався обласний департамент освіти, вони під час виборів були на дільницях, але їх не було під час підрахунку", — сказав Нанка.

За його словами, він разом з іншими кандидатами збирається оскаржувати результати виборів у суді. Суспільне направило запит до Міністерства освіти та науки, також намагається зв'язатися з переможцем виборів Андрієм Одарченком та іншими кандидатами.

Кандидат Олексій Красноруцький: Реакції на скарги не було

Олексій Красноруцький у коментарі Суспільному сказав, що подає позов до суду.

"Ми подаємо позови, які б унеможливили визнання результатів виборів, бо зважаючи на комунікацію на подані вчора скарги, позитивної реакції не було. Кожен з кандидатів подає позов особисто", — сказав Красноруцький.

Позиція обласного Департаменту освіти

Заступник директора обласного Департаменту науки й освіти Володимир Ігнатьєв, сказав Суспільному, що особисто був під час підрахунку голосів у зооветеринарній академії.

"Все відбулося відповідно до положення про вибори ректора, кварцування було прописано у положенні. Також наказом подовжили термін виборів до 18:00, щоб кількість людей, які прийшли голосувати одночасно, не була великою. Те, що кандидати кажуть про підміну бюлетенів, це їхні особисті думки. На семи ділянках з дев'яти були представники Міністерства освіти й науки, делеговані департаментом. Я особисто був на підрахунку голосів. Були скарги від спостерігачів, але все у межах законодавства", — розказав Ігнатьєв.

Що відомо

  • Розпорядження про утворення Державного біотехнологічного університету, що об'єднала чотири вищі заклади освіти на Харківщині, уряд ухвалив на засіданні 12 травня.
  • Міністр освіти та науки Сергій Шкарлет в інтерв'ю, розміщеному на сайті міністерства, відповідаючи на питання про зменшення кількості державних інститутів, сказав: "Ми близько чотирьох проєктів по об'єднанню в різних містах запустили. Останній – це Харків, чотири університети аграрних в один звели". За його словами, об'єднання університетів в Україні відбуваються тому, що "не вистачить коштів держбюджету утримувати".
  • У чотирьох харківських вишах переважно негативно сприйняли рішення уряду про об'єднання закладів у єдиний Державний біотехнологічний університет. Думки представників вишів зібрало "Українське радіо Харків".
  • Окружний адміністративний суд Києва 7 вересня залишив без розгляду позов про визнання протиправним та скасування розпорядження уряду про утворення Державного біотехнологічного університету.
На початок