Депутати затвердили бюджет Франківської громади на 2022 рік: куди й скільки грошей спрямують

Депутати затвердили бюджет Франківської громади на 2022 рік: куди й скільки грошей спрямують

Депутати Івано-Франківської міської ради на XIX сесії затвердили бюджет громади на 2022 рік. Його дохідна частина складатиме 3 млрд 992 млн грн, а видатки перевищуватимуть доходи майже на 100 млн грн. Найбільше грошей спрямують на освіту, найменше — на фізичну культуру.

Про те, куди ще і скільки грошей передбачали у проєкті бюджету Івано-Франківської громади на наступний рік, читайте у матеріалі Суспільного.

Заступниця міського голови Івано-Франківської громади Вікторія Сусаніна під час доповіді сказала, що проблемними статтями видатків бюджету у наступному році є харчування в закладах освіти, ріст стипендій і тарифів на комунальні послуги.

Відповідно до проєкту бюджету на 2022 рік гроші у громаді розподілять так:

  • 1 млрд 889 млн грн, що складає 47,3% бюджету, місто витратить на освіту;
  • 1 млрд 48 млн грн, що складає 26,3%, міська рада спрямує на потреби комунального господарства і на будівництво;
  • понад 250 млн грн — 6% — спрямують в міську раду,
  • 184 млн грн — 4,6% бюджету — місто витратить на соціальне забезпечення;
  • 165, 3 млн грн — 4,2% — виділять на культуру;
  • 88, 5 млн грн, що складає 2,3% бюджету, спрямують на сферу охорони здоров'я;
  • 87, 1 млн грн, а це — 2,2%, виділять на фізичну культуру.

"Ми розуміємо, що буде ріст мінімальної заробітної плати та ріст енергоносіїв. Ми запланували у закладах культури 1 млн грн якраз на поточні ремонти будинків культури у селах", — сказала Вікторія Сусаніна.

Після її доповіді 40 депутатів без обговорення погодили проєкт бюджету громади на 2022 рік.

Економіст Тарас Сус у коментарі Суспільному назвав основний фінансовий документ Франківської громади 2022 року "бюджетом проїдання" і каже, що проєкт бюджету "дуже оптимістичний". Експерт додає, що міська рада передбачила замало грошей на енергозбереження, медичну галузь та на підтримку малого підприємництва.

"Податок на доходи фізичних осіб у доходах бюджету складає приблизно 56%, що є достатньо оптимістично. Енергетична криза повинна була підштовхнути депутатів до фінансування енергозбереження. Щоправда, міська влада залучає кредит у 128 млн грн для енергоефективності, напевно цих грошей трохи замало", — сказав Тарас Сус.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок