Якою буде погода на зимові свята. Відповідає представниця Укргідрометцентру

Якою буде погода на зимові свята. Відповідає представниця Укргідрометцентру

Ексклюзивно
Якою буде погода на зимові свята. Відповідає представниця Укргідрометцентру
. https://pixabay.com

Зараз Україна перебуває під впливом арктичного повітря з північних широт. Чи збережуться такі морози до Нового року? Синоптикиня Укргідрометцентру Наталія Птуха в ефірі Українського радіо розповіла, якої погоди варто очікувати на зимові свята.

Як полярне вторгнення на територію України відобразиться на погоді

За словами представниці Укргідрометцентру, йдеться про надходження арктичного повітря з північних широт, тобто холодної повітряної маси з півночі та північного сходу.

“Зараз на території України вже відбулася його початкова стадія і це буде надалі продовжуватися у наступні кілька днів. Саме 21, 22 та 23 грудня будуть найхолоднішими та найморознішими”, — сказала Наталія Птуха.

Синоптикиня радить у ці дні одягатися тепліше, тому що українці вже відвикли від такої морозної погоди.

“Попередні зими нас дещо розслабили, але це в межах норми. Це нормальна зимова погода”, — додала вона.

Чи рясними будуть опади

Щодо опадів, то вони, за словами Наталії Птухи, припиняться.

“Сьогодні ( 21 грудня — ред.) по Україні лише подекуди ще залишається невеликий сніг, але вже наступні кілька днів буде переважати погода без істотних опадів. Тому що хоч в Україну і зайшов холод, але на нашу територію почне впливати антициклон високого тиску, коли немає опадів”, — сказала синоптикиня.

І за рахунок прояснення, попередила вона, вночі може бути ще холодніше. Тому ночі 22 та 23 грудня будуть найморозніші.

“Наприклад, в Карпатах і на північному сході України очікуємо показники в межах 13-19 градусів морозу вночі та в денні години 7-12 градусів. На решті території вночі 7-12 градусів морозу, а вдень 3-10 градусів”, — попередила Наталія Птуха.

Коли очікувати на потепління

За словами представниці Укргідрометцентру, наприкінці тижня є тенденція до потепління по території всієї країни. Буде надходження теплого атлантичного повітря з заходу та південного заходу, яке супроводжуватиметься опадами. У західних областях може бути дощ із мокрим снігом, у центрі та на півночі — сніг, а також подекуди мокрий сніг, а на сході все ще буде сніжити.

“Сподіваємося, що це потепління не буде настільки довготривалим, щоб сніг розтанув”, — сказала Птуха.

Якою буде погода на Новий рік

“Залишається надія, що на Новий рік буде не надто морозна погода, можливо, зі снігом. Але якою точно буде погода, можна буде сказати лише за 5 днів до 31 грудня”, — зазначила синоптикиня.

Як вона пояснила, зараз дуже рухлива атмосфера і відбувається перебудова атмосферних процесів. Наразі спостерігаються температурні гойдалки.

“Проте за попередніми розрахунками буде невеликий мороз і подекуди сніжитиме, зокрема на заході”, — сказала Наталія Птуха.

Наскільки варто довіряти прогнозам погоди у смартфоні

“Ті прогнози, які в нас в телефоні — це розрахункові моделі. Є багато світових центрів, і у кожного є розрахункова метеорологічна модель”, — пояснила представниця Укргідрометцентру.

За її словами, така модель оновлюється постійно, зокрема деякі оновлюються кожні 4 чи 6 годин. Тобто прогнози, які доступні в телефоні, також постійно оновлюються. Але такий прогноз — це найчастіше сухі розрахунки моделей, де синоптики не займаються аналізом. Тому не бажано довіряти прогнозам, розрахованим на два тижні вперед, підсумувала Наталія Птуха.

Що відомо

Читайте також

Всесвітня метеологічна організація визнала новий температурний рекорд в Арктиці — 38°C тепла

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок