"Зрозуміла, що краще вакцинуватися": історія харків'янки з онкодіагнозом, яка щепилася від COVID

"Зрозуміла, що краще вакцинуватися": історія харків'янки з онкодіагнозом, яка щепилася від COVID

"Зрозуміла, що краще вакцинуватися": історія харків'янки з онкодіагнозом, яка щепилася від COVID
. Суспільне Харків

З 10 тисяч пацієнтів обласного центру онкології, виявлених за рік, від СOVID щеплюються близько половини, каже директор центру онкології Денис Скорий. Кількість охочих вакцинуватися серед онкохворих, за його спостереженнями, зросла в останні три місяці. Повністю захистилася від COVID і 58-річна харків'янка Тетяна Літвіна. Два роки тому у неї діагностували рак молочної залози, нині вона — у ремісії.

"Звикла довіряти доказовій медицині"

"Я почала розуміти, що мені, мабуть, краще вакцинуватися, тому що, маючи такий діагноз за плечима, треба якось себе захистити. Коли навесні з'явилися вакцини у Харкові, я почала шукати спосіб щепитися. 1 квітня я отримала першу дозу, це був індійський СovieShield. Друга доза у мене була в середині червня", — розповідає Тетяна.

"Страху жодного не було, тому що я досить багато читала, вивчала — так, інформація була суперечлива, але я вже лікувалася від онкозахворювання, я звикла довіряти доказовій медицині", — додає жінка.

Тетяна каже, коронавірусом не хворіла і звертала увагу на інших пацієнтів: "Я помітила достатньо багато випадків, коли людина була у ремісії, перехворіла на COVID й у неї трапився рецидив. Тому ці спостереження і привели мене до рішення, що як тільки можна буде зробити бустерну дозу, я обов'язково це зроблю".

"Осінь-2021 — переломний момент"

Інфекція може стати причиною рецидиву, адже онкопацієнти перебувають у групі ризику, каже директор обласного онкоцентру Денис Скорий.

"Усі онкологічні пацієнти перебувають у групі ризику, тобто вони найбільш чутливі до коронавірусної інфекції. Якісь негаразди, які можуть відбуватися в організмі хворої людини, вони можуть спричиняти рецидив. Хочу сказати, що на сьогодні немає наукової бази, яка б казала про те, що тяжкий перебіг або взагалі інфікування коронавірусною хворобою, підвищує ризик рецидиву захворювання у категорії пацієнтів, які вже подолали онкологічну хворобу", — зазначає Скорий.

Дивіться також: Чому я вакцинуюсь — проєкт Суспільного

Кожен другий пацієнт Скорого вакцинувався, говорить директор центру: "Вересень-листопад — це місяці, коли стався переламний момент у цьому розумінні".

За словами директора онкоцентру, з вакцинацією слід почекати, якщо менш ніж за тиждень в пацієнта запланована операція. Людям, які проходять хіміо- або імунотерапію, слід проконсультуватися з профільним терапевтом — щеплять таких онкохворих у перерві між курсами лікування. Людям, які пройшли трансплантацію або повне опромінення тіла, можна вакцинуватися через три місяці після повного курсу лікування, зазначає Скорий.

За даними центру контролю та профілактики хвороб, на Харківщині вакцинацію завершили понад 800 тисяч людей — близько третини населення регіону.

Читайте також

На Харківщині зайняті 43% місць для пацієнтів з COVID-19

На початок