"Дуже тонка праця": у міськраді відповіли, чому у Харкові не продовжують будувати метро

"Дуже тонка праця": у міськраді відповіли, чому у Харкові не продовжують будувати метро

"Дуже тонка праця": у міськраді відповіли, чому у Харкові не продовжують будувати метро
.

Будівництво двох нових станцій метрополітену у Харкові "Одеська" та "Державінська" — досі на підготовчому етапі.

Про це на брифінгу 10 грудня сказав новопризначений генеральний директор комунального підприємства "Харківський метрополітен" Андрій Гармаш.

"Досі ведуться підготовчі роботи. Відселення людей також триває. Це все відноситься до підготовки будівельного майданчика. Є певні труднощі", — сказав Гармаш.

Заступник Харківського міського голови Євгеній Водовозов стверджує, що усі роботи, пов'язані з будівництвом метро, "йдуть паралельно".

"Дуже тонка праця": у міськраді відповіли, чому у Харкові не продовжують будувати метро
На брифінгу у міськраді 10 грудня Євгеній Водовозов та Андрій Гармаш розповіли про плани метрополітену з будівництва нових станцій. Суспільне Харків

"Це відселення, знесення будівель, яким вже відшкодовано їх вартість власникам, тендерна процедура... В судових тяжбах, якщо я не помиляюся, п'ять-сім людей", — сказав заступник мера.

Він також навів приклад однієї з таких перешкод.

"Зараз проходить оцінка будівництва по одному з об'єктів, я не буду називати, це неважливо. По оцінці власника, нічого не буде цьому об'єкту, він готовий підписати папери, що не має претензій, але ми так будувати не будемо. Ми зараз робимо оцінку, якщо ми будемо йти щитом прохідницьким, по оцінці наших фахівців, цей будинок рухне. Якщо ми отримаємо висновок, що цей будинок рухне, ми дамо йому змогу отримати компенсацію або в добровільному порядку, або в судовому", — сказав Водовозов.

За його словами, на початку року очікується "фінальний етап тендерної процедури для відбору генерального підрядника, який буде будувати метро".

Гендиректор метро Андрій Гармаш уточнив, що генпідрядника мають визначити у першому півріччі 2022 року. За словами заступника міського голови, тривалість процедури обумовлена виконанням усіх процедур у співпраці зі Світовим банком.

"Це дуже довга процедура. Це в січні цю процедуру заявимо, подача документів, оцінка, це дуже кропітка, тонка праця", — сказав Водовозов.

Що відомо

  • Будівництво двох станцій метро у міськраді назвали стратегічними напрямками бюджету на 2021 рік. Через будівництво двох станцій під знесення потрапили понад 140 об'єктів. Нові вагони для метро Харків хоче закупити у Китаї.
  • Перед місцевими виборами у жовтні 2020 року Ігор Терехов наголошував, що будівництво двох станцій метро у Харкові розпочнуть до кінця 2020 року.
  • У грудні 2020 перший Терехов сказав, що будувати дві станції метрополітену розпочнуть після того, як оберуть компанію-переможця.
На початок