Як зірвані графіки вплинуть на будівництво онкоцентру в Харкові — коментар ОДА

Як зірвані графіки вплинуть на будівництво онкоцентру в Харкові — коментар ОДА

Як зірвані графіки вплинуть на будівництво онкоцентру в Харкові — коментар ОДА
. Суспільне Харків

Розірвати договір з компанією, яка не вклалася в терміни зведення нового онкоцентру, планують до кінця грудня.

Про це в етері "Сьогодні. Головне" 9 грудня розповів директор обласного Департаменту капітального будівництва Сергій Жуков.

"Сьогодні спливає термін використання попередньої плати, це останній транш попередньої плати, який був наданий три місяці тому у розмірі 16 млн 650 тис. грн. Підрядна організація після отримання авансу повинна була виконати роботи на суму більш ніж 50 млн грн, але станом на сьогодні цей авансовий платіж не закритий", — говорить Жуков.

У департаменті розглядають два варіанти припинення співпраці з будівельною компанією "Ромб+".

"Ми готові розірвати договірні відносини в односторонньому порядку. Коли ми розуміємо, що це буде складно, так і будемо пропонувати фірмі-генпідряднику розірвати за згодою сторін", — говорить Жуков.

В Харківській ОДА розповіли, як зірвані графіки вплинуть на будівництво онкоцентру
Розірвати договір з фірмою-підрядником планують до кінця грудня. Суспільне Харків

В департаменті сподіваються, що невикористані кошти вдасться зберегти та витратити у наступному році.

"На засіданні міжфракційного [парламентського] об'єднання "Слобожанщина", яке відбулося понад місяць тому, нами було озвучене питання щодо можливого невикористання коштів у цьому році. Одноголосно було підтримане рішення зробити кошти, які є на рахунку в обласної адміністрації, перехідними", — говорить директор профільного департаменту.

Він запевняє, що будівництво онкоцентру не припиниться.

"Запевнення, що це об'єкт №1 з [президентської програми] "Велике будівництво", й буде фінансуватися у наступному році, ми отримали від усіх: від Міністерства, від Офісу президента, від уряду. Ми маємо надію, що при першому розподілі коштів з інфраструктурної субвенції 2022 року буде виділено не менше 300 млн грн (у цілому — ред.). А також ми маємо як джерело фінансування Державний фонд регіонального розвитку", — говорить Жуков.

В Харківській ОДА розповіли, як зірвані графіки вплинуть на будівництво онкоцентру
Розробку проєкту будівництва нового онкоцентру почали у 2018 році. Суспільне Харків

Якщо договір розірвуть без перешкод та після проведення тендеру укладуть новий, будівництво планують завершити до кінця 2022 року.

"Залізобетонний каркас виготовлений трошки менше ніж на 90%. Вже виконуються роботи зі стінового огородження, скління. В моєму розумінні ідеальним варіантом було б завершити цей рік з цією генпідрядною організацією. Й завершити хоча б каркас", — підсумував Жуков.

У новому корпусі мають розмістити пів тисячі ліжок. На нього чекають третій рік, розповів Суспільному завідувач мамологічного відділення онкоцентру Дмитро Бухтєєв. За його словами, за це рік у відділенні пролікували понад дві тисячі хворих. Працюють у старому корпусі, якому майже сто років.

"Це і площа приміщень, це і площа операційних, площа палат, вентиляція, всі комунікації... Торік покрівля текла. Зараз ми маємо поліклінічне відділення, яке розташоване у 300-400 метрів від нас. Це дуже незручно. Якщо там розташована лабораторія, відділення хіміотерапії", — каже Бухтєєв.

"На кінець цього року ми повинні були отримати саму будівлю з вікнами, будівля буде підготовлена під зиму. І в цій будівлі у першому чи другому місяці нового року вже будуть проводитися внутрішні роботи. На жаль, ми бачимо, що не маємо повністю всієї будівлі", — сказав директор онкоцентру Денис Скорий.

Що відомо

  • Інфраструктурну субвенцію у розмірі 67 мільйонів гривень, розраховану на будівництво нового онкоцентру, повернули до державного бюджету. В облдержадміністрації заявили, що генпідрядник зірвав графік робіт. У самій компанії це пояснили недоліками наданого замовником проєкту.
На початок