Чому коронавірус мутує і чи зарадить цьому вакцинація — розповідає запорізька інфекціоністка

Чому коронавірус мутує і чи зарадить цьому вакцинація — розповідає запорізька інфекціоністка

Чому коронавірус мутує і чи зарадить цьому вакцинація — розповідає запорізька інфекціоністка
. Фото: Рixabay

Чому з'являються нові мутації COVID-19 та чи ефективна проти них вакцинація, кореспондентам Суспільного розповіла лікарка-інфекціоністка, завідувачка кафедри дитячих інфекційних хвороб Запорізького державного медичного університету Олена Усачова.

Лікарка зазначає, що для вірусних інфекцій взагалі є властивими мутації. Вірус – це дрібний агент, який є вкрай нестабільним і під час передачі свого генетичного матеріалу (РНК, якщо мова йде про коронавірус) відбуваються невеликі зміни у цьому генетичному матеріалі.

– Більшість вірусів, особливо РНК-вмісних, мають недосконалу систему контролювання цієї мутації, тому що мутації відбуваються у всіх клітинах організму. Але є імунна система, яка дуже активно бачить ці мутації і їх знешкоджує.

Поява нових штамів коронавірусу не залежить від зовнішніх чинників

– Вірус живе "своїм життям", але для того, щоб накопичувалися мутації, треба, щоб він тривалий час зберігався в клітинах організму людини (поза якими він жити не може). І якщо людина вакцинована, у неї дуже швидко припиняється вірусеміяВірусемія — наявність вірусів у крові, як стадія патологічного процесу під час деяких вірусних інфекцій. , припиняється реплікація Реплікація — процес створення копій.вірусу в організмі, тому недостатньо цього часу для накопичення мутації. Тому вакцинація є ще й профілактикою ось таких змін самого вірусу.

Чому так швидко з'являються нові штами

– На прикладі вірусу грипу ми знаємо, що кожен рік змінюються актуальні штами грипу, це також РНК-вмісний вірус. А ось те, що нові штами коронавірусу з’являються саме в тих країнах, де недостатньо вакцинованих, це підтверджує той факт, що вона необхідна навіть для профілактики мутацій.

Чим небезпечна поява нових штамів коронавірусу

– У людей, які вже проконтактували з минулими штамами, відпрацьовується певний рівень імунної відповіді й людина, навіть при зустрічі з вже знайомим вірусом, не хворіє та не інфікується. Якщо ж потрапляє новий вірус, то цей старий імунний захист може не спрацювати. І тому людина швидше буде хворіти повторно, вже новим штамом.

Чи можуть легше переносити нові штами, ті хто перехворів на попередні

– Це буде залежати від вірулентності Вірулентність — ступінь хворобонтворності вірусу.самого штаму, наскільки він подолає ваш імунологічний захист. Якщо він долає його, той який був створений попередніми штамами, то він може протікати більш тяжко. Більшість наукових досліджень вказує на те, що "Омікрон" швидше передається, проте він переважно не викликає тяжких форм захворювання і летальних наслідків.

Чи може вакцинація зупинити пандемію

– Всі вакцини, які є зараз, не запобігають інфікуванню, але в рази зменшують вірогідність інфікування – в 4-5 разів, а відповідно запобігають подальшому поширенню. Крім того, в організмі вакцинованої людини короткий термін реплікації вірусу і виділення його в навколишнє середовище. Він не встигає накопичувати мутацію і це також є профілактичним засобом щодо появи нових штамів.

Тобто, по-перше – рідше інфікуються, а по-друге – людина у коротший термін виділяє вірус в навколишнє середовище. Тому зменшується навантаження на людство цією вірусною інфекцією.

Що відомо

  • Moderna та Pfizer планують адаптувати свої вакцини для використання проти штаму "Омікрон". Генеральний директор компанії Moderna Пол Бертон повідомив, що компанія може підготувати змінену вакцину від штаму коронавірусу "Омікрон" на початку 2022 року.
  • Вчені Гонконзького університету зробили перший на сьогодні знімок штаму коронавірусу "Омікрон" за допомогою електронного мікроскопа.
  • Міністерство охорони здоров'я України планує запустити бустерне щеплення серед груп ризику в середині січня 2022 року.

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber

Читайте нас у Telegram

На початок