У громадський транспорт Сум почали пускати стоячих пасажирів

У громадський транспорт Сум почали пускати стоячих пасажирів

У громадський транспорт Сум почали пускати стоячих пасажирів
. Суспільне Суми

З 6 грудня у громадському транспорті Сум дозволено заповнювати 50% місць для стояння. За день в обласному центрі не склали жодного адмінпротоколу за перевезення більшої за дозволену кількість пасажирів. Про це Суспільному розповів речник патрульної поліції Сумщини Олег Сологуб.

На зупинці "Центральний універмаг" близько 10.00 сумчани, які чекали транспорт, розповіли, що дію нововведення на собі ще не відчули.

"Я їхав у маршрутці — було повно сидячих місць. Це на краще, думаю, що людям буде легше дістатися до роботи і далі", — говорить пан Андрій.

У сумський громадський транспорт почали брати стоячих пасажирів

"Знаю, читав в Інтернеті. Їздив, але людей мало було. Близько дев’ятої години їхав 15 маршруткою, то там людей майже не було. А ще 67-м їздив, людей теж мало було", — сказав пан Сергій.

"Не беруть. На п’ятірці, на тролейбусі. Я запитувала у кондуктора, вона сказала, що у них сьогодні ще немає розпорядження", — зазначила пані Анастасія.

Ситуацію, яка сталась із Анастасією, у комунальному "Електроавтотрансі" пояснили.

"Працівник лише вийшла з вихідного дня і ще не ознайомилася, тобто вони всі під підпис ознайомлюються і вона, можливо, не тримала цього наказу", — зазначила речниця "Електроавтотрансу" Ірина Крячко.

Загалом у комунальному транспорті стояти можуть від 20 до 30 людей, залежно від виду: автобус чи тролейбус.

"Пасажири ще вагаються заходити їм чи ні, але відчиняємо вже всі двері. Намагаємося якомога більше запустити, бо можна тепер не 30 людей запустити, як раніше. Тепер — 60. Зазвичай майже всіх людей на зупинці ми забираємо. Рахую сам, коли ж на перші двері, а зараз і на середні, і на задні. Так, на око намагаюся приблизно визначити", — говорить водій тролейбуса Микола Труханов.

У сумський громадський транспорт почали брати стоячих пасажирів

"Я з кондуктором працюю. Ми лише на другу зміну заступили, тому ми до автовокзалу проїхали і назад, тільки зараз почали людей брати", — каже водійка тролейбуса Світлана Шамрай.

У приватних маршрутках дозволили окрім, сидячих місць перевозити дві-три людини за стоячими місцями.

"Зранку одне коло може дві людини взяти, а друге коло уже й сидячих не набрав", — зазначає водій маршрутки Анатолій Кононенко.

"В усіх однаково. В автобусах дозволили, скільки там по документах, половину. У нас чотири по документах — стоячи, а дозволили два, половину, 50%", — каже водій маршрутки Олександр Шульженко.

"Дуже не сперечаються, вже звикли, а так в принципі, раді, що хоч двох беруть. Їм ще краще, не мерзнути та не чекати на зупинці", — розповідає водій маршрутки Олег Шепотько.

За словами голови Асоціації приватних перевізників Сум Олександра Запорожця, така кількість дозволених стоячих пасажирів не вирішує проблему із перевезенням у години пік.

"Не у години пік – так, у години пік – ні. Хоча година пік зараз таке поняття розмазане, але можливо. Хоча ніхто не розуміє, чому плечем до плеча сидіти можна, а плечем до плеча стояти не можна", — сказав він.

У сумський громадський транспорт почали брати стоячих пасажирів

Перевіряє, чи дотримуються правил щодо карантину людей водії комунального та приватного транспорту патрульна поліція.

"На сьогодні порушень таких не зафіксовано, але з початку року було зафіксовано майже 200 таких правопорушень. На порушників складалися адміністративні матеріали, які потім передавалися до суду", — каже речник патрульної поліції Сумщини Олег Сологуб.

Санкція статті за порушення правил карантину передбачає штраф у розмірі від 17 до 34 тисяч гривень.

Що відомо

  • 11 жовтня Кабінет міністр затвердив нові правила пасажирських перевезень на час карантину.
На початок