"Творчість без кордонів": у Херсоні відбувся захід напередодні Міжнародного дня людей з інвалідністю

"Творчість без кордонів": у Херсоні відбувся захід напередодні Міжнародного дня людей з інвалідністю

"Творчість без кордонів": у Херсоні відбувся захід напередодні Міжнародного дня людей з інвалідністю
. Фото: Аліна Олефір/Суспільне Херсон

Інклюзивна подія "Творчість без кордонів" відбулась 1 грудня перед Міжнародним днем людей з інвалідністю у Херсонському академічному музично – драматичному театрі ім. Миколи Куліша. Там побувала кореспондентка Суспільного Аліна Олефір.

5 років тому на базі обласної бібліотеки імені Олеся Гончара почав діяти інклюзивний театр "Звичайна роль – особливий актор". Тоді, розказує директорка книгозбірні Надія Коротун, на майстер-класи приходили мами із дітьми з інвалідністю і виникла ідея створити інклюзивний театр. Актори у ньому – батьки та діти. Наразі у доробку чотири вистави.

"Завтра наші актори відбувають у Київ для участі у міжнародному конкурсі. Я впевнена, що вони повернуться з перемогою", - каже Надія Коротун.

Актор театру Віталій Пронько говорить, чудово розуміє, з чим стикаються діти з інвалідністю. Колись він сам мріяв потрапити до театру та реалізувати себе як актор. Його мрія здійснилася, тепер Віталій залюбки долучається до таких інклюзивних заходів.

"У мене теж є інвалідність і я радий, що після мене є покоління, яке так само проявляє себе творчо, яке показує суспільству, що діти з інвалідністю – талановиті. Мене тішить те, що саме наш театр долучається до таких проєктів, що театр, дійсно, толерантний", - розповідає актор Віталій Пронько.

Віктор Булка, керівник громадської організації говорить, цим заходом хотіли привернути увагу громади та представників влади до людей з інвалідністю.

"Це - не свято, це - не якийсь там концерт. Ми хочемо показати і засвідчити громаді, що ми - талановиті, творчі, незважаючи на будь-які обмеження, показати місцевій владі, що потрібно створювати сприятливі умови для реальної інклюзії в громаді. Не просто на папері. Показати, що у нас є діти з інвалідністю різних нозологій, щоб на них звертали увагу не тільки цього дня, а й кожного дня", - розказав Віктор Булка.

Інклюзивний захід у театрі Куліша проходить втретє, каже Олександр Книга.

"Це люди з особливими потребами і ми намагаємося в театрі силою мистецтва переконувати всіх, що часто ці люди нас вчать витриманості, мужності, перемогам і ми маємо такі приклади – Ліза Мерешко, Віталій Пронько. І ми взагалі хочемо, щоб такі люди були прикладами для тих, хто зневірився, мають певні проблеми", - говорить директор театру Олександр Книга.

Участь у сьогоднішньому заході взяли творчі колективи, де займаються діти з інвалідністю та актори театру.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок