У Миколаєві вандали пошкодили Ханукію

У Миколаєві вандали пошкодили Ханукію

У Миколаєві вандали пошкодили Ханукію
. Фото: Володимира Степанова/Суспільне Миколаїв

Ханукію, яку єврейська громада Миколаєва встановила напередодні святкування ХанукиХанука – це єврейське восьмиденне зимове свято. В перекладі з івриту слово "ханука" означає "відданість". Свято перемоги у війні між святістю і нечистотою., 30 листопада пошкодили невідомі.

Про це кореспондентам Суспільного розповів представник єврейської релігійної громади Миколаєва Дмитро Струнін.

У 2021 році Хануку відзначають з 28 листопада до 6 грудня.

Пошкоджена Ханукія Ханукія - світильник, який запалюють протягом восьми днів свята Хануказі світлодіодною ілюмінацією та електричними лампами була встановлена на розі вулиць Соборної та Адмірала Макарова.

У Миколаєві вандали пошкодили Ханукію
Ханукія встановлена на розі вулиць Соборної та Адмірала Макарова. Фото: Володимира Степанова/Суспільне Миколаїв

Як розповів Дмитро Струнін, щодня протягом свята на ній запалювали чергову свічку. 30-го листопада, приблизно о 15-й годині, представники єврейської громади приїхали до конструкції, аби запалити символічний вогонь. Побачили перерізану світлодіодну гірлянду.

У Миколаєві вандали пошкодили Ханукію
Пошкоджені світлодіодні гірлянди. Фото: Володимира Степанова/Суспільне Миколаїв

"Не світилися лампи, потім побачили, що світлодіодні гірлянди порізані, на конструкції є слід від чогось гострого та обірвана вилка, яка живить всю конструкцію. Вилку відремонтували, а от гірлянду відновити вже не вийде", — розказав Дмитро Струнін.

У Миколаєві вандали пошкодили Ханукію
Світлодіодну ілюмінацію вдалося частково відновити. Фото: Володимира Степанова/Суспільне Миколаїв

Головний рабин Миколаєва та Миколаївської області Шолом Готтліб говорить, що конструкцію встановлюють вже багато років. Ситуація, коли її псують, виникла вперше.

"Вже багато років ми запалюємо в центр міста ці ханукальні свічки. Все, хвала Богові, відбувається спокійно, затишно та приємно. У нас є підтримка і державна в тому числі, щоб провести це свято спокійно. Але той факт, що це відбулось у нас та паралельно в інших містах – це може говорити про те, що хтось намагається не дати спокійно пройти цьому святу", — сказав Шолом Готтліб.

Читайте також: "У центрі Дніпра невідомі повалили на землю Ханукію – символ юдейського свята"

За словами Шолома Готтліба, за час святкування в 2021 році ханукію двічі псували у Києві та один раз у Дніпрі. Миколаївська єврейська громада написала заяву до поліції.

Речниця Національної поліції Миколаївської області Інна Парфенова розповіла кореспондентам Суспільного, що станом на перше грудня правоохоронці цю справу розглядають в рамках адміністративного правопорушення та встановлюють обставини вказаної події, а також людей, які могли бути причетними. Після проведення перевірки прийматимуть подальше рішення.

Читайте Суспільне Миколаїв у Telegram, Viber та Instagram.

На початок