"Збитий" дрон та вакцинація правоохоронців: інтерв'ю з начальником поліції Одещини

"Збитий" дрон та вакцинація правоохоронців: інтерв'ю з начальником поліції Одещини

"Збитий" дрон та вакцинація правоохоронців: інтерв'ю з начальником поліції Одещини
. Суспільне Одеса

Минуло 100 днів як Микола Семенишин став очільником Головного Управління Національної поліції в Одеській області. Перше розгорнуте інтерв'ю журналістам Суспільного генерал надав у приміщенні ситуаційного центру ГУ Нацполіції області.

— Три місяці на новій посаді, Одеський регіон для Вас новий. Яка тут специфіка роботи поліції?

— Для мене це 4 регіон на посаді начальника Головного управління. Відмінність Одещини, враховуючи географічне розташування, є специфіка у вчиненні кримінальних правопорушень етнічними групами, надзвичайно багато "гастролерів", які приїжджають задля вчинення кримінальних правопорушень, які я не констатував в інших регіонах.

100 днів на посаді очільника Нацполіції Одещини: інтерв'ю з генералом Миколою Семенишиним
Суспільне Одеса

— За ці три місяці які кадрові зміни відбулись?

— Зрозуміло, що за 100 днів я прийняв ряд організаційно-управлінських моментів, сформована команда однодумців, управлінців, які мають професійний досвід, результати роботи та визнання у команді. Якщо взяти моє найближче оточення, то це новий керівник слідства – полковник поліції Микола Кащук, новий керівник з боку превенції – майор поліції Олександр Гостіщев і Олександр Хутняк на посаду заступника, який керуватиме кадрами та фінансами.

— Що можете сказати про діяльність обласних підрозділів поліції. Чи плануєте там кадрові ротації?

— По певних районних управліннях в нас проведено кадрові зміни й вони продовжуються тому, що основний критерій оцінки ефективності нашої роботи - це довіра громадян. Вказаний критерій визначають соціальні служби, які проходять тендерні процедури. За 2020 рік рівень довіри складає 35%. Практично за 100 днів ми сформували професійне ядро управлінців, які відповідають за структурні підрозділи. Це і мої заступники, і 8 керівників районних управлінь.

100 днів на посаді очільника Нацполіції Одещини: інтерв'ю з генералом Миколою Семенишиним
Журналіст Суспільного Михайло Кушнір. Суспільне Одеса

— Чи є якісь справи, розслідування, які Ви заслуховуєте щоденно, або щотижнево?

— Особливу увагу ми концентруємо на розкриття вбивств, вбивств минулих років, розкриття розбійних нападів, кваліфікованих крадіжок, а також економічні злочини.

— За останні роки в Одесі відбулись резонансні пожежі, зокрема у психоневрологічному диспансері, готелі "Токіо Стар", пожежі в одеському коледжі на Троїцькій. Частина цих матеріалів направлена до суду, а чи є щось, що перебуває на стадії досудового розслідування?

— По двох вказаних пожежах оголошені підозри та складені обвинувальні акти, які скерували до суду, а по одному провадженню (справа щодо пожежі у психоневрологічному диспансері - ред.) сьогодні призначені експертизи та встановлюється особа, яка причетна до навмисного пошкодження майна.

— Яка зараз статистика розкриття тяжких та особливо тяжких злочинів?

— До поліції Одещини за звітний період звернулося понад 400 тисяч громадян. З них більше ніж 16 тисяч було занесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. З цих 16 тисяч майже 600 особливо тяжких злочинів і 5,5 тисяч тяжких злочинів. Понад 40% тяжких злочинів ми розкриваємо. Нам вдається на майже 100% розкривати вбивства, а за 10 місяців сталося 93 вбивства, одне з яких досі залишається нерозкритим, 88 фактів тяжких тілесних ушкоджень розкриті. Також розкриті зґвалтування, але в структурі злочинності в нас переважають крадіжки, наркозлочинність та шахрайство.

— Під час Вашого представлення одним з пріоритетів роботи Ви називали протидію корупції та контрабанді. Що за цей час зроблено?

— З 29 жовтня нами задокументовано майже 500 адміністративних правопорушень, вилучено з незаконного обігу понад 30 тисяч пачок тютюнових виробів і більше ніж 15 тисяч літрів фальсифікованого алкоголю. Є декілька десятків кримінальних проваджень пов'язаних з незаконним гральним бізнесом. Також є певні напрацювання щодо реалізації незаконних паливно-мастильних матеріалів. Задля активізації роботи ми по Одесі спільно з органами виконавчої влади організували рейди.

— В інтернеті можна знайти інформацію за вересень 2016 року щодо розслідування справи відносно розкрадання паливно-мастильних матеріалів до якої начебто причетні службові особи керівного складу Нацполіції Хмельницької області. Ви якраз в той час очолювали поліцію Хмельницької області. Чим тоді це закінчилось?

— Такий факт мав місце. Була порушена кримінальна справа і мені приємно констатувати той факт, що буквально декілька тижнів тому суд виправдав посадових осіб Хмельницької поліції й доказав їхню невинуватість.

— Як щодо корупції в лавах самої Нацполіції?

— Вказаний негатив присутній у нашому колективі. Лише в цьому році було 5 фактів отримання неправомірної вигоди з боку працівників поліції. Буквально на минулому тижні ми констатували факт неправомірної вигоди одним з керівників відділів поліції у Доброславі. В нас створений відділ по запобіганню корупції серед працівників, активізовано роботу зі Службою внутрішньої безпеки та створена інспекція. Якщо порівняти з минулими роками, то цих фактів значно менше.

100 днів на посаді очільника Нацполіції Одещини: інтерв'ю з генералом Миколою Семенишиним
Очільник Нацполіції Одещини Микола Семенишин. Суспільне Одеса

— Також з пріоритетів Ви виділяли протидію домашнього насильства. Якраз в ці дні триває Всеукраїнська акція "16 днів протидії домашнього насильства". Що можете сказати про цей напрямок?

— Щорічно до нас звертаються за допомогою понад 10 тисяч громадян. За 10 місяців цього року ми констатуємо більше ніж 7 тисяч фактів домашнього насильства. В нас є спеціальні підрозділи, які пройшли спеціально навчання. В цьому році ми відмічаємо тенденцію зниження домашнього насильства. Наразі покращена робота з людьми, які перебувають на профілактичних обліках Нацполіції.

— Нещодавно у ЗМІ писали про начебто збитий поліцейський дрон, який коштував 1,5 млн грн, військовими. Чи мав місце такий факт і що це було?

— Такий факт мав місце, але це не дрон за 1,5 млн грн. Дійсно, ми дрон за вказану суму маємо придбати тому, що провели певні тендерні процедури й він нам потрібний для оперативно-розшукової діяльності. А щодо того факту, дійсно, на певній території розташовані військові частини, дрон який піднявся просто непередбачувано приземлився. Його повернули. Це був саме поліцейський дрон, його не збивали. Він неушкоджений. Жодних розслідувань з цього приводу не проводиться.

100 днів на посаді очільника Нацполіції Одещини: інтерв'ю з генералом Миколою Семенишиним
Очільник Нацполіції Одещини Микола Семенишин. Суспільне Одеса

— Відносно роботи в умовах "червоної" карантинної зони. Як поліція слідкує за дотриманням карантинних обмежень та скільки проваджень щодо підробок сертифікатів наразі відкрито?

— В кожному територіальному підрозділі створені групи, які спільно з органами влади та зацікавленими службами проводять перевірки щодо дотримання карантинних правил. Нами перевірено понад 20 суб'єктів господарювання, складено більш як 5 тисяч адміністративних протоколів і, що стосується кримінальних правопорушень пов'язаних з фальсифікацією COVID-сертифікатів, то у провадженні слідчих є 8 вказаних кримінальних проваджень. Наразі проводяться слідчі дії з перспективою на оголошення підозри та скерування обвинувальних актів.

— А як щодо вакцинації самих працівників поліції?

— Колектив поліції Одещини вакцинований на більше ніж 93%. Ми розуміємо, що 100% вакцинації не може бути, адже певним працівникам лікарі заборонили вакцинуватися.

— Поговоримо про реформування в поліції області. Що нового?

— Наразі в нас сформовано 40 територіальних підрозділів, 8 районних відділів поліції, створені нові служби, наприклад, управління кримінального аналізу, нова міграційна поліція, управління стратегічних розслідувань. Також правління по захисту прав людини, ефективніше працює поліція діалогу. Всі ці структурні перетворення вони підвищують ефективність протидії злочинності в області.

— Як Ви плануєте підтримувати відкритість поліції?

— Ми відкриті у соціальних мережах, ми проводимо дні відкритих дверей, виїзні зустрічі з громадянами та започатковуємо зустрічі громадян з керівництвом на місцях.

Біографія Миколи Семенишина

Микола Семенишин народився 25.11.1969 року на Хмельниччині. У 1998 році закінчив Національну академію внутрішніх справ України та Подільський державний аграрно-технічний університет. Кандидат юридичних наук. З 1990-го року працював міліціонером взводу патрульно-постової служби в Кам'янці-Подільському та в карному розшуку.

100 днів на посаді очільника Нацполіції Одещини: інтерв'ю з генералом Миколою Семенишиним
Очільник Нацполіції Одещини Микола Семенишин. Суспільне Одеса

У 2010 році став начальником Тернопільського МВ УМВС. Там він працював рік, після чого був заступником голови правління КП «Спеціалізоване управління протизсувних підземних робіт» Київ, 2012 — директор цього ж підприємства.

З липня 2014 року — начальник УМВС України в Івано-Франківській області.

З 17 березня 2015 року — начальник УМВС України в Хмельницькій області.

З 7 листопада 2015 року — начальник ГУНП в Хмельницькій області.

Наказом голови Нацполіції від 12 вересня 2017 року призначений начальником ГУНП в Донецькій області.

Що відомо

  • 16 липня Верховна рада призначила новим очільником Міністерства внутрішніх справ України голову комітету з питань правоохоронної діяльності Дениса Монастирського.
  • Монастирський заявив, що поважає всіх працівників поліції, "хто має офіцерську честь та гідність". Водночас він підкреслив, що буде нещадно боротися з тими, хто всупереч присязі використовує свої повноваження задля свого збагачення та порушує права людей.
  • 11 серпня у відставку подав начальник Головного управління Національної поліції міста Києва Андрій Крищенко. Замість нього призначили Івана Виговського.
  • 20 серпня інформацію про свою відставку підтвердив очільник Нацполіції Одеської області Олег Бех. Він зазначив, що "будь-яка робота в державній системі – тимчасова", а тому "треба бути готовим до всього".
  • 26 серпня на посаду очільника Нацполіції Одещини призначили Миколу Семенишина.

Читайте нас у Telegram: головні новини Одеси та області

На початок