Нема світла через борги: як мешканці багатоквартирного будинку вирішують проблему

Нема світла через борги: як мешканці багатоквартирного будинку вирішують проблему

Нема світла через борги: як мешканці багатоквартирного будинку вирішують проблему
. Фото: Суспільне Поділля

У багатоквартирному житловому будинку на вулиці Озерна, 4, що в Хмельницькому, вимкнули електропостачання через борги за світло. У квартирах, окрім темряви, ще й холодно, розповідають мешканці будинку. 29 листопада ввечері мешканці новобудови перекрили рух транспорту вулицею Озерна. Вони ходили пішохідним переходом поблизу автозаправки. Таким чином хотіли привернути увагу влади до проблеми з електроенергією в будинку. Подробиці Суспільне дізнавалося.

У новобудові на вулиці Озерній, 4 вже другий день вимкнуто електропостачання, говорить мешканка будинку, яка не захотіла себе називати. Через відсутність світла, каже, більшість тих, хто тут проживав, виїхали в готелі або ж до рідних. Наразі у квартирі 7 градусів тепла, додає жінка: "В нас немає ні газу, ні світла. Світлом ми користувались від забудовника. Нам вчора вимкнули світло, впродовж дня не було світла. Мешканці виходили і перекривали дорогу. І нам на ніч включили світло. І сьогодні знов в нас світло відключене і ми не знаємо, чи нам його підключать".

Жителька запевняє, що всі борги, які мали власники квартири, сьогодні погасили. Та пояснює, чому ОСББ досі не прийняв будинок на баланс: "Забудовник доробляє в будинку електричні роботи. Вони поставили два тижні тому лічильники, бо раніше в нас стояли свої. Потім вони збирали щитові, тепер вони збирають щитові на комерцію. Тоді має бути довідка, аж тоді ми тільки зможемо йти заключати угоди з обленерго, і тоді нас підключать".

Новобудова розрахована на 218 квартир, зараз там проживає 30 сімей. Забудовник Володимир Білінський запевняє, що готовий передати приміщення на баланс ОСББ. Каже: за даними його бухгалтера, будинок заборгував 56 тисяч гривень за світло, 21 тисячу він сьогодні заплатив. Додає: "Після створення ОСББ були встановлені постійні лічильники, і наразі ми просимо, щоб вони швидше почали приймати будинок. Я думаю, що ми прийшли до якоїсь згоди, що вони будуть тепер частіше приходити на офіс і робити всю документацію належно".

Чому виникла проблема із електропостачанням будинку, пояснює так: "Є лічильники, всі беруть показники самі - як директор ОСББ, так і люди. Просто люди не хочуть віддавати ОСББ кошти, не несуть. Дехто несе нам на пряму, мотивуючи тим, що ми не хочемо в ОСББ носити, бо в них є якісь проблеми і приносять невчасно. Вони гарантують, що принесуть. Ми розуміючи, що кошти будуть, не звертаємося в обленерго, нічого не просимо. Недоотримавши кошти, обленерго просто відключає".

Представники будинку, забудовник та влада зустрілись в міській раді. Заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук розповів: "ОСББ повинно якнайшвидше перейняти постачання і заключити прямий договір з обленерго, а не через забудовника, щоб надалі в нас не було таких ситуацій. Ми узгодили, що частково забудовник погасить заборгованість, щоб не було зараз загрози відключення, але це не знімає питання повного погашення заборгованості".

За інформацією обленерго, на даний час заборгованість за електроенергію погасили. Електропостачання пообіцяли ввімкнути.

На початок