200 тисяч українців не отримали другу дозу вакцини проти COVID-19 вчасно — МОЗ

200 тисяч українців не отримали другу дозу вакцини проти COVID-19 вчасно — МОЗ

200 тисяч українців не отримали другу дозу вакцини проти COVID-19 вчасно — МОЗ
. Unsplash

Цифра у 200 тисяч є меншою аніж раніше, але кожен має розуміти, що тільки дві дози вакцини проти коронавірусної хвороби працюють і повноцінно захищають від ускладнень.

Про це заявив завідувач відділу стратегії імунізації Центру громадського здоров’я МОЗ України Олександр Заіка у коментарі Суспільному.

На думку Олександра Заіки, українці не хочуть щепитися другою дозою через те, що вже перехворіли на COVID-19.

“Людина робила перше щеплення, захворіла на коронавірусну хворобу, та не поспішає робити друге, бо нібито вже є захист. Насправді це не зовсім так, бо ніхто не може гарантувати, скільки цей захист буде тривати, чи буде він довготривалим. Вам потрібно отримати своє друге щеплення від COVID, але не раніше ніж 28 днів після підтвердженого ПЛР-тесту”, — пояснює Заіка.

Для розв'язання цієї проблеми МОЗ наразі турбується про те, щоб через електронну систему охорони здоров’я кожен українець отримував нагадування через sms-повідомлення про можливість отримання своєї другої дози.

“Ми через сімейних лікарів також закликаємо ще раз всіх, аби сімейні лікарі нагадували своїм пацієнтам, з якими вони укладали декларацію і яких вони прищепили першою дозою про необхідність зробити таку другу дозу”, — додає завідувач відділу стратегії імунізації.

Мінімальний та максимальний інтервал між дозами залежить від вакцини. Для вакцин Moderna та AstraZeneca це 28 днів, для CoronaVac — від 14 днів до 28 днів, для Pfizer Comirnaty — 21 день.

Що відомо

  • За добу 25 листопада в Україні виявили 15 936 нових підтверджених випадків COVID-19 (з них дітей – 1 394, медпрацівників – 303). 608 хворих померли через ускладнення хвороби.
  • Міністерство охорони здоров’я із 9 грудня розширить перелік професій, для яких вакцинація проти COVID-19 є обов’язковою.
  • Європейський офіс Всесвітньої організації охорони здоров’я рекомендує країнам розглянути можливість запровадження обов’язкової вакцинації всього населення.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок