Зареєструвалися 59 депутатів: що розглядають на сесії Закарпатської облради

Зареєструвалися 59 депутатів: що розглядають на сесії Закарпатської облради

Оновлено
Зареєструвалися 59 депутатів: що розглядають на сесії Закарпатської облради
. Суспільне Закарпаття

59 із 64-х депутатів зареєструвалися на сесії Закарпатської обласної ради 25 листопада. Про це повідомив кореспондент Суспільного з місця події.

На сесії присутні депутати зі всіх фракцій. Сьогодні на сесії планують обрати нового голову обласної ради.

Депутатка від фракції "КМКС Партія угорців України" Єлизавета Біров зачитала заяву, в якій йшлося, що депутати не братимуть участь у голосуванні. Депутатка також заявила, що минулого року "збройні формування СБУ провели обшуки в офісах "КМКС", у створених організацією Фондах та в помешканні голови товариства, метою яких було залякування депутатів від партії. "За цих обставин фракція "КМКС" не брала участі у виборах голови обласної ради. Сформована коаліція пізніше виявилася недієздатною", — повідомила Єлизавета Біров.

Також депутат від "За майбутнє" Олександр Ледида заявив, що їхню фракцію не запросили до перемовин щодо обрання нового голови, тому не братимуть участі в голосуванні.

Депутат від "Слуги народу" Едгар Токар повідомив, що вони теж відмовляються від участі в голосуванні. Натомість інший депутат від "Слуги народу" Іван Синетар запропонував висунути на посаду голови Петра Станка від фракції "Рідне Закарпаття". Однак він відмовився бути претендентом на посаду голови. Тож єдиним кандидатом залишився Володимир Чубірко від "Рідного Закарпаття", якого висунули на сесії 15 листопада.

Головує виконувач повноважень голови Закарпатської облради Василь Іванчо. До президії запросили в.о. голови Закарпатської ОДА, депутата від фракції "Слуга народу" Петра Добромільського.

Депутати обрали секретаріат засідання, до якого увійшли депутатка від "Рідного Закарпаття" Наталія Штефуца, депутат від "Європейської солідарності" Денис Ман та депутат від "Батьківщини" Георгій Горват.

Що відомо:

  • 28 жовтня сесія обласної ради розпочалася з півгодинним запізненням. Олексій Петров засідання сесії переніс, у залі його не було. Зареєструвалися 36 депутатів. Маючи кворум, вони вирішили розпочати засідання. Система для голосування не працювала, тож більшістю голосів піднятими руками обрали тимчасово головуючим облради Володимира Чубірка від "Рідного Закарпаття". А голову Олексія Петрова від "Слуг Народу" відправили у відставку. За це рішення проголосували 35 депутатів.
  • Голова Закарпатської облради Олексій Петров засідання сесій обласної ради і 28 жовтня, і 4 листопада називає незаконними. Він звернувся до поліції та прокуратури.
  • "На сесії має бути мінімум 45 депутатів — тоді будемо працювати". Про політичну ситуацію в краї розповів тимчасово головуючий на сесіях 28 жовтня та 4 листопада Володимир Чубірко.
  • Депутати планували провести сесію 6 листопада, однак на дверях у сесійну залу змінили замки. Вони провели збори депутатів у атріумі ОДА та обради. Учасники мали покинути будівлю через повідомлення про замінування, однак вони продовжили залишатися в атріумі, у той час як там працювали піротехніки з собаками. У підсумку, підписали звернення до президента України.
  • Депутати Закарпатської облради зареєстрували вимогу скликати позачергову сесію 9 листопада. Натомість Олексій Петров видав розпорядження про перенесення сесії на 15 листопада. Після цього депутати вирішили зібратися також у цей день, а не 9 листопада.
  • "Найважливіше питання, яке наразі мало б згуртувати депутатів Закарпатської обласної ради — питання бюджету", — політолог Михайло Шелемба проаналізував політичну кризу.
  • 43 депутати підтримали 15 листопада дострокове припинення повноважень Олексія Петрова на посаді голови обласної ради. 17 – не голосували.
  • Звільнили голову Закарпатської облради, тричі оголошували перерву і не встигли обрати нового через повідомлення про замінування будівлі. Як проходило засідання обласної ради 15 листопада.
  • Сесію Закарпатської облради перенесли на 17 листопада через повідомлення про замінування.
  • В поліцію 17 листопада надійшло повідомлення про замінування Закарпатської обласної ради. За останні два тижні — це третє замінування будівлі Закарпатської ОДА та облради.
  • Через повідомлення про замінування 17 листопада депутати вирішили провести збори у ректораті УжНУ.
  • Депутати Закарпатської облради зареєстрували вимогу про позачергову сесію 25 листопада.

Читайте нас у Telegram, Viber та Instagram

На початок