У селах Чернівецької громади понад рік немає старост. Жителі обрали кандидатів

У селах Чернівецької громади понад рік немає старост. Жителі обрали кандидатів

У селах Чернівецької громади понад рік немає старост. Жителі обрали кандидатів
. Суспільне Буковина

У селах Чорнівка та Коровія Чернівецької громади місцеві жителі обрали кандидатури старост. Це представники опозиційних партійУ міській раді три фракції (Народний контроль, Команда Михайлішина, Рідне місто) виступають з критикою роботи мера та депутатів від його фракції. Здебільшого вони голосують проти ініціатив більшості мера, також заявляють про утиски їхніх пропозицій. Також представники опозиції не мають посад у міській раді "Рідне місто" та "Народний контроль". Кандидати мають пройти співбесіди у міського голови, після чого за них голосуватимуть на сесії.

У Чорнівці старостою хочуть бачити місцевого жителя та підприємця Івана Дробота. На його підтримку зібрали понад 700 підписівЦе понад третина жителів Чорнівки. Про це Суспільному повідомила місцева жителька Алла Сидякіна.

На минулих виборах Дробот балотувався від "Народного контролю". Набрав 177 голосів та мав пройти у раду, однак відмовився від мандату. У коментарі Суспільному сказав, що хоче отримати посаду старости, бо "зараз село дуже занедбане", а посадовця міський голова не призначає понад рік.

"У нас не затверджений бюджет, немає обліку документів, взагалі нічого немає. Ми не знаємо на чому "стоїмо", — каже Дробот.

Водночас у Коровії кандидатом раніше обрали Юрія Продана, повідомив Суспільному радник мера Тарас Прокоп. На виборах Продан балотувався від партії "Рідне місто", втім не пройшов до ради.

Кінцеве рішення щодо старост прийматимуть депутати міської ради. Їхні кандидатури подаватиме мер Клічук після співбесід.

За словами Прокопа, старост не призначали, бо дотримувались процедури — чекали прийняття закону, опісля мали проводити збори у селах.

У коментарі Суспільному політолог Ігор Бабю'к сказав, що призначити старост могли раніше. За його словами, закон про місцеве самоврядування цього не обмежував. Кандидатури не висували, бо ймовірно не можуть знайти "лояльну" людину. Водночас за словами Баб'юка, голосування у селах показує, що там хочуть мати своїх представників.

Що відомо

  • Згідно з новим адмінподілом, частиною Чернівецької громади стали села Чорнівка і Коровія. У селах ліквідували сільради, а торік на місцевих виборах вони голосували за депутатів міськради та голову громади.
  • У Чернівецькій громаді утворено два старостинські округи — у селах Чорнівка та Коровія. Їх утворили за рішенням сесії.
  • Старости села Чернівецької громади можуть займатись адміністративною роботою — збирати документи для відведення землі чи передачі її в оренду, на отримання субсидій на комунальні послуги. Перелік послуг затвердив виконком. За словами радника міського голови Тараса Прокопа, перелік послуг може змінюватись відповідно до освіти старости.
  • 29 липня президент підписав закон про розвиток інституту старост. У ньому йдеться, що кандидатури старост мають виноситись на громадські обговорення перед тим, як голосуватимуть на сесії. Також закон не зобов'язує включати старост у виконавчий комітет. Староста є посадовцем.
На початок