"Не розумів, де я був і що зі мною". Назар Чепурний - про травму, пропуск Олімпіади та сезон-2022

"Не розумів, де я був і що зі мною". Назар Чепурний - про травму, пропуск Олімпіади та сезон-2022

Ексклюзивно
"Не розумів, де я був і що зі мною". Назар Чепурний - про травму, пропуск Олімпіади та сезон-2022
. Фото: Олександр Збитній

Ексклюзивне інтерв'ю 19-річного гімнаста для Суспільне Спорт.

Спортивний гімнаст Назар Чепурний був одним із найкращих в Україні на юніорському рівні. Він виграв "золото" чемпіонату світу та юнацької Олімпіади-2018, але дебютував на дорослому рівні у 2021 році.

19-річний спортсмен тривалий час відновлювався після травм. Ба більше, низку стартів у 2020-му було скасовано й через пандемію COVID-19. Тож повноцінно з дорослими він почав виступати тільки у 2021-му.

У цьому ж сезоні Назар виборов дебютне "золото" Кубка світу та був близьким до медалей світової першості. Однак на головний старт року Чепурний не потрапив - на Олімпійські ігри в Токіо його не включили в команду.

Про виступи з травмою, пропуск Олімпійських ігор і дебютний чемпіонат світу український гімнаст розповів у інтерв'ю для Суспільне Спорт.

Назар Чепурний
Назар Чепурний. facebook.com/Назар_Чепурний
Читайте також: 19-річний український гімнаст Назар Чепурний посів сьоме місце у дебютному фіналі чемпіонату світу

"Ми повернулись із етапу Кубка світу з Каїра. У мене почала боліти кисть. Я тоді вже розумів, що це те, до чого я вже йду так довго [Олімпійські ігри], я повинен докласти максимум зусиль і вже потім маю лікуватись, - розпочав Чепурний. - Я тривалий час працював під знеболювальним. Розумів, що окрім опорного стрибка та вільних вправ, мені ще потрібно багатоборство, аби потрапити в команду й добре себе показати в ній. Тоді, як мені здавалось, я зібрав хороше багатоборство і стрибок непоганий відпрацьовував. Напевно, на той час у мене була найкраща форма".

Попри те, що спортсмен був у хороших кондиціях, путівку на токійські Ігри він отримати не зміг - у національному рейтингу його випередив за очками Євген Юденков:

"Тоді ж я дізнався, що не потрапив до збірної [на Олімпіаду]. Засмутився дуже сильно. Потім хлопці поїхали на Ігри, а я - у відпустку. Трохи відволікся, а далі вже почав готуватись до нового етапу. Мене дуже підтримували близькі друзі з Черкас, кілька хлопців із бази [в Конча-Заспі] допомагали, плюс - тренери та батьки. Завдяки ним я швидше вибрався з цього всього. Чи змотивувало це повернутись і довести, що я гідний цього? Авжеж".

Уже після відпочинку Чепурний відновив тренування, однак стара травма постійно давала про себе знати й не дозволяла показувати максимальний результат. Незважаючи на це, гімнаст спробував поборотись за місце в збірній на чемпіонаті світу в Японії.

"Ми поїхали на збори в Італію. Я думав, що місяць спокою мав би допомогти кисті, але цього не сталось. Я приїхав, нормально попрацював буквально день-два, і знову почались біль і дискомфорт. Я повернувся додому, а пізніше почав відновлення і відчував себе, наче не у своїй тарілці. Я розумів, що хлопці готуються до чемпіонату світу, і в кінці сезону я реально можу туди потрапити. Подивився списки, хто претендує туди поїхати, зателефонував із Черкас тренерам на базу в Конча-Заспі.

Я приїхав [до Києва], поспілкувався з тренерами. Вони мені сказали: "Ти ж розумієш, що підводити не можна?" Я розумів, що від мене треба. Наприклад, якщо болить кисть, і багатоборство я не можу натренувати, то прилади, які я міг робити - опорний стрибок, вільні вправи і бруси - повинні були виходити добре", - розповів Чепурний.

До заключного міжнародного старту сезону Чепурний готувався разом зі збірною України в Конча-Заспі, а вже на змаганнях у Японії він зумів здобути найвищий бал у кваліфікації з опорного стрибка та з першого місця впевнено пройшов у фінал своєї дебютної дорослої світової першості:

"Етап підготовки пройшов нормально. Уже там [у Японії] у нас були день-два на акліматизацію. На той момент у мене не було особливих переживань. Напевно, через те, що я до кінця не розумів, де я був і що зі мною. У перший день це відчув, коли ми робили опорний стрибок. Зазвичай у мене мінімальний мандраж на змаганнях, а тут я бачу стіл і чітко усвідомлюю, що треба робити. Так і потрапив із першого місця у фінал.

Уже потім через те, що сильно виклався у кваліфікації не зміг стрибати взагалі. За чотири дні не зміг жодного разу зробити стрибок. Почав переживати, накручувати себе. Я ж не знав, що насправді все нормально було".

Уже у фіналі після першого вдалої спроби український спортсмен схибив і не зміг виконати правильне приземлення під час другого стрибка. Це призвело до того, що Чепурний втратив чималу кількість балів за елемент і вибув із боротьби за медаль. За словами спортсмена, він неправильно розрахував вихід із оберту на приземлення:

"Пізніше перед фіналом я уже нормально розім'яв стрибок. Під час змагань, коли виходив восьмим на першу спробу, переживав, але все зробив нормально. Розумів, що добре стрибаю і другу спробу я повинен зробити [так само]. Ще так довго оцінку чекав...А потім стрибаю вдруге, трохи перебіжав. Думав, що перекрутив елемент, а насправді все було навпаки.

Раз - і я бачу землю. Стою в позі кішки, у мене ступор три секунди, не розумію, що сталось. Потім уже йду, сідаю на сходинку, Ірина Володимирівна [Надюк] починає заспокоювати. Розумів, що на камеру показувати емоції не можна. Подивився оцінку, далі пішов до зали і там вже [проявив емоції]", - розповів Чепурний.

Завершивши виступ на сьомому місці в опорному стрибку на чемпіонаті світу, Чепурний засмутився результатом. Але на наступний сезон він налаштований рішуче. За словами гімнаста, він прагне поступово повертатись на свій звичний рівень виступів, але головне наразі - залікувати всі травми.

"Після чемпіонату світу мені треба було ще виступити на чемпіонаті України, то я особливо травму не заліковував. Тільки зараз почну цим займатись, адже немає змагань, і є для цього час. З іншого боку, не дуже добре, що зараз я з травмою маю розбиратись, бо ввели нові правила і треба до них пристосовуватися.

Понад усе я хотів би з початком нового року набрати хорошу форму, аби етап за етапом показувати результат. Показувати те, що я можу, і те, що треба. Потім хотілось би добре виступити на чемпіонаті Європи. Плюс - чемпіонат світу в Ліверпулі. Це головні цілі. Але треба правильно розставляти пріоритети. А мій головний пріоритет зараз - це вилікувати руку, аби я міг далі щось робити", - підсумував український гімнаст.

Що відомо

  • Сезон 2021- дебютний для Чепурного на дорослому рівні. До цього українець пропустив чимало дорослих змагань у зв'язку з травмами та пандемією COVID-19.
  • У 2021-му році Чепурний взяв участь в етапах Кубка світу в єгипетському Каїрі та в болгарській Варні. Зокрема, у Каїрі українець став першим в опорному стрибку та третім у вправах на коні, а у Варні виграв "золото" в опорному стрибку.
  • У 2021-му український гімнаст також дебютував на дорослому чемпіонаті світу, що проходив у японському Кітакюшю. На цих змаганнях Чепурний виступав в опорному стрибку, на паралельних брусах і у вільних вправах. Найкращий результат українець показав у опорному стрибку. Він вийшов у фінал з першого місця і в підсумку став сьомим.
  • Чепурний був серед претендентів на участь в Олімпійських іграх-2020, однак спорстмен не потрапив у фінальний склад команди. Він поступався кількістю очок у національному рейтингу Євгену Юденкову, який, зрештою, і поїхав до Токіо.

Хто такий Назар Чепурний

  • 19-річний спортивний гімнаст із Черкас.
  • Переможець (команда-мікст) і срібний призер (опорний стрибок) юнацьких Олімпійських ігор у Буенос-Айресі у 2018 році.
  • Переможець (поперечина), срібний (командна першість) і бронзовий (вільні вправи) призер юнацького чемпіонату світу в Дьєрі у 2019 році.
  • Переможець (командна першість, вільні вправи, кінь) і срібний (кільця) призер Європейського юнацького олімпійського фестивалю у Баку у 2019 році.
Читайте також: Одна медаль та історичні фінали: як виступили українці на чемпіонаті світу зі спортивної гімнастики
На початок